Anasayfa
8 Mayıs 2021, 11:09
missa6
Abone

Farz sünnet ve vacip ibadetler nelerdir?

Farz sünnet ve vacip ibadetler nelerdir?

sögütlü
Dinimizde farz ibadetler sünnet ibadetler vacip ibadetler neler olduğu hakkında bilgiler paylaşabilir misiniz ?


Cevap: Farz ,sünnet ve vacip ibadetler nelerdir?

Desert Rose
Vacip: Yapılması zanni delil ile sabit olan hükümlerdir.Farz kadar kesin olmamakla birlikte kuvvetli bir delil ile yapılması emredilen şeydir.(Bayram Namazları,Vitir Namazı,Kurban Kesmek gibi.)

Sünnet:Peygamber efendimizin(s.a.v) farz ve vacip olmayarak yaptığı ve bize emrettiği ibadetlerdir.(ezan ve kamet,teravih namazı,beş vakit namazda kılınan sünnetler gibi.)
Sünnetin sözlük anlamı, yol, gidiş, tabiat, prensip, kanun demektir. Terim anlamı ise, Peygamber Efendimizin (s.a.v) söz ve fiillerinin ve takrirlerinin tümü mânâsına gelir. Takrir, bir konuda sükût etmekle o işi reddetmemek demektir. Hadis-i Şerifler, âyetleri açıklarlar. Âyetlerde kısa ve öz olarak beyan edilen İlâhî maksatları izah ederler. Kuranda yer almayan bir konuda ise hüküm ortaya koyarlar.
sünnet ikiye ayrılır:sünnet-i müekkede,sünnet-i gayrı müekkede

Okudunuz mu?  Kaza namazı kılarken ayrı ayrı kamet gerekir mi

sünnet-i müekkede:Peygamber efendimizin(s.a.v) çok sık devam edip pek az terkettiği ibadetlerdir.(öğlenin farzından önce ve sonra kılınan sünnetler,sabah namazının farzından önce kılınan sünnetler gibi.)

sünnet-i gayrı müekkede:Peygamberimizin zaman zaman yapıp,zaman zaman bıraktığı ibadetlerdir.(ikindi ve yatsının ilk sünnetleri gibi.)

Okudunuz mu?  Zulüm yapılarak zorla Kur'an-a el bastırılarak yapılan yemin geçerlimi, madur olan kişiye bir günahı varmıdır?

Farz:Yapılması kat’i delillerle sabit olan ilahi emirlerdir.Farzı terketmek haramdır;işlenmesinde sevap,özürsüz terkedilmesinde ise Allah’ın azabı vardır.ikiye ayrılır:

Farz-ı Ayın :Her mükellefin kendisinin yapması gereken,bir başkasının yapmasıyla ödenmeyen farzdır.(Beş vakit namaz,zekat,oruç gibi.)

Farz-ı Kifaye:Mükelleflerden bazılarının yapmasıyla, diğer müslümanlardan düşen farzdır.(cenaze namazı gibi)
alıntı..

Okudunuz mu?  Yalnız yaşamak caiz mi?

Cevap: Farz ,sünnet ve vacip ibadetler nelerdir?

Misafir
dua niçin yapılır


Cevap: Farz ,sünnet ve vacip ibadetler nelerdir?

Desert Rose
< dua niçin yapılır >

Dua nedir,niçin yapılır

Dua, istemek, talep etmek manasına gelir.

Malûmdur, insanın dünya hayatı iki esas üzere yürüyor: Menfaati celp, zararları def. Yani hayatına lazım olan şeyleri temin etmek ve ona zarar verecek şeylerden de sakınmak, emin olmak. Bu iki sahada da insan son derece acizdir. Hücrelerinde cereyan eden olaylar gibi, yer yüzünde ve sema aleminde cereyan eden olaylara da müdahale etme konusunda son derce güçsüzdür. İşte bu yaratılış onu dua ibadetine yöneltir. Kendi irade ve kudretinin yettiği kadarını eksiksiz yerine getirdikten sonra, geriye kalan sonsuz sahada bu aciz kulun en büyük vesilesi ve tesellisi Rabbine yalvarmak, Onun lütfuna sığınmak, uğraması muhtemel zararlar için de ondan medet dilemektir.

Okudunuz mu?  Evlilik ve arkadaşlık duası bir de işlerim için dua verirmisiniz?

Namaz, oruç ve sair ibadetlerin her biri, bir yönüyle de birer duadır. Gözü güneşe kavuşturan Allah, bizi de cennete kavuşturmaya kâdirdir, yeter ki, ibadetimiz ve duamız kabul olsun…

Nur Külliyatından Mektûbat’ ta dua konusunda şöyle buyrulur:

Hem dua bir ubudiyettir. Ubudiyet ise semeratı uhreviyedir. Dünyevî maksatlar ise o nev’i dua ve ibadetin vakitleridir.

Okudunuz mu?  2 yaş üstü süt emzirme harammıdır

İnsan dua ederken, A’raf Sûresinde geçen Rabbinize yalvara yalvara, için için dua edin. emrine uyar. Ona sığınır, Ondan ister, Onun mağfiretini talep eder. İşte bu hâl bir ibadettir ve meyvesini âhirette verecektir.

İstemenin en ileri derecesi, Ondan yine Onun rızasını dilemek, yakınlığına talip olmak, Ona imanda, Onu sevmede ve Ondan korkmada kemâle ermeyi istemektir; Kalpler ancak Onun zikriyle mutmain olur. mealindeki âyetin verdiği derin mesaja kulak vererek, Ondan Onu anmayı dilemektir; bize bizden daha yakın olduğunun şuuru içinde, Onun yakınlığını kalbimizde duymayı istemektir.
SİE/ Alaaddin Başar Prof.Dr.

Okudunuz mu?  Zinanın telafisi varmıdır

Şema
Vacip olan ibadetler

Vitir namazı kılmak
Kurban kesmek

Farz olan ibadetler

Cuma namazı ile günlük 5 vakit namaz kılmak

Sünnet olan ibadetler

Namazlardan önce ve sonra kılınan sünnetler gibi


Kayıtsız Üye
farz:yaplması gereken ibadetlere denir. eğer yapmazsak günah işlemiş oluruz örneğin ; namaz kılmak oruç tutmak …vb

Okudunuz mu?  Doğum yapan kişinin gusletmesi gerekir mi gusletmeden çocuğunu emzirmesi günah mıdır ?

Kayıtsız Üye
Hocalar duadan sonra elfatihah deyince hangi dua veya sure okunur


emre
Elfatiha denilince isminden anlaşılacağı gibi fatiha suresi okunur.


vacip ibadetler, vacip ibadetler nelerdir, sünnet olan ibadetler nelerdir

Bu kategoride yer alan Veda hutbesindeki temel prensipler nelerdir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Farz sünnet ve vacip ibadetler nelerdir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.