Anasayfa
8 Mayıs 2021, 12:41
missa09
Abone

Umreye giden bir kişiye (Umreye gittiğinden dolayı) Hac farz olur mu?

Umreye giden bir kişiye (Umreye gittiğinden dolayı) Hac farz olur mu?

Kayıtsız Üye
Umreye giden bir kişiye (Umreye gittiğinden dolayı) Hac farz olur mu?


Cevap: Umreye giden bir kişiye (Umreye gittiğinden dolayı) Hac farz olur mu?

Desert Rose
Cevap: Farz Allah ve Resulü’nün mükelleften yapılmasını kesin ve bağlayıcı tarzda istediği fiillere denir. Mesela namaz, oruç, zekat, abdest ve hac gibi emirler Yüce Allah’ın Kur’an-ı Kerim’de kesin ve bağlayıcı tarzda yapılmasını istediği emirlerdir.

Okudunuz mu?  Peygamber Efendimizin Hz. Mâriyetül-Kıbtiyye (Ümmü İbrahim) ile Evlenmesi

Hac sözlükte "kastetmek, yönelmek" anlamına gelen bir kelimedir. Fıkıh terimi olarak ise hac, "Mekke şehrindeki Kâbe’yi ve civarındaki kutsal sayılan özel yerleri, özel vakit içinde, usulüne uygun olarak ziyaret etmek ve yapılması gereken diğer menâsiki yerine getirmek" demektir. Bunların hepsine birden hac törenleri anlamında "menâsikü’l-hac" denir. Kur’ân-ı Kerîm’de: "Yoluna gücü yetenlerin evi (Kâbe) hac ve ziyaret etmeleri, insanlar üzerinde Allah’ın bir hakkıdır" (Âl-i İmrân 3/97) buyrularak, Hac müminlere emredilmiştir. Umre ise, ihrama girerek tavaf ve sa’y yaptıktan sonra tıraş olup ihramdan çıkmaktan ibarettir. Hanefî ve Mâlikîler’e göre Müslümanın ömründe bir defa umre yapması müekked sünnettir.
Farz olan husus şudur ki, Mali ve bedeni gücü olanların Allah rızası için ömründe bir kere Haccı eda etmesi farzdır. Hacca hiç gitme gücü olmayanlar için Hz. Peygamberi ziyaret etmeleri ona haccın farz olması anlamına gelmez. Sevgili Peygamberimiz, "Beni vefatımdan sonra ziyaret eden sağlığımda ziyaret etmiş gibidir.", "Kabrimi ziyaret eden şefaatimi hak eder", "Kalbinde beni ziyaretten başka hiçbir düşünce olmaksızın kim beni ziyarete gelirse, Kıyamet gününde şefaatimi haketmiş olur." buyurmaktadır. Bu sebeple umreye gitmeyin hac size farz olur demek, Efendimizi ziyaret etmek isteyen mali gücü olmayanları engellemek olur ki buda doğru değildir.

Okudunuz mu?  3 cuma namazına gitmeyenin nikahı düşüyormuş

Sonuç olarak şu söylenebilir. Bir konunun farz olarak hükme bağlanması o konuyu Yüce Allah’ın ve Resulullah’ın kesin ve bağlayıcı bir şekilde emretmesine bağlıdır. Haccın farz olmasının sebebi budur. Umre ve hac aynı yerleri aynı mekanları ziyaret etmeleri anlamında birbirlerine bağlı olsalar da, biri farz diğeri nafile bir ibadettir. Nafile ibadetlerin yapılıyor olması ise farzı gerektirmez. Umreye gitmenin sonucunda haccın farz olması demek sebebiyle, özellikle günümüzde hacca yoğun talep olmasından dolayı Kutsal Mekanları görmek isteyenlerin bu istekleri sekteye uğratılmış olur ki, buda çok yanlış bir hüküm olur. Hacca gitmeyi arzu edipte bu arzusunu gerçekleştiremeyen bütün Müslümanlar için umre yolu açıktır ve umre yapmakla kişiye hac yapması farz olmaz.

Okudunuz mu?  Abdestim baldızımdan bozulurmu yada abdestim kimler tarafından bozulur

Ahmet ÜNAL
Vaiz


Yorum: Umreye giden bir kişiye (Umreye gittiğinden dolayı) Hac farz olur mu?

mum
Umreye giden kişiye Haccın farz olduğu söyleniyor, bu doğru değildir. Umreye giden birisine hac farz olmaz ancak hac imkanı olana farzdır.


ümreye gidene ne denir, umreye gidene ne söylenir, umreye gidenlere ne söylenir

Bu kategoride yer alan Ölünün arkasından nasıl dua edilir başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Umreye giden bir kişiye (Umreye gittiğinden dolayı) Hac farz olur mu? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.