Anasayfa
9 Mayıs 2021, 0:31
missa
Abone

Hayvanlarda Sütün Oluşumu Nasıl oluşur

Hayvanlarda Sütün Oluşumu Nasıl oluşur

Kayıtsız Üye
Hayvanlarda Sütün Oluşumu Hakkında bilgilere ihtiyacım var paylaşabilir misiniz ?


Cevap: Hayvanlarda Sütün Oluşumu Nasıl oluşur

Fetva Meclisi
Sizin için hayvanlarda da elbette ibretler vardır, size onların karınlarındaki fers (yarı sindirilmiş gıdalar) ile kan arasından, içenlerin boğazından kolaylıkla kayan dupduru bir süt içirmekteyiz. (Nahl Suresi, 66)

Vücudun beslenmesini sağlayan temel maddeler, sindirim sistemindeki kimyasal dönüşümler sonucunda oluşur. Sindirilen bu besin maddeleri daha sonra bağırsak duvarından kan dolaşım sistemine geçerler. Kan dolaşımı sayesinde ilgili organlara sevk edilmiş olurlar.

Okudunuz mu?  Hangi hadis kitabını almalıyım

SÜTÜN FİZYOLOJİK OLUŞUMU

Yukarıdaki tabloda mide kanalından gelen yarı sindirilmiş besinlerle damarlardan gelen kanın birleşerek vücuda dağılımı görülmektedir. Bu karışımın bir kısmı kaslara ve diğer vücut dokularına dağılırken, bir kısmı da süt bezlerine süt olarak salgılanmak üzere ulaşmaktadır.

Hayvanlarda Sütün Oluşumu Nasıl oluşur

Süt bezleri de diğer vücut dokuları gibi kan yoluyla kendilerine getirilen sindirilmiş gıdalarla beslenirler. Bu nedenle kan, besinlerden gelen gıdaların toplanıp iletilmesinde çok önemli bir rol oynar. Süt de tüm bu aşamalardan sonra süt bezleri tarafından salgılanır ve sindirilmiş besinin kan dolaşımıyla taşınması sonucunda oluştuğu için besin değeri oldukça yüksektir.

Okudunuz mu?  Anne, baba, bayrak, silah, kuran üzerine yemin etmek haram mıdır?

Ayet ile iddia sahiplerinin verdikleri bilgiler arasında hiçbir bağlantı yoktur.Bilindiği gibi hayvanların karınları kan ve dışkıyla doludur.Ayet diyor ki;

Size öyle pis bir yerden temiz ve serinlik verici bir içecek çıkarıyoruz. Ve Allah bunu kudretine kanıt olarak görüyor. Bunun için birde alıntı yapayım,böylece ayetin bilimsel değerini de görebileceksiniz;

Okudunuz mu?  Cami ile ilgili ayet ve hadisler

Nahl 66 : Şüphesiz (sağmal) hayvanlarda da sizin için bir ibret vardır. Onların karınlarındaki fışkı ile kan arasından (süzülen) içenlere halis ve içimi kolay süt içiriyoruz.

Bu ayetin Muhammed Eset tefsiri şu şekildedir :
Bir salgı bezi ürünü olan süt, ana-hayvanın hayatı için (yahut metindeki mecazî tanımla kanı için ) zarurî bir madde değildir; beri yandan, hayvan bedeninin, kendi metabolizması bakımından artık hiç yararı kalmadığı için dışarı atması gereken bir madde de değildir: bunun içindir ki, ayette [hayvan bedeninden] atılacak artıklarla kan arasından [salgılanan] bir sıvı olarak tanımlanıyor.

Okudunuz mu?  Yüce Allah'ın varlığını nasıl kavrayabiliriz?

Burada fışkı kelimesinin manası hayvanın dışarı attığı şeyler (idrar dışkı). Yani ayetin geleneksel tefsiri sütün ne kan gibi vücudunda tutması gereken ne de dışkı gibi atması gereken bir şey olmadığı, ikisinin arasında bir şey olduğu ve bu şekilde tanımlandığı.
Peki buradaki mucize nerede? Gayet açık ki sütün dışkı veya kandan farklı bir şey olduğu gözlemle anlaşılabilecek bir şey. İçene serinlik verdiği de öyle.

Okudunuz mu?  Yağmur suyu ve şifa

İddiaya göre mucize şurada. Buna göre Kuran 1400 sene öncesinden kan dolaşımını sütün yenilen besinlerden geldiğini vesaire bilerek bir mucize göstermiş oluyor. Bu mucize gördüğüm en zorlamalardan birisi. Ayeti en basit anlamıyla ele alırsak sütü, kan ve dışkı arasında bir yere koyuyor. Diyor ki bakın Tanrı kan ve dışkı arasından sütü çıkarabilen ve size sunabilen bir yaratıcıdır . Burada herhangi bir şekilde (önceki ve sonraki ayetlerde de) sütün nasıl oluştuğuna dair bir bilgi yok. Kuran’da başka bir çok yerde görülebilen halihazırda gözlemlenebilen doğa olaylarının arkasında Tanrı vardır temasının bir parçası sadece.

Okudunuz mu?  Kuranı kerimdeki taş isimleri

Kaldı ki ayette hayvanın karnında diyor. Hayvanın karnı midesi ve bağırsaklarının olduğu yer. Halbuki sütü üreten salgıu bezlerinin bağırsaklarla hiç bir ilgisi yok. Dışkı ve kanın arasından derken eğer biyolojik olarak kan ve dışkının içinden süt üretildiğini iddia ediyorsa Kuran yanılıyor zira dışkı bağırsaklarda bulunan ve canlının herhangi bir ihtiyacı kalmayan ve dışarı atılmayı bekleyen artıklardır, herhangi bir şekilde sütün oluşumuna artık katkısı yoktur.

Okudunuz mu?  4 Mezhebe Göre Mezinin Hükmü

Yorum: Hayvanlarda Sütün Oluşumu Nasıl oluşur

Kayıtsız Üye
Süt alkolle ölçülü nce bozuk çıkıyor tahliller yapıldı çözüm yok yemi artırın ca azaltinca oluyor aksam iyi sabah kesik çıkıyor aniyemebaslayinca kesiliyor pisince sorunyok alkol kesiyor yardımcı olursanız sevinirim


Yorum: Hayvanlarda Sütün Oluşumu Nasıl oluşur

Kayıtsız Üye
Bu yazıyı yazanın ne veteriner nede bu konu hakkında hiç bir bilgisi yok anlaşılan sütun oluşumu ve yapısı hakkında hiç bir şey bilmiyorum kendi aklınca ayeti yalanlamaya çalışmış kısaca bir litre süt için memeden 400 litre kan geçmesi gerekir sütun yapımı için gerekli olan madde kan yoluyla memeye gelir kandaki bu maddelerde gerekli olan rasyondan mide ye gelerek fermantasyona uğrar parçalanır bu maddeler kana geçer inekler ruminanttir ve ruminanta geviş getiren hayvan demektir geviş getiren hayvanlarda da 4 mide bulunur kısaca yemden gelen enerji protein aminoasitler mide ve kan yoluyla memede site dönüşür burda yazıyı yazan önce öğrensin sonra yorum yapsın.

Okudunuz mu?  Peygamberimiz nasıl banyo yapardı ?

süt nasıl oluşur, inek sütü nasıl oluşur, inekler nasıl süt yapar

Bu kategoride yer alan Muska bulduk ne yapmalıyız? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Hayvanlarda Sütün Oluşumu Nasıl oluşur Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.