Anasayfa
8 Mayıs 2021, 9:43
missa92
Abone

Anne çocuğunu emzirme zorundamı?

Anne çocuğunu emzirme zorundamı?

Kayıtsız Üye
Annenin çocuğunu emzirme zorunluluğu var mıdır dini hükmü hakkında bilgi verir misiniz ?


Cevap: Anne çocuğunu emzirme zorundamı?

Desert Rose
"Anneler, çocuklarını -emzirmeyi tamamlamak isteyen kimse için- tam iki yıl emzirirler. Onların uygun biçimde yiyeceğini ve giyeceğini sağlamak, çocuğun babasına aittir. Herkes gücü ölçüsünde bir şeyle yükümlü tutulur. Ne anne çocuğu yüzünden, ne de çocuğun ait olduğu baba çocuğu yüzünden zarara sokulmasın. Mirasçının da aynı şeyi yapması gerekir. Eğer (ana-baba), anlaşıp danışarak (çocuğu) sütten kesmek isterlerse kendilerine günah yoktur. Çocuklarınızı (süt annesi tutup) emzirtmek isterseniz, verdiğinizi (ücret), güzelce verdikten sonra yine üzerinize bir günah yoktur. Allah’tan korkun ve bilin ki, Allah yaptığınız her şeyi görmektedir" (Bakara: 233).

Okudunuz mu?  Meleklere imanın önemi ve meleklere imanın insan davranışları üzerindeki etkisi

Bazı bilginlere göre bu ayet, boşanmış kadınlar hakkındadır. Çünkü boşanmaya ilişkin ayetlerden hemen sonra gelmektedir. Yani boşanmış olan anneler, çocuklarını iki yıl emzirirler. Tam emzirme süresi iki yıldır. Bu süre içinde çocuğun babası ya da babası yoksa onun varisi de annenin nafakasını ve giyimini temin eder. Emzirme süresi içinde annenin geçiminin sağlanması emredildiğine göre ayetin boşanmış anneler hakkında olduğu anlaşılıyor.

Okudunuz mu?  EL-ESMAU'L-HUSNA (Allah’ın İsimleri)

Hangi görüş doğru?
Fakat çoğunluğun kanaatine göre ayet, bütün anneler hakkındadır. Anne, süt vermesi, çocuğa bakması dolayısıyla belki kocasına hizmette kusur eder de bu yüzden kocası onu beslemekten kaçınır diye yüce Allah, özellikle emzikli annelerin beslenmelerini, giydirilmelerini emretmiş bulunmaktadır. Gerçekte birinci görüş daha doğrudur. Ayet, boşanmayla ilgili bir bağlam içinde bulunmaktadır. Boşanmış kadın, çocuğunu emzirmek zorunda değildir.

Okudunuz mu?  Kuranı kerimde harflerin bitiştiğinde yazılışları ve okunuşları

Boşanmış anne çocuğunu emzirirse baba onun geçimini temin etmek zorundadır. Ayet kadına bir hak tanımakta ve emzirme süresi içinde kadının geçiminin teminini babaya veya onun varislerine yüklemektedir. Eğer kadın boşanmamış olsaydı, geçiminin temin edilmesi emredilmezdi. Çünkü bu, zaten kocanın görevidir. Boşanmış anne, çocuğunu emzirmek istediği halde babası onu çocuğundan ayınp ıstıraba sokamaz, yahut baba, annenin nafaka ve giyimini sağladığı halde anne, çocuğunu emzirmekten kaçınıp babayı müşkül durumda bırakamaz.

Okudunuz mu?  Sevdiğim kişinin beni sevmesi için

Anne, çocuğun babasının verdiği ücretle emzirmeye razı olmazsa, adam başka bir kadın tutup çocuğunu emzirtebilir. Şayet anne, yabancının emzireceği ücretle emzirmeye razı olursa, emzirme onun hakkıdır. Baba öldüğü zaman, annenin nafakasını temin edecek kimse olmadığı takdirde anne çocuğunu emzirmek zorundadır. Zaten hiçbir anne de çocuğunu emzirmeyip ölüme terk etmez. İnsan değil, hayvan bile bunu yapmaz.

Okudunuz mu?  Makılı Hat Sanatı ıle Kufı Arasındakı Fark Nedır ? Makılı Stılınde Yazılmıs "kuranı Kerım" Kelımesı

kadın çocuğunu emzirmek zorunda mı, dinimizde anne çocuğunu emzirmek zorunda mı, anne çocuğunu emzirmek zorunda mı

Bu kategoride yer alan Mezi şehvetle mi gelir başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Anne çocuğunu emzirme zorundamı? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.