Anasayfa
8 Mayıs 2021, 11:14
missa6
Abone

İslam dininde doğum günü

İslam dininde doğum günü

Kayıtsız Üye
islam dininde doğum günü kutlanırmı


Cevap: islam dininde doğum günü

Muhasibi
Doğumgünü Yıldönümünü Kutlamak Caizmidir ?

Caiz demek yani Allah c.c. müsade ediyor demektir. Şu halde konu edille-i şer’iyye’de (dini-islamda) yerinin tesbitine dairdir. yoksa indi mülahazalar, kişisel yorumlar fetva sayılmaz. fetva gibi sunulsa büyük cürüm olur.

=> Evvela kitaba (Ku’ran’a) müracaat edilir, bu husuta apaçık bir emir, tavsiye veya izin olmadığı kesindir. Şu halde yasak veya tehdit varmı ona bakmalı, açık bir yasak ise yine bulunmamıştır (yani, "Ey iman edenler doğum günü kutlamayın.." gibi).

Okudunuz mu?  Hacda neden dikişsiz elbise giyilir

Bu durumda zımni bir yasaklama varmı ona bakmalı ;

Evet bazı kardeşlerin de ifade ettiği gibi bu kutlamaların; gayrimüslimlere uyma" ya benzediği görülmektedir ve halbuki Kuranı Kerimde Allah Teala :

_Hakkı Bilmeyen cahillerin heva (arzu/tarz/adet) lerine uyma."
_O(kafirlerin) hevalarına uymayın."

..ve benzeri onlar kere tekrar eden ayetlerde Rabbimizin biz müslümanları kafirlere uymaktan kesin yasakladığı görülmektedir.

Okudunuz mu?  Hz.Ömere (r.a) Hanımını Şikayete Gelen Adam Ne Yaptı?

=> şimdi bu benzeyiş veya uyma, yasak kapsamında olan bir benzeme ve uyma’mıdır değilmidir, tesbit etmekle sorun çözüme kavuşur

İşin burasında Sünnet (fiili Rasul) devreye girer:

Ashabı Rasulullahın rdy.anhm. hayatında örnek kutlamalara bakılır. Medineye hicret eden Rasulullah orda Ensarı kiram hazeratının senede iki bayram ettiklerini görmüş ve cahiliyeden kalma bu bayramların devamına gönlü razı olmamıştır. akabinde Allah Ramazan ve Kurban bayramlarını ehli-imana bahşedince Efendimiz s.a.s : "Allah sizlere bunların yerine daha hayırlı iki bayram verdi." diyerek eskileri tarihe gömmüştür.

Okudunuz mu?  Teşrik tekbiri kaç defa okunur ?

_Demekki bazı arkadaşların "orda ne yapıldığına bakılır, meşru işler yapıyorsan kutlarsın" şeklindeki yaklaşımları kusurludur. Zira medineli müslümanlar önceki bayramlarını heralde gayrimeşru tarzda kutladıkları için men edilmediler.. demekki kutlama esnasında yapılanların meşru olması kutlamayı meşrulaştırmaya yetmemektedir.

> Peygamber efendimizin doğum yıldönümüne kıyas ederek cevaza yol arayan arkadaşlara diyorumki:

Okudunuz mu?  Film&dizi sitesi açmak istiyorum caiz midir ?

İslam Alimleri Onun doğum yıldönümünü kutlanması hakkında da ittifak halinde değiller. Yani mevlüd kutlaması bile bidat şaibesinden kendini kurtarmış değildir. Kaldıkı alemlere rahmet olarak gönderilmiş Peygamberin gelişinde sevinmeye ve sevinç izhar etmeye dair büyük unsurlar var iken yarın nereye gideceği belli olmayan bir beşerin bir yılını geride bırakması hiç buna benzemez ve sevinecek tarafı yok.

Okudunuz mu?  Şafi mezhebine göre üvey anneden abdest bozulur mu ?

>Ayrıca, Peygamber efendimizin doğum yıldönümü kutlamak Onun o gün doğmuş olması sebebiyle gecesine ayrı bir anlam ve değer kattığı inancına binaendir. Birimizin doğumu elbette böyle değildir. güne farklı bir anlam ve değer katmazki yıldönümü kutlanmaya şayan olsun.

> diğer bir açıdan : kutlamak sevinç izhar etmektir. büyüyen çocuğun yaşına girmesinin sevinç vesilesi olması anlaşılır bir durum iken bir ergenin bir yılı geride bırakması hiçte sevinilecek bir olay değildir. (mesela) doğum günü kutlanan dedenin sevinci, hatırlandığı için ve değer verildiği içindir yoksa bir yaşına daha bastığı için değilidir.

Okudunuz mu?  Öfke ile ilgili hutbe

_demekki kutlama aslında çarpık bir zemin üzerinde bulunuyor. bu neyin kutlaması diye sormak ve birilerini bilinçsizce taklit etmekten sıyrılmak gerekir.

> "Doğumgünü kutlamak hatırlamaya ve hediyeleşmeye vesile olmakta,o zaman sünnete götüren bir sebebin de sünnet olması gerekir.." diye düşünenler için:

Okudunuz mu?  Peygamberimizin cesaretiyle ilgili hadis

_İslamda meşhur bir kaide vardır ;Gayenin meşru olması gerektiği gibi o gayeye götüren yolunda meşru olması gerekir. doğum günü kutlama adetinin islama ters düştüğü sabit olduktan sonra bu adet ilgili sünnet ve vazifelere alet olamaz. nitekim yılbaşı (velev çerez yiyerek) kutlamak ve karnavala katılmakta da benzer hususlar bulunur ama asla meşru değildir.

Okudunuz mu?  Kocanın karısından dinen çocuk isteme hakkı var mıdır?

_Sılayı rahmin terkedildiği arkadaşlık bağlarının zayıfladığı gayrimüslim avrupa toplumlarında bu adet belki böyle bir işlev görebilir ama islam cemiyetlerinde hayır zira; dinimiz bu kopukluğun çaresini önceden alarak buna ihitiyaç bırakmamıştır.

>> sonuç: cahiliye adetlerinden kalma bu bayramlara benzetildiğinde doğum günü kutlamanın caiz değil yasak olduğuna ve fillinin çirkin bidat sayılmasına hükmedilmiştir.

Okudunuz mu?  Anne sütünü büyük çocuklar içebilir mi

Doğum günü

Bu kategoride yer alan Arafta bulunanlar kimler oluyorlar? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İslam dininde doğum günü Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.