Anasayfa
8 Mayıs 2021, 1:44
Sohbet
Yönetici

İmsak vakti neye göre hesaplanıyor?

İmsak vakti neye göre hesaplanıyor?

emrahbulut9
iftar vakti daha geç olan bir şehrin imsak vakti nasıl daha erken oluyor? örneğin bugün için osmaniye imsak3.48 akşam19.57, hatay imsak3.53 akşam 19.56. osmaniye daha doğuda olduğu için imsakın erken olması normal ama güneş hatayda daha mı erken batıyor? Aynı gün ankara imsak3.47 akşam20.18. ankarada hataydan 6dk önce imsak oluyor ama 22dk daha geç iftar oluyor.

Okudunuz mu?  Kur'anda Başörtüsü ile ilgili Ayetler

Cevap: imsak vakti neye göre hesaplanıyor?

musab
enlemle alakalı o kardeş


Cevap: imsak vakti neye göre hesaplanıyor?

emrahbulut9
enlem deyil boylama göre güneş doğuşu batışı değişir. zaten kafa karıştıranda daha batıdaki bir şehrde daha önce imsak olması


Cevap: imsak vakti neye göre hesaplanıyor?

musab
enleme göre değişir.boylam sadece yerel saatle ilgilidir.

Okudunuz mu?  Defalarca tövbemi bozdum ne yapmalıyım

mum
İMSAK VAKİTLERİNİN HESAPLANMASI

Diyanet işleri başkanı Görmez, bir gazetecinin, "Bazı vatandaşlar, sahura bir saat erken kalktıklarını iddia ediyor ve dolayısıyla gün uzun olduğu için bir saat fazla oruç tuttuklarını savunuyorlar. Bu konuya açıklık getirir misiniz?" sorusu üzerine, şunları söyledi:

Okudunuz mu?  Evin çatısı akıyorsa çözüm basit

"Diyanet İşleri Başkanlığımızın Din İşleri Yüksek Kurulu diye bir kurulu var, 16 bilim adamından oluşur ayrıca Diyanet İşleri Başkanlığında bulunan vakit hesaplama dairemiz ve orada çalışan astronomlarımız (gök bilimci) var. Ayrıca Din İşleri Yüksek Kurulumuz, Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Uzay Bilimleri ve Astronomi Bilimi hocalarıyla yıllardır birlikte çalışır. Bu hocalarımız, hem İslam fıkhının temel ilkelerini hem de astronomi ilminin verilerini dikkate alarak takvimlerini öyle yapar. Onun dışındaki tartışmalar, hem usul açısından hem esas bakımından hem bilgi ve bilgi ahlakı bakımından hem de bilimsel veriler açısından sorunludur. Dolayısıyla milletimizin kalbi bu noktada mutmain (inanmış) olsun. Diyanet İşleri Başkanlığımız hiçbir zaman yanlış bir bilgiyi toplumla paylaşmaz. Herkes, bu konuda Diyanet İşleri Başkanlığına güvensin. Etrafımızda bu kadar acı hadiseler yaşanırken, ramazan, bizi değiştirmeye gelir, bize her sene rahmet, bereket getirir. Ramazanın manevi iklimine gölge düşürecek şekilde, her sene böyle bir tartışma başlatmak doğru değildir."

Okudunuz mu?  Allah İçin Sevmeli İnsan

Erce
imsak vakitleri nasıl ayarlanır

İftarı tam güneşin battığı ana göre acariz. Bu yüzden aynı boylam üzerinde bulunan iki şehrin iftar vakitleri aynıdır. Ancak imsak, tam güneşin doğduğu an okunmaz. Eğer öyle olsaydı aynı boylam üzerinde olan şehirlerin imsak ezani aynı an okunurdu. İmsak vakti, bize tan vaktinin girdiğini haber verir. Aynı boylam üzerinde olan iki şehirden kuzeyde olanı tan vaktine daha erken girer. Güneyde olan daha geç girer. Ama ikisinde de güneşin doğduğu an aynı vakte denk gelir.

Okudunuz mu?  İlahi Aşk Üzerine Sözler...

Diğer bir deyişle ayni boylam uzerinde bulunan iki sehirden kuzeyde olaninin tan vakti daha erken girer ama geç ilerler. Güneyde bulunan şehir ise tan vaktine daha geç girer ama hızlı ilerler. Ve ikisinde de güneşin doğduğu an aynıdır.

İmsak ezaninin ramazan dışında niye geç okunduğuna gelince: sabah namazı vakti imsakla başlar. Kılmak için güneş doguncaya kadar zamanı vardir. İnsanlar zorlanmasın diye ya da namazı cemaatle kılacak olanlari gecenin köründe cami yoluna dusurmeyelim diye vakit cikmadan bir yarım saat önce falan okunur. Böylelikle namaza kalkan cemaati muslimin namazdan sonra işine gücüne bakar. Yoksa gecenin köründe kalk da, namazı kıl da, tekrar uykuya dalmaya çalış ya da işe girme saatini bekle de ohhooo, olme esegim ölme.

Okudunuz mu?  Laiklik Nedir?

imsak neye göre belirlenir, imsak vakti nasıl hesaplanır, sahur ve iftar vakitleri neye göre belirlenir

Bu kategoride yer alan Şirk sayılan işlere örnekler başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İmsak vakti neye göre hesaplanıyor? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.