Anasayfa
8 Mayıs 2021, 11:45
missa3
Abone

Nebe Suresini Okumanın Fazileti Nedir?

Nebe Suresini Okumanın Fazileti Nedir?

Kayıtsız Üye
Nebe Suresini Okumanın Fazileti Nedir? Nebe Suresini Okumanın Faziletlerini yazar mısınız ?


Cevap: Nebe Suresini Okumanın Fazileti Nedir?

m.deniz
Hadis kaynaklarında doğrudan Nebe Suresi nin fazileti ile ilgili bir hadis yoktur. Ancak Kur’an-ı Kerimden bir sure ve önemli bir sure olmasından dolayı Kur’an-ı Kerimin okunması ve fazileti hususundaki tüm teşvik edici hadisler elbette bu sure için de geçerlidir. Bunlardan bazıları şu hadislerdir:

Okudunuz mu?  Yolculukta seferi iken oruç tutulur mu?

Şüphesiz bu Kur’an Allah’ın manevi ziyafet sofrasıdır, bir maide-i semaviyedir; gücünüzün yettiği kadar bu manevi sofradan istifade ediniz. Ümmetimin en faziletli ibadeti Kur’an-ı Kerimi yüzüne bakarak okumaktır.

Kur’an-ı Kerim’in dört temel esası ve dört ana amacı ve hedefi vardır: Birincisi, Tevhid ve Vahdaniyet-i İlahiyi ilan ve ispat etmek. İkincisi, Haşir, yani Öldükten sonra bedenen dirilmeyi izah ve ispat ederek insanları ona hazırlamaktır. Üçüncüsü, Nübüvvet, yani peygamberlik müessesesini tespit ile peygamberlere verilen ilim ile maddi ve manevi terakkiyi sağlamaktır. Dördüncüsü, Adalet ve İbadet ile ferdin nefsi ile rabbi ve toplum arasındaki münasebetleri adalet çerçevesinde yerli yerine oturtmaktır.

Okudunuz mu?  Sudenaz ismi islam dinine uygunmu?

Nebe Suresi bu dört amaçtan ilk ikisini, yani tevhit ve haşri tam ispat eden, müşriklerin öldükten sonra biz dirilecek miyiz? şeklindeki itirazlarına ilmi, akli ve hikmete uygun cevap vererek ilzam ve iskat eden suredir. Bu açıdan önemi ve fazileti büyüktür. Bu bakımdan eskiden beri İslam bilginleri ve tasavvuf erbabı sabah güneş doğarken ve ikindi namazından sonra okumanın büyük fazileti olduğuna dair ittifak etmişlerdir. Bediüzzaman Said Nursi hazretleri de tesbihatta İkindi namazından sonra okunması için ikindi tesbihatının arkasına Mihrabiye yani mihrapta imamın okumasını bilfiil tavsiye etmiştir. Yani uygulayarak yapmıştır. Peygamberimizin (sav) pek çok yaptığı şey var ki bunlar bilinen adetler nevinden olduğundan yazılı kaynaklara geçemese de uygulanarak gelen adetleri vardır. Bunun için İmam-ı Malik Medine ehlinin amelini şer’i delil saymıştır. Sabah güneş doğarken okunması için de Cevşenü’l-Kebirin başındaki surelerin içine koymuştur. Çünkü Namazdan sonra güneş doğana kadar ibadet ile meşgul olacak kişi ne yapmalıdır? Sorusuna fiili cevap, ama emir olamayan bir tavsiye niteliğinde Yasin, Fetih, Rahman, Tebareke ve Amme surelerini okumak ve sonra zamanı varsa cevşeni ve cevşenden bir bölümü okur. Mesela bir haftaya cevşeni bölse, Surelerin dışında Pazar Cevşen, Pazartesi Evrad-ı Kutsiye, Salı, Dualar, Çarşamba, Hizbu’l-Kur’an ve Perşembe Delail gibi bir haftalık evrad kendine herkes yapabilir.

Okudunuz mu?  Ney üflemek günah mı?

Yine her insan kendine has yapabileceği şekilde sabah Yasin, Öğlen Fetih, ikinci Amme, akşam Rahman ve yatsıdan sonra ise Mülk suresini okuyarak günlük evrad yapabilir.

Sonuç: Nebe suresi Üstadın Tesbihata ve Cevşene koyduğu şekilde gücü yeten ve zamanı olan Sabah güneş doğduktan sonra ve ikindi namazından sonra okunsa büyük sevabı ve fazileti vardır. Bu bir evliya âdeti olarak meşayihten zamanımıza kadar gelmiştir. Bir nevi adet olmuştur. Aynen Arefe Günü Kurban bayramından önce, Bin İhlâs-ı Şerif okumak güzel bir adet olarak geldiği gibi.

Okudunuz mu?  Sabun yutmak zararlımıdır

Cevap: Nebe Suresini Okumanın Fazileti Nedir?

Şema
Nebe amme süresi hakkında hadisler diye biliyordum ama konuda yok deniyor


nebe suresi fazileti, nebe suresinin fazileti hakkinda hadis, amme suresi fazileti ve sırları

Bu kategoride yer alan Sürekli boşaldığını hissetmek başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Nebe Suresini Okumanın Fazileti Nedir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.