Anasayfa
7 Mayıs 2021, 20:21
Namaz
Abone

Namazın önemi hakkında hadisler

Namazın önemi hakkında hadisler

tlga
Namazın önemi hakkında hadislere ihtiyacım var bana namazın önemiyle ilgili hadisi şerifleri bulamımadım yardımcı olurmusunuz


Cevap: namazın önemi hakkında hadisler

Desert Rose
Namazın önemi Ile Ilgili Hadisler…

Kim layıkıyla namaza devam ederse, onun için kıyamet gününde nur, delil ve kurtuluş olur.
(Fethü’r Rabbani, 2.232:81
Kişinin namazının uzunluğu ve hutbesinin kısalığı onun fıkhının (ilminin) alametidir. Öyle ise, hutbeyi kısa, namazı uzun tutun.
(Müslim)

Kim yatsıyı bir cemaat içinde kılarsa sanki gecenin yarısını ihya etmiş olur, kim de sabah namazını bir cemaat içinde kılarsa sanki gecenin tamamını ihya etmiş gibi olur.
(Müslim)

Namaz sebebiyle en çok sevap elde edenler, cemaate en uzak yerlerden yürüyerek gelenlerdir
(Buhari, Ezan 31

Hiçbir farz namazını kasten terk etme. Kim namazı kasten terkederse, ilahi koruma ve teminattan mahrum kalır.

(İbni Mace, Fiten 23)

Büyük günahlar dışında, beş vakit namaz ve iki Cuma Namazı, aralarında işlenen günahlara kefaret olurlar
(Müslim, Tahare 14)

Resülullah aleyhissalâtu vesselâm’a bir adam gelerek: "Ey Allah’ın Resülü! Bana (dini) öğret ve fakat çok özlü olsun!" dedi. Aleyhissalâtu vesselâm: "Namazına kalktığın vakit (dünyaya) veda edenin (namazı gibi) namaz kıl. Sonradan (pişman olup) özür dileyeceğin söz söyleme. İnsanların elinde bulunan (dünyalık şeylerden) ümidini kesmeye azmet!" buyurdular.
(Kütüb-i Sitte, 7232)

Bizimle münafıklar arasında yatsı ve sabah namazlarında hazır bulunma farkı vardır. Onlar bu iki namaza muktedir olamazlar.
(Muvatta, Salâtu’l-Cemâ’a 5)

İnsanların en hırsızı, namazdan çalandır, buyurdu. Nasıl çalar ya RasûlAllah? denildiğinde: Rükû ve secdeleri tam yapmaz. (Namazı tadil-i erkana riayet etmeden çabuk çabuk kılar). İnsanların en cimrisi de, selam vermekten kaçınandır.

(Taberani)

Allah’ın hataları silmeye ve dereceleri yükseltmeye vesile kıldığı şeyleri size söylemiyeyim mi?”

"Evet ey Allah’ın Resülü, söyleyin!” dediler. Bunun üzerine saydı:

"Zahmetine rağmen abdesti tam almak. Mescide çok adım atmak. (Bir namazdan sonra diğer) Namazı beklemek. İşte bu ribâttır, işte bu ribâttır. İşte bu ribâttır."

(Müslim, Taharet 41)
Kim evinden temizlenmiş olarak farz namaz için çıkarsa, onun ecri, tıpkı ihrama girmiş hacının ecri gibidir. Kim de kuşluk namazı için çıkar ve sırf bu maksadla yorulursa onun ücreti de umre yapanın ücreti gibidir. Namaz kıldıktan sonra araya lağv (dünyevi kelam) sokmadan kılınan iknici namaz, İlliyyin (denen cennetin yüce makamın)da yazılıdır.
(Ebu Davud, Salat 49)

Eğer kişi namazını herkesin gözü önünde kılınca (edebine uygun kılar) güzel yapar, tek başına kimsenin görmediği durumda kılınca da (edebine uygun kılar) güzel yaparsa, Allah Teâla hazretleri (onun ibadetinden memnun kalır ve "Bu (kulluğunu riyasız yapan) gerçek bir kulumdur" der,
(KS, 7247)

Sizden biriniz mescide girdiği zaman iki rek’at namaz kılıncaya kadar yani kılmadıkça oturmasın.
(Buhari)Namaza durduğun zaman tekbir al. Sonra Kur´an´dan kolayına geldiği kadar âyet oku. Ardından rükûa var, bütün organların tamamen hareketsiz kalıncaya kadar öylece dur. Sonra başını kaldır, ayakta iyice doğruluncaya kadar dur. Ardından secdeye var, bütün organların tamamen hareketsiz kalıncaya kadar secdede öylece kal. Sonra başını kaldır, bütün organların tamamen hareketsiz kalıncaya kadar otur. Namazın bütün rekâtlarında bunu böyle yap.
(Müslim, Salât 45)
Namazda uykusu kendisine galebe çalan varsın uyusun. Hatta uykusunu iyice alsın. Çünkü kişi uykulu olarak namaz kıldığında istiğfar mı ediyor, kendisine beddua mı ediyor bilemez.
(Müslim, 78
Sizden birisi namaz kıldığında hakikatte Rabbiyle konuşmaktadır. Öyleyse nasıl konuştuğuna dikkat etsin.
(Hakim, Mustedrek 1/336)

Allah’ın en çok sevdiği amel hangisidir" diye sorulduğunda "Vaktinde kılınan namaz" cevabını verdi.
"Sonra hangisidir?" diye soruldu. "Anneye babaya iyi davranmak" buyurdu.
"Daha sonra hangisidir?" diye soruldu. "Allah yolunda cihad" karşılığını verdi.
(Müslim, İman 139)

Bir kimsenin başkasıyla birlikte kıldığı namaz, tek başına kıldığı namazdan daha parlak ve sevaplıdır. İki kişi ile birlikte kıldığı namaz da bir kişi ile birlikte kıldığı namazdan daha faziletlidir. Birlikte namaz kılanlar ne kadar çok olursa, o nispette Allah’ın rıza ve sevgisine yakın olurlar.
(Nesai, İmame 45)

Her kim, Allah’ın farz kıldığı beş vakit namazı abdestlerine tam olarak, salavatlarına, rükularına tam tamına riayet ederek, vaktinde güzelce ve huşu içinde kılarsa; Allah’ın o kimseyi bağışlayacağına dair ahdi vardır.
Eğer böyle yapmazsa, dilerse onu bağışlar, dilerse azap verir.
(Ebu Davud, Salat 9)

Sizden biri cumayı kıldı mı, ondan sonra da dört rek’at kılsın.
(Müslim Cuma, 67)

İstikamet üzere olun. (Bunun sevabını) siz sayamazsınız. Şunu bilin ki, en hayırlı ameliniz namazdır. (Zahiri ve batıni temizliği koruyarak) abdestli olmaya ancak mü’min riayet eder.
(Muvatta, Taharet 36)

Kim kuşluğun bir çift (namaz)ına devam ederse, deniz köpüğü kadar çok da olsa, Allah günahlarını affeder.
(Tirmizi, Salat 346)
Allah, kula namazda sağa sola iltifat etmedikçe rahmetiyle yaklaşmaya devam eder. İltifat etti mi ondan yüz çevirir.
(Ebu Davud, 90
Namazı ayakta kıl, muktedir olmazsan oturarak kıl, buna da muktedir olmazsan yan üzeri (yatarak) kıl.
(Ebu Davud, 951)
Namazlarınızın bir kısmını -nafile namazları- evlerinizde kılınız. Evlerinizi Allah’ın zikrinden mahrum etmek suretiyle kabirlere çevirmeyiniz.
(Buhari, Salat 280)

Dünya nimetlerinden kadınlar, güzel koku ve gözümünün nuru namaz bana sevdirildi.
(Nesei, İşareti’n-nisa 1)

Namazın anahtarı temizliktir
(İbni Mace, Tahare 3)
alıntı.

Okudunuz mu?  Namazda ettehiyyat yerine kurandan bir sure veya türkçe bir başka dua okunabilir mi?

Cevap: namazın önemi hakkında hadisler

@_gül_@
ALLAH razı olsun paylaşım çok güzel…


Cevap: namazın önemi hakkında hadisler

Hoca
Namaz ve Önemi hadisleri

Namazın önemiyle ilgili hadisler

Hz. Ömer radıyAllahu anh’dan rivayet edilmiştir: Rasulullah sallAllahu aleyhi vesellem buyurdu ki; Namaz dinin direğidir. Hilyetûl Evliya, Cami’ûs Sağir
Ey namazını terkeden kişi! Namazı terk etmekle dinini yıktığının farkında mısın?
İbni Abbas (r.a.)’dan nakledilmiştir, Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurdular: Resulullah (s.a.v) bir gün ashabına: İlâhî! Aramızdan kimseyi şaki ve mahrum eyleme. diye dua ediniz dedi ve sonra: Şaki ve mahrum kimdir bilir misiniz? diye sordu. Sahabeler: Kimdir ya ResulAllah? dediler. Efendimiz (s.a.v.): Namaz kılmayan! buyurdu. (İbni Hacer Ezzevacir / Ebu’l-Leys Semerkandi Kurretü’l Uyun )
Hz. Ebû Katâde radıyAllahu anh’dan rivayet edilmiştir: Rasulullah sallAllahu aleyhi vesellem bir hadisi kudside Allahu Teâlâ’nın şöyle buyurduğunu naklediyor; Ben ümmetine beş vakit namazı farz kıldım. Ve kendi kendime söz verdim ki, kim (benim yanıma) beş vakit namazı vaktinde kılmaya özen göstererek gelirse, onu Cennet’e koyacağım. Kim de namazlara dikkat göstermezse Benim onun için bir sözüm yoktur ( Ebû Dâvûd)
Ey namazını kılmayan kişi Allah’ın bu vaadini duyduktan sonra namazı kılmamak onu vaadinde ittiham etmek ve bu vaadi küçük görmek değilmi dir. Gel bu vaade kulak ver yoksa yarın çok geç olabilir.
Hz. İbni Abbas radıyAllahu anhuma’dan rivayet edilmiştir: Rasulullah sallAllahu aleyhi vesellem buyurdu ki; Kim namazı terkederse, Allah kendisine gazab etmiş olduğu halde O’na kavuşur. Bezzar, Taberâni, Mecma’uz Zevâid
Ebû Hûreyre radıyAllahu anh’dan rivayet edilmiştir: Rasulullah sallAllahu aleyhi vesellem bir kabrin yanından geçerken, Bu kimin kabridir? buyurdu. Sahâbe-i Kiram radıyAllahu anhum, Falancanın kabridir dediler. Rasulullah sallAllahu aleyhi vesellem buyurdu ki; Bu kabirdeki kimseye göre iki rek’at namaz kılmak, sizin diğer bütün dünyalıklarınızdan daha sevimlidir. Taberâni, Mecma’uz zevâid
Evet iki rek’at namaz kılmak, dünyanın bütün mal ve mülkünden daha kıymetlidir. Bu, kabre girince daha iyi anlaşılacaktır. Marifet ise bunu dünyada iken anlamaktır.
Hz. Ebû Zerr radıyAllahu anh diyor ki: Bir defasında Peygamber sallAllahu aleyhi vesellem kış mevsiminde dışarı çıktı. Ağaçlardan yapraklar dökülüyordu. Bir ağacın dalından tutunca ağacın yaprakları daha çok dökülmeye başladı. Rasulullah sallAllahu aleyhi vesellem, Ey Ebû Zerr dedi. Ben, Buyur yâ RasûlAllah! dedim. Efendimiz sallAllahu aleyhi vesellem, Müslüman bir kul, Allah’ı razı etmek için namaz kılarsa, onun günahları şu yaprakların, bu ağaçtan döküldüğü gibi dökülür. Müsned’i Ahmed
Hz. Aişe radıyAllahu anhadan rivayet edilmiştir: Peygamber sallAllahu aleyhi vesellem sabah namazının iki rek’at sünneti hakkında şöyle buyurdu; Şüphesiz iki rek’at bana bütün dünyadan daha sevgilidir. Müslim
Ebu Hureyre (ra)’den rivayet edilmiştir: Rasulullah (sav) buyurdu ki: Adem oğlu secde ayetini okuyup secde ettiği zaman şeytan ağlayarak uzaklaşır ve şöyle der: Helak oldum. Adem oğlu secde etmekle emrolundu da secde etti ve cennet onun oldu. Halbuki ben de secde ile emrolunmuştum fakat ben secde etmekten yüz çevirdim. Artık ateş benim içindir. (Sahih-i Müslim: 81 rivayet edilmiştir)
Ey günde beş defa namaz ile emrolunan kişi unutma ki iblis bir defa secdeden yüz çevirmekle lanetlendi ve cenneten kovuldu. Peki biz beş vakit namazı terk edersek acaba sonumuz ne olur?
Hz. Ebû Fâtıma radıyAllahu anh’dan rivayet edilmiştir: Diyor ki; Peygamber sallAllahu aleyhi vesellem bana, Ey Ebû Fâtıma! Sen eğer (ahirette) benimle buluşmak istiyorsan secdeleri çoğalt (yani bol bol namaz kıl.) Müsned’i Ahmed

Okudunuz mu?  Fatiha süresi okunmadığı namaz kılındıktan sonra hatırlansa durum ne olur

namaz kılmamanın cezası ile ilgili hadisler

Bu kategoride yer alan Namazda safların sıkılaştırılması başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Namazın önemi hakkında hadisler Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.