Anasayfa
8 Mayıs 2021, 23:29
sizden95
Abone

Yemeğe tuz ile başlamak sünnet midir? Adap mıdır?

Yemeğe tuz ile başlamak sünnet midir? Adap mıdır?

mehmet naim ağım
Yemeğe tuz ile başlamak sünnet midir?


Cevap: Yemeğe tuz ile başlamak sünnet midir? Adap mıdır?

imam
Yemeğe tuz ile başlamak sünnet değildir.
böyle bir rivayet böyle bir hadis yok.

Okudunuz mu?  Allahım Yarabbim ya ResulAllah

< Sahih hadis kaynaklarında yemeğe tuz ile başlamanın sünnet olduğuna diar bir hadis rivayetine rastlayamadık.

– İmam Gazzali, yemeğe tuz ile başlamanın güzel olduğunu belirtmiş, ancak bunu bir sünnet olarak değil, bir adap olarak zikretmiştir(İhya, 2/ kitabu adabi’l-ekl/el-babu’l-evvel).

Yine Gazzali’nin belirttiğine göre, Hz. Ali Allah, yemeğe tuz ile başlayan kimseden yetmiş belayı/ hastalığı defeder buyurmuştur.(İhya, a.y).

Okudunuz mu?  Kefaret orucuna nasıl başlarım, iftar saati, sahur saati falan detaylı bir bilgi istiyorum

– Abdulkadir Geylanî’nin Gunye isimli eserinin tercümesinde geçen "Yemeğe tuz ile başlayıp tuz ile bitirmek sünnettir.Ekmekteki tuza niyet edince de bu sünnet yerine getirilmiş olur." ifadeler hadis rivayeti değildir. Kendisi -eskiden beri devam eden müstahsen bir adet olduğu için- müstehap demiştir. Bu sebeple, onun ifadesini Yemeğe tuz ile başlayıp tuz ile bitirmek sünnettir şeklinde tercüme etmek yanlıştır.

Okudunuz mu?  Gusül den sonra gelen sıvı ile ilgili bi soru ? acill

Özetle, tuz ile yemeğe başlamaya dair sahih bir hadis rivayeti bulamadık. Bununla beraber, Hz. Ali ve daha başka pek çok selef-i salihin tarafından kabul gören müstahsen bir adettir. >

Bu kategoride yer alan Namazda sureyi yanlış okumak sehiv secdesi gerektirir mi başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Yemeğe tuz ile başlamak sünnet midir? Adap mıdır? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.