Anasayfa
8 Mayıs 2021, 4:03
ibadetler
Yönetici

Susmanın Fazileti

Susmanın Fazileti

rana
SUSMANIN FAZİLETİ

Dili muhafaza etmek her zaman ve her yerde en mühim işlerdendir. Çünkü dil, kalp de bulunanların tercümanıdır. Bu yüzden dilin hatalardan arındırılması ancak kalbe bağlı kalmasıyla mümkün olabilir.

Düşündüklerimiz dile getirilmeden evvel bizim hakimiyetimizde iken, ağzımızdan çıktıktan sonra biz onların hakimiyetine gireriz. Hepimiz hayatımızın bir anında mutlaka dilimizden dolayı zor durumda kalmışızdır! Sonra keşkeler birbirini kovalayıp, Dilimi eşek arısı soksun diye geçirsekte içimizden artık yapacak bir şey yoktur. Hz. Ebubekir Sıdık (r.a) ağzına küçük taşlar koyar, onlarla nefsini konuşmaktan menederdi. Kendisi diline işaret ederek şöyle demiştir; Beni tehlikeli ve zor işlere sokan, budur! (Kimya-yı Saadet)

Sarfedilen her bir kelime bizim sorumluluğumuzda karşıdakine gönderilmiş kişilik mesajlarıdır. Her zaman düşünerek konuşmadığımızı ve farklı ruh hallerinin bizi düşürdüğü farklı durumlarda ise konuşmalarımız, geri dönüşü olmayan birer ok misali muhatabını yaralar. Oysa Müslüman elinden ve dilinden kimsenin zarar görmediği emin kişidir. Hasan-ı Basri (k.s) Dilini korumayan bir kimse dinini hakkıyla bilmiş değildir. Derken dinine bağlı samimi bir müslümanın dilini her türlü lüzumsuz söz ve konuşmalardan arındırması gerektiğini kastetmiştir.

Yanıltır bizi çok konuşmak, yalana sevk eder! Bazen ekleriz biraz üstüne, bazen hoşlanmadığımız yerlerini kırparak anlatırız. Çünkü artık bizim olaya bakışımızı aktarmalıdır cümleler; yeni haline bizim kelimelerimiz yön verir, bizim ağzımızdan çıktığı için. Kimi zaman konuştukça batılla dolarız. Bir kavganın fitilini ateşler kimi sözlerimiz. Hakikat, hakikat olmaktan çıkar da kendimizi bile inandırırız bu yeni haline. En çirkin hali ise halka eziyet eden boş sözlerimizdir. Başkalarının namusuna uzanan bir dil aynı zamanda, günde beş vakit nasıl tesbih eder kelamullahı?

Peygamber Efendimiz Aleyhisselatı Vesselamın; susan kurtulmuştur. (Tirmizi), Susmak hikmettir. Susan ise pek az!…(Deylemi) buyurmaları bütün bu saydığımız (gıybet, fitne, yalan, alaya almak, kovuculuk, riya,…..) kötü hallerden bizi kurtaracağı içindir. Yapılması gerekeni ise yine başka hadis ile anlamamızı istiyor: Size ibadetlerin en kolayını haber vereyim mi? Diliniz susun. (Müslim, Buhari, Saffan b. Selimden rivayetle)

Konuşma-susma konusunda kurulan en iyi dengeyi Hz. Muhammed Mustafa aleyhisselatı vesselamın hayatın da görüyoruz. Cevamiul kelim sıfatıyla; duruma ve ihtiyaca göre, genellikle kısa ve özlü, sade ve iddiasız konuşurlardı. Konuşmaları her zaman batıl ve gereksiz unsurlardan uzaktı. Ya Kuran-ı Kerimi açıklamak, ya herhangi bir hükmü beyan etmek, ya bir iyiliğe çağırmak, ya kötülükten uzaklaştırmak, ya da insanların dünya ve ahirette faydalanacakları bir hikmet ortaya koymak için konuşurlardı. Yerine göre konuşmadaki fazileti; İslam’a davet ettiği herkesin nasılda hemen kalplerinin yumuşayarak iman etmeleriyle bizlere defalarca kez göstermiştir. Tıpkı ayeti kerimede buyrulan; Sadaka ve hayır buyurmak ve insanların arasını bulmak hariç, konuşmada hayır yoktur. Denildiği gibi Peygamber Efendimizde bizlere dilimize sahip olmamız için öğütler vermiştir.

Ademoğlu sabahladığı zaman tüm azaları dile hatırlatıcı oldukları halde sabahlar ve derler ki; Bizim hakkımızda Allah’tan kork! Zira sen doğru olursan biz de doğru oluruz. Eğer sen inhirat edersen, biz de inhirat eder, haktan ayrılırız… (Tirmizi, Said b. Cabir’den rivayetle.)
Kulun kalbi doğru olmadıkça imanı doğru olmaz. Kalbi de dili doğru olmadıkça doğru olmaz. Komşusunun şerrinden emin olmadığı bir kimse cennete giremez. (Haraiti; Enes b. Malik’ten rivayetle)

Kişi konuşurken Ya hayır söylemeli ya da susmalı kendine bir nimet bilip oturmalı. Aksi halde kendisine zarar dan başka bir şey gelmez. Susmak ibadetin başıdır Dilini gönlüne indirip yalnızca Allah’ın razı olacağı işi, hareketi yapma gayretine girince sonuçta muhakkak hayır olacaktır. Elimizden geliyorsa, Emri bil maruf için konuşmalıyız ancak gücümüz yetmiyorsa sükut ile selamet bulacağımız gerçeğine sığınmalıyız. Çünkü şeytanı ancak sükut ile mağlup edebiliriz.

Kutsi bir hadiste allah-u Teala; Ademoğlunun cesedi üçe ayrılır. Kalbi, dili ve diğer duyguları Kalbe kendi zatını bilmeyi, şehadeti ikram etti. Dile de kuran okumayı, ihsan eyledi. Diğer duygularada namaz, oruç vb. ibadetleri yapmayı ihsan etti.

Kalbi korunmasını bizzat kendisi üzerine aldı.

Dilin korunmasına hafaza meleklerini tayin etti. (İnsan) hiçbir söz söylemez ki yanında (onu) gözetleyen dediklerini zapteden (bir melek) hazır bulunmasın (Kaf Suresi 18 ayet)

Diğer duygular için ise emri ve yasağı getirdi.

Kalpten beklenen vefa imanda sebat, kimseye haset düşmanlık hile etmemek iken, dilden beklenen vefa gıybet etmemek yalan söylememek, üstüne düşmeyen sözü etmemektir.

Bir kimse kalbinden gelen vefayı bozarsa münafık olur.

Aynı şeyi dile getirirse kafir olur.

Diğer duygularının vefasını bozan ise asi olur.

Susmanın faziletini konuşarak anlayamayacağımıza göre bu fazileti hayatlarına uygulayan örnek şahsiyetlerin sözlerine yer verelim;

Hz. Süleyman şöyle demiştir: Eğer söz gümüş ise sükut altındır.

Abdullah b. Mesud der ki: Kendisinden başka ilah olmayan Allah’a yemin ederim, uzun hapsetmeye dilden daha fazla müstehak olan hiçbir şey yoktur.!

Hasan-i Basri: Mümin bir kimsenin dili, kalbinin arkasındadır. Konuşmak istediği zaman kalbiyle o şeyi düşünür, sonra diliyle onu geçiştirir; münafığın dili kalbinin önündedir. Bir şeyi kastettiğinde diliyle söyler, kalbiyle düşünmez.

Hz. İsa (a.s) şöyle demiştir: İbadet on parçadır. Bu on parçanın dokuzu susmak, bir parçası da insanlardan kaçmaktadır.

Yahya b. Ebi Kesir (r.a): Bir kimsenin konuşması düzgün olunca bundan diğer işlerinin de düzgün olduğu, konuşması bozuk olunca, diğer işlerininde bozuk olduğu anlaşılır. (Tenbihul Gafilin. Büstanül Arifin adlı eserden)

Lokman Hekime sordular: Seni bu gördüğümüz makama ne ulaştırdı? Doğru söz, emaneti yerine teslim etmek, bana faydası olmayan sözü bırakmak.

Bir düşünür Konfiçyus: Olgun insan yapabileceğini söyleyen ve söylediğini yapandır.

Sözcüklerin gücünü anlamadan, insanların gücünü anlayamazsınız.

(Kaynak: Salihan Yalvaç)


Cevap: Susmanin Fazİletİ

Ecir
Aklıma şu söz geldi hadis miydi ayetmiydi tam hatırlayamaycağım

Okudunuz mu?  Salât-ı Tefriciye Duası ve Fazileti

kısa net öz bir söz " KİM SUSTU KURTULDU…"


Yanıt: Susmanin Fazİletİ

suara
-)yorulmadan yapilan ibadettir,

2-)masrafsiz takilan zinettir,

3-)hükümdarliğa muhtac olmadan ele geçen devlettir,

4-)duvara ihtiyaç olmadan yapilan kaledir,

5-)çalişmadan kazanilan zenginliktir,

6-)günah yazan melekleri dinlendirmektir,

7-)ayiplarin kapatilmasidir,

Okudunuz mu?  Adiyat suresinin fazileti

8-)sözü çok olanin sürçmeside çoook olur

9-)sükut alimin zineti,cahilin ayiplarinin perdesidir,

10-)çok söz edenin kalbi kararir,kalbi kararan ise çok hata yapar…

-"insan ne kadar az düşünürse o kadar çok konuşur"

-ya hayir konuş,ya sus…h.şerif


Soru: Susmanin Fazİletİ

İnşirah
Herkes, eline ve diline sahip çıkmalı. Sabah oldu mu bütün azalar, insanın diline, (Ne olur ne kendini yak, ne bizi yak. Yapma, yapma) diye yalvarırlarmış. Dilinle bizi yakma. Çünkü o yalan söylerse, iftira ederse, gıybet ederse, bütün vücut onun acısını çekecek sonra. (Ya hayır konuş, ya sus) buyuruldu. mümin asla ve kat’a, mümkün değil harama el uzatmaz. Haramı tutmaz, haramı içmez, haramı yemez, haram yazmaz ve haram konuşmaz. Elinden, dilinden emin olunur.


islamdostu
Peygamber Efendimiz Aleyhisselatı Vesselamın;”susan kurtulmuştur.”(Tirmizi), "Susmak hikmettir. Susan ise pek az!…(Deylemi) buyurmaları bütün bu saydığımız (gıybet, fitne, yalan, alaya almak, kovuculuk, riya,…..) kötü hallerden bizi kurtaracağı içindir. Yapılması gerekeni ise yine başka hadis ile anlamamızı istiyor:”Size ibadetlerin en kolayını haber vereyim mi? Diliniz susun.” (Müslim, Buhari, Saffan b. Selimden rivayetle)
Ya hayır konuşmak yada susmak en güzeli. Allah razı olsun


rana
Rahman cümlemizden razı olsun 🙂


meryemgül1
Allah c.c.razı olsun paylaşım için rana kardeşim emğinize sağlık

Okudunuz mu?  Dört Büyük Halifenin Salatü Selam Duası:

rana
Rahman senden de razı olsun meryemgül kardesim


rana
Allah c.c. razı olsun Berat, rep için tesekkürler


Ecrinim
zaman zaman insanın diline çok acı sözler gelir kimi zaman yutar kimi zaman kusar,işte bu noktada sabredebilene ne mutlu,Rabbim sabredenlerden eylesin,güzel paylaşımdı kardeşim Allah razı olsun

Okudunuz mu?  Oruç tutmanın sevapları

rana
Allah c.c. cümlemizden razı olsun


Berât1
< 1-Hasan-i Basri:”Mümin bir kimsenin dili, kalbinin arkasındadır. Konuşmak istediği zaman kalbiyle o şeyi düşünür, sonra diliyle onu geçiştirir;
2-münafığın dili kalbinin önündedir. Bir şeyi kastettiğinde diliyle söyler, kalbiyle düşünmez. >

Alllah mümin gibi konuşanlardan olmayı nasip eylesin

Okudunuz mu?  İslâmda ilim ve ilme verilen önem, İlim öğrenmenin kazandırdıkları

rana
< Alllah mümin gibi konuşanlardan olmayı nasip eylesin >

amin amin amin kardesim 🙂


fatma zehra
cok çok güzel bir konu anlatimi olmus kardesim Allah razı olsun insAllah.Bizleri de kendile layik kul efendimize layik ummet ana ve babalarimizada layik bir evlat olabilmeyi nasip eylesin insAllah.selam ve dua ile kardesim

Okudunuz mu?  Cumaya erken gitmenin sevabı

♥ Neyzen ♥
< Mümin bir kimsenin dili, kalbinin arkasındadır. Konuşmak istediği zaman kalbiyle o şeyi düşünür, sonra diliyle onu geçiştirir; münafığın dili kalbinin önündedir. Bir şeyi kastettiğinde diliyle söyler, kalbiyle düşünmez. >
Çok güzel bir paylaşımdı…Çok beğendim..Allah razı olsun..:xD


mumsema
az amel çok konuşmak münafıkların, çok amel az konuşma müminlerin sıfatıdır.

Okudunuz mu?  Hutbetu'l hace - Arapça ve türkçe anlamı

Hoca
Susmanın faziletiyle ilgili hadis

2944. [4:531, Hadîs No: 6169] Vehb bin Münebbih’den rivayetle:
Dinin direği namazdır. Amellerin zirvesi cihattır. İslâm ahlâkının en faziletlisi, insanların dilinden zarar görmemeleri için susmaktır
camiussağir


islamda susmak, susan kurtulmuştur , dinimizde susmak

Bu kategoride yer alan Ödemek niyetiyle borç alanın sevabı başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Susmanın Fazileti Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.