Anasayfa
7 Mayıs 2021, 14:06
Oruc
Yönetici

İmsak vakti nedir?

İmsak vakti nedir?

Galus
İmsak vakti nedir?
imsak vakti Hakkında bilgi

Takvimlerde yazan imsak vakti, oruç tutmak isteyenler için yeme içmenin kesilip oruca başlama zamanını gösterdiği gibi, sabah namazının da girme vaktini bildirir. Bu vakit girdikten sonra sabah namazı da kılınabilir.

Buna göre Sabah namazının vakti imsak ile girer, güneşin doğması ile biter.
Ancak hanefilere göre hafif ışıyıncaya kadar bırakmak, şafilere göre ise erken karanlık iken kılmak faziletlidir. Tam namaz kılarken ve namaz bitmeden güneş doğarsa hanefilere göre namaz bozulur. Kerahet vakti çıktıktan sonra yeniden kılmak gerekir.

Okudunuz mu?  Parmak kanaması orucu bozar mı

Cevap: İmsak vakti nedir?

Kayıtsız Üye
imsak vakti, sabah namazı ile orucun başlama vaktidir.


Cevap: İmsak vakti nedir?

Hoca
İmsak nedir? İmsak vakti ne demektir?

Sözlükte "kendini tutmak, engellemek, el çekme, geri durma" anlamlarına gelen imsâk, dinî bir kavram olarak, imsak vaktinden, iftar vaktine kadar yemeden, içmeden, cinsî münasebetten ve diğer orucu bozan şeylerden uzak durmak, el çekmek demektir. İmsakın zıttı iftardır.

Okudunuz mu?  Orucun Mekruhları Nelerdir

İslâm’ın temel esaslarından biri olan orucun, tek rüknü imsâktır. Kur’ân-ı Kerim’de, "Artık (Ramazan gecelerinde) onlara yaklaşın ve Allah’ın sizin için takdir ettiklerini isteyin. Sabahın beyaz ipliği (aydınlığı), siyah ipliğinden (karanlığından) ayırt edilinceye kadar yiyin, için, sonra akşama kadar orucu tamamlayın." buyurulmaktadır (Bakara, 2/187). İmsak vakti, başka bir deyişle oruç yasaklarının başlama vakti, fecr-i sâdık, yani tan yerinin ağarmasıdır. Bununla yatsı namazının vakti çıkmış, sabah namazının vakti girmiş olur. Bu vakit aynı zamanda sahurun sona erip, orucun başladığı vakittir. İftar vakti ise, oruç yasaklarının sona erdiği, güneşin batma vaktidir. Bu vakitle birlikte akşam namazının vakti girmiş olur. Gündüz ve gecenin tam olarak teşekkül etmediği yerlerde, imsak ve iftar vakitleri, buralara en yakın normal bölgelere göre belirlenir

Okudunuz mu?  Mevlüt kandilinde oruç tutulurmu

Cevap: İmsak vakti nedir?

mumsema
imsak vakti ne demek?

İmsak kelimesi arapça kökenlidir, sözlükte tutmak anlamındadır.
Istilah anlamı, yeme içmenin kesildiği ve orcun başladığı zamana denir.
İmsak vakti, sabah namazı ve orucun başlama vaktidir.


@hmet
İmsak, sabah namazı ve orucun başlama vaktine denir. kısaca

Okudunuz mu?  Oruçluyken Hanımıyla Cinsel İlişki?

Fetva Meclisi
imsak vakti ne demek? kısaca

Tutma anlamında arapça bir terim olan İMSAK, Sabah namazı ile Orucun başlama vaktine denir.


Kayıtsız Üye
Hocam iyi gunlr buradaki imsakla ilgili yazinizi okudum bir yer dikkatimi cekti ayet te verdiginiz tanyeri agarincaya kadar yiyin için diyor biz yanlismi yapiyoruz gecenin bir vakti birakiyoruz biz yemeyi biraktiktan neredeyse 1 saat sonra gun agariyor bilmek istedim TESEKKUR ederim

Okudunuz mu?  Nihat hatipoğlu banyo yapmak orucu bozar mı

Kayıtsız Üye
Imsak vakti hanefi ve safi diye ikiye ayrilmis kuran da da bu boylemidir. Kuran’da mezhep ayriligi oldugunu sanmiyorum. Bu yoruma gore hanefiler için ayri safi ler için ayri imsak vakti olurmu ?. Kuran’da olmayana nasıl inanmamiz bekleniyor.


ACİLSERVİS
İmsak vakti şafiide de hanefide de aynıdır.
Namaz kılma açısından hanefilerin namazı geciktirmesi daha iyi olduğu söylenmiş. Kafanıza göre ayrı şeyler uydurmayın.

Okudunuz mu?  Bugün sahura kalkamadım oruç tutmakta zorlanıyorum bozarsam bire birmi tutarım

Emre007enka
İmsak vakti orucun başlaması değildir ama turkiyede orucun başlaması sen imsak vaktinde siyah la beyazı ayırt edebiliyorsun edemiyorsun cünku sifiri karanlik bundan dolayı fazla oruç tutulmakta bunu eski hocalara sorarsanız onlar aydınlatır


Ramadan
< İmsak vakti orucun başlaması değildir >
Türkiyede her ramazan ayında milletin dini imanı ile oynuyor ve fitne çıkarıyorsunuz
Hiç bir islam ülkesinden maalesef size benzer nifakça hareketler yok

Okudunuz mu?  Oruç tutmanın kuralları nelerdir?

Kayıtsız Üye
Peki imsak vakti girdikten sonra sabah namazını kıla biliyorsak. Neden imsak vaktinden yarım saat sonra ezan okunuyor. Ben imsak vaktinden sonra kıldığım sabah namazını ezanla birlikte kılmakla mı yükümlüyüm. Eğer öyle ise ya imsak vakti önde yada ezan geç okunuyor.

Okudunuz mu?  Başkasına ağda yaptırmak orucu bozar mı

imsak nedir, imsak vakti nedir, imsak ne demek

Bu kategoride yer alan Kefaret orucu tutmamanın cezası nedir başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İmsak vakti nedir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.