Anasayfa
8 Mayıs 2021, 10:20
missa8
Abone

Üç kardeşlerde vasıl.b.ata ile eşarinin sorusu

Üç kardeşlerde vasıl.b.ata ile eşarinin sorusu

misafir
üç kardeşler meselesinde soruyu soran vasıl.b. ata değil miydi. peki aynı soruyu eşari cubaiye mi soruyor. vasıl bu soruyu sorararak mutezile oluor da eşari aynı soruyu sorarak nasıl mutezılıkten kurtuluor anlamayadım


Cevap: üç kardeşlerde vasıl.b.ata ile eşarinin sorusu

Desert Rose
Üç Kardeş Meselesi Ve Ehl-i Sünnet Kelâmının Doğuşu

Okudunuz mu?  Allah'ın varlığı ve birliği ile ilgili hadisler

Mutezile kelâm ilmine genişlemesine ve derinleme-sine dalmış ve temel konuların bir çoğunda filozofların eteklerine sarılmıştır Böylece mezheplerinin yayılması Ebu’l-Hasan Eş’arî (ra) (öl- 330/941) ile Hocası Ebu Ali Cübbâî Cöl 303/915) arasında geçen şu hadiseye kadar devanı etmiştir:
Eş’arî: Üç kardeş var Biri ibadet ve itaat halinde, diğeri isyan ve günah içinde, üçüncüsü de çocuk yaşta iken öldü Bunlar hakkın-da ne dersiniz?
Cübbâî: îlki, mükafat olarak cennette, ikincisi ceza olarak ce-henneme girer, üçüncüsü ne mükafat ne de ceza görür
Eş’arî: Üçüncüsü, Ya Rabbi, beni neden çocuk yaşta öldürdün de büyüyene kadar yaşatmadın? Büyüseydim sana iman ve itaat eder, böylece ben de cennete giderdim , derse, ona ne cevap verilir?
Cübbâî: Rab ona der ki: Ben haline bakarak şunu bildim: Bü-yüyene kadar yaşasaydın günah işleyecek ve bu sebeple cehenneme gidecektin Senin menfaat ve meslahtına en uygun olan ( eslah) küçükken ölmendi
Eş’arî: Eğer ikincisi, Ya Rab neden beni küçükken öldürmedin? Öyle yapsaydın sana âsi olmaz ve böylece cehenneme girmezdim , derse Rab ne cevap verir?
Bu soru üzerine Cübbâî şaşırdı ve cevap veremedi Eş’arî de Mu-tezile mezhebinden ayrıldı Bundan sonra o ve ona tâbi olanlar, Mu-tezilenin görüşlerinin bâtıl olduğunu gösterme, hadiselerde anlatı-lan hususların ve Ehl-i sünnet ve’1-cemaatın yürüdüğü yolun doğru olduğunu ispat etme işi ile meşgul oldular Ondan dolayı da Ehl-i sünnet ve’I-cemaat adını aldılar
arşivden alıntı.

Okudunuz mu?  Kur'an okuduktan sonra okunacak dua

vasıl bin ata üç kardeşler, 3 kardeş meselesi, eşari ve üç kardeş meselesi

Bu kategoride yer alan Altına yatırım yapmak caiz mi? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Üç kardeşlerde vasıl.b.ata ile eşarinin sorusu Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.