Anasayfa
7 Mayıs 2021, 14:23
Oruc
Yönetici

Ramazan’ın gündüzünde oruç tutmayanlara ve kâfirlere yemek satmak/yedirmek caiz mi?

Ramazan’ın gündüzünde oruç tutmayanlara ve kâfirlere yemek satmak/yedirmek caiz mi?

Kayıtsız Üye
Ramazan’ın gündüzünde oruç tutmayanlara ve kâfirlere yemek vermek dinimizce caiz midir açıklar mısınız ?


Cevap: Ramazan’ın gündüzünde oruç tutmayanlara ve kâfirlere yemek satmak/yedirmek ca

Ercan
Oruç Tutmayanlara Yardım ve Yataklık Etmeyin

Rahmet kapılarının açıldığı Ramazan`da bu ayın güzelliğinden istifade etmek dururken oruç tutmayarak, oruç tutmayanlara yardım ederek bu ayın manevi güzelliğinden kendinizi mahrum etmeyin.

Okudunuz mu?  Kaza orucu tutarken adet gören kimse, ayrıca bozulan oruç için de kaza tutar mı?

Sıcak yemek satan Müslüman bir esnafa yakışan ‘Ramazan Dolayısıyla Gündüz Kapalıyız’ tabelası asmasıdır.

Rahmet kapılarının açıldığı, cehennem kapılarının kapandığı, şeytanların zincire vurulduğu bir Ramazan ayına daha girdik. Manevi coşkunun çok yüksek olduğu bu ayda Müslümanlar en güzel şekilde istifade etmek için çaba sarf edecek.

Müslümanların, hayır ve bereketinden istifade ettiği bu ayda Ramazan’a yakışmayan hareket ve davranışlarda bulunanlar bu mübarek ayın güzelliğine gölge düşürüyor.

Okudunuz mu?  Adet öncesi gelen kahverengi lekeler adetten sayılır mı?

Oruç tutmadıkları halde insanların gözleri önünde yemek yiyenler ve Ramazan ayı olmasına rağmen işyerlerini açık tutup bunlara yemek veren esnaflar bu ayın manevi iklimine zarar veriyor.

Müslüman olmayan insanlar bile Ramazan ayına hürmet edip Ramazan orucunu tutan Müslümanlara saygılarından dolayı açıktan yemek yemezken Müslüman bir ülke olan Türkiye’de bu hassasiyetin olmaması oldukça düşündürücüdür. Oruç tutmasına rağmen lokanta vb. yerleri işletenler, oruç tutmayanlara yemek vererek adeta onların günahlarına ortak oluyor.

Okudunuz mu?  Adetten 20 gün sonra gelen kahverengi akıntı orucu bozar mı?

BU GÜNAHA ORTAK OLMAYIN!
Ramazan ayında hastalık, yolculuk vb. şeyler dışında oruç tutmamanın büyük bir günah olduğunu söyleyen bölgenin tanınmış âlimlerinden ve kanaat önderlerinden Molla Enver Kılıçaslan, aynı şekilde oruç tutmayanlara yemek verenlerin de günaha girerek onların günahına ortak olacaklarını söyledi.

Haramlara götüren her şey haramdır diyen Kılıçaslan, Oruç tutmalarına rağmen oruç tutmayanlara yemek verenlere şunu söylemek lazım: Bakın siz Allah rızası için oruç tutuyorsunuz ama Allah’ın emrine karşı gelip oruç tutmayanlara yemek veriyorsunuz. Bu yaptığınız birbirine zıt şeylerdir. Amelinizi ifsat etmeyin. Allah u Teala yaptığınız bu münkerden dolayı orucunuzu kabul etmeyebilir.

Okudunuz mu?  Oruçluyken ağızı çalkalayıp tükürmek orucu bozarmı?

Peygamber Efendimiz ‘Bazı insanlar oruç tutuyorlar. Aç ve susuz kalıyorlar akşama kadar. Ama onların oruçları aç ve susuz kalmaktan başka onlara hiçbir fayda sağlamaz’ diyor. Bir yandan oruç tutup yemek yemeyi ve su içmeyi bırakıyorsun bir yandan bunu yapmayanlara yemek veriyorsun. Bu hareketinle oruçtan elde edeceğin bütün sevaplardan mahrum olursun. Onun için Allah’tan korkun bu işi yapmayın diye uyararak yaptıklarının çok büyük bir günah olduğunu ifade etti.

Okudunuz mu?  Oruç akşam ezanında mı açılır?

GÜNAHLARDA BİRBİRİNİZE YARDIMCI OLMAYIN
Ramazan ayı Allah’u Teala’nın en mukaddes aylarından birisidir. Bu ay kadar değerli bir ay yoktur, bu ay Kur’an’ı Kerim’in indiği aydır. Bu ay bin aydan daha hayırlıdır diyen Kılıçaslan, Bu ay umumi af ayıdır. Bu ayda çayhaneleri açanlar, lokantaları açanlar oruç tutmayanlara yardım edenler oruç tutmayanların günahlarına ortaktırlar.

Okudunuz mu?  Oruçluyken istimna etmek meni ya da mezi gelmemesi durumunda orucu bozarmı ?

Bu ayda kendisini bu affa muhtaç olarak görmeyenler, oruç tutmayanlar, namaz kılmayanlar bir anlamda Allah’a başkaldırıp bu ibadetlere ihtiyaçları yokmuş gibi hareket ediyorlar. Allah’u Teala’nın ‘İyilikte ve takvada birbirinize yardımcı olun, ama günahlarda ve düşmanlıkta birbirinize yardımcı olmayın’ diye buyurduğunu hatırlatan Kılıçaslan, Ramazan’da oruç tutmamanın ve tutmayanlara yemek verenlerin bu günaha ortak olduklarını dile getirdi.

Okudunuz mu?  Şafi Mezhebinde Oruçken Cinsel İlişkiye Gİrene Kefaret Gerekir mi?

BU GÜNAHI İŞLEYENLERİ UYARIN
Oruç tutmalarına rağmen oruç tutmayanlara yemek verenlerin tuttukları orucun ne kadar sevabı onlara kalır? diye soran Kılıçaslan, Peygamber Efendimiz ‘Sizden kim bir kötülük görürse hemen onu eli ile değiştirsin. Eğer eliyle değiştirmeye gücü yetmezse diliyle, yok buna da gücü yetmezse kalbiyle değiştirsin.

Okudunuz mu?  Ramazanda bilerek oruçluyken mastürbasyon yapmanın 61 gün kefareti gerekir mi

Ama bu sonuncusu imanın en zayıfıdır’ diye buyuruyor. Bir insan bir günah işlerse ve Müslümanlar onu bu günahı işlemekten men etmezse onun yüzünden Allah u Teala bir kavmi cezalandırabilir. Oruç tutmayanlar ve onlara yemek verip onlara yardımcı olanlar bu günaha ortak oluyor.

Müslümanlara düşen görev, bu günahı işleyenleri uyararak yaptıkları hatalardan dönmeleri için çalışmaktır şeklinde konuştu.

Abdusselam Güneş / Doğruhaber

Okudunuz mu?  Ramazanda bilerek tutmadığınız oruç borcu nasıl kaza edilir

Cevap: Ramazan’ın gündüzünde oruç tutmayanlara ve kâfirlere yemek satmak/yedirmek caiz mi?

Baha
TBMM Milli Saraylar’a bağlı Dolmabahçe kafede garsonluk yapıyorum. Çıkma gibi bir şansım yok. İlk senem olduğu için yıllık izin de yok. Resmi bir yer olduğu için gündüzleri kapanma ihtimali de yok. Ne yapmalıyım?

Bu kategoride yer alan Ramazan bayramı ile ilgili hikayeler başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Ramazan’ın gündüzünde oruç tutmayanlara ve kâfirlere yemek satmak/yedirmek caiz mi? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.