Anasayfa
8 Mayıs 2021, 2:22
Namazlar
Yönetici

Seferi olan kişi sünnetleri ve cuma namazını kılar mı. Cemaatle kıldığı zaman namazın

Seferi olan kişi sünnetleri ve cuma namazını kılar mı. Cemaatle kıldığı zaman namazın

Hoca
Seferi olan kişi sünnetleri ve cuma namazını kılar mı. Cemaatle kıldığı zaman namazını nasıl kılar?

  1. Seferi olanlar sünnet namazları kısaltmazlar. Yol emniyeti varsa sünnetler kılınır, yoksa kılınmaz. (ed- Dürrü’l-Muhtar, I. 742)
  2. Mukîm, müsafire; müsafir de mukîme uyabilir. Burada müsafir iki rekatın sonunda selâm verince, mukîm kalkar -sağlam görüşe göre- kıraatta bulunmaksızın namazını tamamlar; yanılırsa secde de etmez. Çünkü, bu mukîm bir lâhik mesabesindedir (bk. "lahik" mad.). İmam olan müsafirin namazdan önce "Ben seferîyim, siz namazlarınızı tamamlayın" demesi müstehaptır.

    Yolcu ise ancak vakit içinde mukîme uyabilir. Bu durumda dört rekatlı bir farz namazını mukîm gibi tam olarak kılar. İmama vakit içinde uymakla farz namazı iki rekattan dört rekata dönüşmüş olur. "İbn Abbas "Seferî’nin durumuna ne dersiniz? Yalnız başına kılınca iki rekat, mukîm olarak dört rekat kılıyor" sorusuna; "Bunu yapmak sünnettir" cevabını vermiştir" (ez-Zühayli, II, 335).

    Nâfi’ şöyle demiştir: "İbn Ömer seferî olduğu zaman imamla birlikte kılınca dört rekat kılar; yalnız başına kıldığı zaman ise iki rekat kılardı" (ez-Zühayli, II, 335).

    Bir kimse müsafir iken kazaya kalan dört rekatlı bir namazında mukîm imama uyamaz. Çünkü bu namaz daha önceden iki rekat olarak meydana gelmiştir.

  3. Seferi olan kişiye Cuma namazı farz değildir. Ancak seferi olan kişi Cuma namazını kılarsa kıldığı namaz geçerli olup öğle namazı yerine geçmektedir.

Yanıt: Seferi olan kişi sünnetleri ve cuma namazını kılar mı. Cemaatle kıldığı zaman namazın

hbevci
Seferi olan kişiye Cuma namazı farz değildir. Ancak seferi olan kişi Cuma namazını kılarsa kıldığı namaz geçerli olup öğle namazı yerine geçmektedir

ALLAH c.c. razı olsun…


Yanıt: Seferi olan kişi sünnetleri ve cuma namazını kılar mı. Cemaatle kıldığı zaman namazın

hande82
hbevci kardeşim, bugün doğum gününmüş, Rabbim hayırlı ömürler versin


Yanıt: Seferi olan kişi sünnetleri ve cuma namazını kılar mı. Cemaatle kıldığı zaman namazın

hbevci
< hbevci kardeşim, bugün doğum gününmüş, Rabbim hayırlı ömürler versin >
benı o kadar çok mutlu ettınkı:)ALLAH senı dahada mutlu etsın kardesım,bır elın parmagı kadar kısının aklına bıle gelmedı:D


hande82
< benı o kadar çok mutlu ettınkı:)ALLAH senı dahada mutlu etsın kardesım,bır elın parmagı kadar kısının aklına bıle gelmedı:D >
amin kardeşim cümlemizi inşAllah, benim doğum günümüde burdan değerli bir kardeşimiz hatırlamıştı sadece..hatırlanmak güzel şey gerçekten 🙂


Kayıtsız Üye
Allah razı olsun bu bilgiyi sayenizde öğrendim


Kayıtsız Üye
3 kişiye aci zengin iken fakir düşene cahiller aarasındaki Alime hatirli iken hatrini kaybedene


Kayıtsız Üye
Seferi olan birine cuma namazı farz olurmu


arifselim
Allah’u teala seferiliğe çıkan kullarına bir çok ibadetlerde kolaylıklar sağlamıştır. Bunlardan bir tanesi cuma namazıdır. İmkanı olan kılabilir ama seferi olana cuma namazı farz değildir.


Kayıtsız Üye
Sevgili kardeşim
İlahiyat fakültesinde ders verir gibi yorum yspmayın.
Sorunun cevabını evet veys hayır şu sebeple diye 5 satırda ifade edin
Selam ve dua ile


seferi cuma namazı, seferi namazında sünnet kılınırmı, seferi namazda sünnet kılınırmı

Bu kategoride yer alan Namazda selam vermeden önce okunan dualar nelerdir ? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Seferi olan kişi sünnetleri ve cuma namazını kılar mı. Cemaatle kıldığı zaman namazın Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.