Anasayfa
7 Mayıs 2021, 20:18
Namaz
Abone

Hanefilere göre bir insanın seferi olması için kaç km yol gitmesi gerekir? Yolculukta namazın kısaltılmasına ne denir?

Hanefilere göre bir insanın seferi olması için kaç km yol gitmesi gerekir? Yolculukta namazın kısaltılmasına ne denir?

Kayıtsız Üye
Halifelere göre bir insan seferi olması için kaç km yol gitmesi gerekir?
Yolculukta namazın kısaltılmasına ne denir?
iki namazın bir vakitte kılınmasına ne denir?


Yorum: Hanefilere göre bir insanın seferi olması için kaç km yol gitmesi gerekir? Yolculukta namazın kısaltılmasına ne denir?

arifselim
– Hanefi mezhebine göre bir kişinin seferi olabilmesi için gitmesi gereken mesafe 90 km’dir. Yolculuğa çıkarken bulunduğu yerleşim yerlerinin bitmesi ile birlikte seferilik başlamış olur.

Okudunuz mu?  İkindi namazı akşam namazından kaç dakika önceye kadar kılınabilir?

– Seferilikte yani yolculukta namazların kısaltmasına verilen kasr denir.

– İki namazın birleştirilmesi ise Cem ve takdim denir.


Yorum: Hanefilere göre bir insanın seferi olması için kaç km yol gitmesi gerekir? Yolculukta namazın kısaltılmasına ne denir?

afsarbeyi
Seferilik: Kişinin herhangi bir nedenden ötürü ikamet ettiği yerden yola çıkarak başka bir yere gitmesi veya gimek üzere yola koyulmasıdır. Bir kimsenin seferi hükmünde olabilmesi ve seferiliğin hükümlerinden faydalanması için kafile düzeni içerisinde üç gün üç gece yolculuğa tekabül eden 90 km’lik bir mesafeyi katetmesi gerekir. Bu durumda olan bir kimse seferiliğin hükümlerinden faydalanabileceği için dört rekatlik namazları kısaltarak iki rekât olarak kılabilir; ancak vakti müsait olursa sünnetleri de kılması daha efdaldir.

Okudunuz mu?  Hacet namazı kılıp duası kabul olanlar

Hanefilere göre bir kimsenin seferi olabilmesi ve seferiliğin hükümlerinden faydalanabilmesi için gittiği yerde on beş gün ve daha fazla kalmaya niyet etmiş olmaması gerekir. Bu süre, Şafiilerde dört gün ve üstüdür. Yani bir kimse 90 km ve daha uzak bir yerde dört gün ve fazlası (Hanefilere göre on beş gün ve fazlası) bir süre kalmaya niyet ederek yola çıkarsa yolda olduğu müddetçe seferilik hükümlerinden faydalanır. Gideceği yere ulaştığında ise seferiliği sona erer. Çünkü bu kimse seferilik için gerekli süreden daha uzun bir süre kalmaya niyetlendiği için mukim hükmündedir. Ama süre konusunda herhangi bir niyeti söz konusu olmazsa Şafiilere göre ilk dört gün Hanefilere göre ise; ilk on beş gün seferi sayılır.

Okudunuz mu?  Öğle namazının ilk sünneti kaçırılırsa ne yapmak lazım

Seferi hükmünde olan bir kimse namazlarını cemaatle kılarsa namazını kısaltmadan kılar; ancak kendisi imam olursa ilk iki rekattan sonra selam verir; mukim olan cemaat ise selam vermeyip geri kalan rekatleri tamamlarlar.

Yolculukta namazların kısaltılmasına Kasru’s-Salâ seferilik sebebiyle iki vaktin birleştirilerek aynı vakitte kılınmasına Cem’us-Salâ denir. Şafii mezhebine göre seferi olan bir kimse öğle ve ikindi namazlarını birleştirerek öğle vaktinde kılabileceği gibi (bu cem’ şekline Cem’i takdim denir.) ikindi vaktinde de kılabilir. (bu cem’ şekline de Cem’i tehir denir.) Aynı şekilde seferilik sebebiyle akşam ve yatsı namazları da birleştirilmek suretiyle ya yatsı veya akşam vaktinde kılınabilir. Hanefilere göre ise müzdelife ve minada yapılan cem dışında başka bir yerde cem’ yoktur.

Okudunuz mu?  Hacet namazı her gün kılınır mı

Yüksekova müftülüğü


seferi kaç km, seferi olmak için kaç km, seferi namazı kaç km

Bu kategoride yer alan Namazda yapılan hareketlerdeki hatalar rekatlardaki hatalar vb Telafileri nasıl olur? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Hanefilere göre bir insanın seferi olması için kaç km yol gitmesi gerekir? Yolculukta namazın kısaltılmasına ne denir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.