Anasayfa
7 Mayıs 2021, 20:16
Namaz
Abone

Evvabin namazının fazileti

Evvabin namazının fazileti

Kayıtsız Üye
Evvabin namazının fazileti nedir Evvabin namazının faziletleri hakkında bilgiler verir misiniz ?


Cevap: evvabin namazının fazileti

Yetim
Evvabin Namazı

Evvabin, evvab kelimesinin çoğulu olup, tevbe ve istiğfar ederek Allah Teala’ya çokça yönelen kişi demektir. Evvabi namazı, Akşam namazının sünnetinden hemen sonra, iki rekattan altı rekata kadar kılınır. Fahr-ı Kainat -sallAllahü aleyhi ve sellem-Efendimiz şöyle buyuruyor:

Okudunuz mu?  Namazdayken kafa sallamak

"Bir kimse Akşam namazından sonra hiç konuşmadan altı rekat namaz kılsa, o namaz (sevap bakımından) on iki senelik ibadete denk olur." (Tirmizi, Mevakit, 204)


Akşam namazının sünnetinden sonra kılınan altı rekâtlık gayr-i müekked namaz. Evvâb, faal vezninde ism-i fâildir, günâhları terk ve hayırlı işler yapmak sûretiyle Allah’a dönen demektir. Çoğulu Evvâbin’dir. Evvâbin namazı, Allah’a çok itaat edenlerin namazı demektir. Ashab-ı kirâmdan Zeyd b. Erkâm, kuşluk vakti birtakım insanların namaz kıldıklarını görmüş de; "Bu adamlar pek âlâ bilir ki, bu saatten başka zamanda namaz kılmak, daha faziletlidir. Çünkü Resulullah (s.a.s.), "Evvâbin namazı, sıcaktan deve yavrularının ayakları yandığı zaman kılınır" buyurmuştur" (Müslim, Salât, 19).

Okudunuz mu?  İlk kılınan farz namazı hangisidir?

Zeyd b. Erkâm, başka bir rivâyetinde şöyle demiştir: "Resulullah (s.a.s.) Kûba’lıların yanına gitti. Vardığında, onlar namaz kılıyordu. Allah elçisi, onlara, ‘Evvâbin namazı, sıcaktan deve yavrularının ayakları yandığı zamandır’ buyurdu" (A. Davudoğlu, Sahih-i Müslim Tercümesi ve Şerhi IV, 2132).

Bu hadislerde, namazın kaç rekât kılınacağı belirtilmemiştir. İslâm âlimleri, sıcağın yükseldiği bu vaktin, kuşluk namazı için en elverişli ve faziletli olduğunu söylemişlerdir. Çünkü kuşluk namazının vakti, günün evveli olup, daha erken saatlerde de kılınabilmektedir.

Okudunuz mu?  Kapri ile namaz kılınır mı?

Hz. Sevbân’dan nakledilen şu hadis de, evvâbin namazının önemini belirtir: "Allah Rasûlü, günün yarısından sonra namaz kılmayı severdi. Hz. Âişe, Ya Resulullah, sen bu saatte de mi namaz kılmayı seviyorsun? dedi. Resulullah (s.a.s.): "Bu saatte gök kapıları açılır ve Hak Teâla hazretleri, bu saatte kullarına rahmetle bakar. Bu namaz Âdem, Nuh, İbrahim ve İsâ’nın devam ettikleri bir namazdır" buyurdular (el-Askalânî, Bulûgu’l Merâm, Terc. A. Davudoğlu, II, 48). Evvâbin namazının dört rekât olduğuna dâir çeşitli hadisler nakledilmiştir. Akşam namazından sonra ve altı rekât kılındığına dâir hadisler de nakledilir ve bunların uygulamada daha yaygın olduğu bilinmektedir (Tirmizî, Salat, 32 1) .

Okudunuz mu?  Boy ve namaz abdesti alırken doğru aldığım halde sanki yanlışmış gibi geliyor

Akşam namazının sünnetinden sonra iki ilâ altı rekat arasında kılınan nafile namaza da "evvâbin" denilmiştir. Hz. Peygamber, akşam namazından sonra altı rekat nâfile namaz kılanın evvâbinden (günah işleyip, arkasından hemen tövbe eden kimselerden) sayılacağını bildirmiş ve arkasından da şu ayeti okumuştur: "Rabbiniz, içinizden geçenleri çok iyi bilir. Eğer salih kimseler olursanız, şüphesiz Allah tövbe edenleri affedicidir" (el-İsrâ, 17/25; bk. İbn Kesir, Tefsir, İstanbul 1985, V, 64, 65; Şürünbülâli, Şerhu Nüri’l-İzah, İstanbul 1984. s.74)

Okudunuz mu?  Peygamber Efendimiz hiç kaza namazı kılmış mıdır?

Hamdi DÖNDÜREN


Yorum: Evvabin namazının fazileti

Kayıtsız Üye
rabbim bizleri peygamber efendimiz (s.a.v)min sünnetini kılan,tövbe eden,ALLAHA aşık olan kullarından eylesin.rabbim bizleri imtihanında şaşıstmasın rabbim yaâr ve yardımcım olsun


Yorum: Evvabin namazının fazileti

Tövbekârkul
Namaz borcu olanlar nafile ve evvabin gibi namazlari kilamaz deniliyor kilsa da kabul olmazmis.Peki günlük kaza namazlari kıldıktan sonra evvabin namazı kılınırsa kabul olur mu?

Okudunuz mu?  Namazdan sonra musafaha diyanetin fetvası nedir

Selamün Aleykum
Benim namaz borcum var 1 günlük kaza namazımı kıldıktan sonra o gün içinde evvabin namazını kilsam kabul olur mu?


imam
< kilamaz deniliyor kilsa da kabul olmazmis. >
Kabul olmadığını kimse söylemez.
Borcu olan sadaka veremez mi? verir ama yöntem doğru değil çünkü önce borç ödenmelidir.
Tavsiyemiz önce kaza borcunuzu bitirin sonra nafile namazlar kılın ama mutlaka kılmak istiyorsanız kılın tabiki

Okudunuz mu?  Namaz abdesti nasıl alınır?

evvabin namazı fazileti, evvabin namazının fazileti, evvabin namazının faydalari

Bu kategoride yer alan Namazda nasıl selam verilir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Evvabin namazının fazileti Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.