Anasayfa
9 Mayıs 2021, 0:16
sizden3
Abone

Kaza orucu bozulunca toplam kaç gün kaza oruç tutacağım?

Böle Kaza Orucu tutulur mu?

ryan123
Ben simdi saat 11 de niyet edip yatsam, saat 20 gibi yemek yemeye baslasam, kaza oruc tutulmus olur mu?

bu ara kaza orucu bozunca, toplam 1 mi yoksa 2 gün mi oruc tutcam?


Cevap: Böle Kaza Orucu tutulur mu?

musab
kardeş hanefi isen 2 gün şafi isen 1 gün tutarsın


Kaza Orucu böle tutulur mu

ryan123
Ben önümüzdeki haftada simdi kaza orucu tutcam, cunkü ramazanda bozmustum orucumu ve istimna yaparak kaza orucu gerekiyormus, bende aslinda isteyerek yapmadim ama oldu iste. ben simdi kaza orucumu tutiyordum iki hafta önce, ama bozmaya zorunda kaldim, acaba kaç gün tutmam gerekiyor simdi? 1 mi 2 gün mi?

bide hangi saatde niyet edebilirim, yani ben saat 11 den önce yatiyorum, o saatde niyet edip ve orucumu aksam saat 8 de acsam olurmu acaba?

Okudunuz mu?  Oruçluyken uykuda meni gelmesi

lütfen direk cevap verin, beni baska biyere yollamayin.


Cevap: Kaza Orucu böle tutulur mu, lütfen direk cevap verin

musab
1 gün tutacaksın


Fetva Meclisi
< Ben önümüzdeki haftada simdi kaza orucu tutcam, cunkü ramazanda bozmustum orucumu ve istimna yaparak kaza orucu gerekiyormus, bende aslinda isteyerek yapmadim ama oldu iste. ben simdi kaza orucumu tutiyordum iki hafta önce, ama bozmaya zorunda kaldim, acaba kaç gün tutmam gerekiyor simdi? 1 mi 2 gün mi? >

İstimna orucu bozar ve sadece kaza gerektirir, bilerek de olsa bu böyledir. Ancak unutmamak gerekir ki, oruç zaten sabrı öğrenmek içindir. Bunu başaramadıktan sonra insanın tuttuğu oruç mükemmel bir oruç olmaz, sevabı gider, hatta günah kazanır.
İkinci olarak, istimna keffareti gerektirmese de oruca saygısızlık olduğu açıktır ve oruçlu iken yapılması büyük bir günahtır. Ayrıca Efendimizin bir hadisi şeriflerinde buyurduğu gibi; "Sebepsiz yere tutulmayan bir Ramazan günü orucunun sevabı, bütün bir ömür oruçlu geçirilse de artık elde edilemez" Kaç gün bozmuşsan bozduğun gün kadar tutacaksın…

< bide hangi saatde niyet edebilirim, yani ben saat 11 den önce yatiyorum, o saatde niyet edip ve orucumu aksam saat 8 de acsam olurmu acaba? >
Bulunduğun ilin veya ilçenin imsak saatine göre orucuna başlarsın Akşam ezanı saatiylede iftarının açarsın. Yatmadan Önce niyetini edip, sabah kalktığında orucuna devam edebilirsin… Kalın selametle….


ryan123
ama sadece bir gün tutcam, yani orucumu devam etmeme gerek yoktur, deil mi?

Okudunuz mu?  Tartışmak nikahı bozar mı

umutsokağı
Kaç defa bozduysan o kadar tutacaksın oruçu..


ryan123
Ben simdi kaza orucumu bozunca toplam yine 1 gün mu kaza orucunu tutcam?

Simdi toplam 1 gün kaza orucu tutcammi? evet mi hayir? Benim Türkçem o kadar iyi deil, sadece onu söyleyin lütfen.


arifselim
Selamun aleykum. Orucu nasıl yani neden bozduğuna göre bunun cevabı değişir. Eğer oruç bir mazeret olmadan isteyerek bozulmuşsa bu durumda sana ilk olarak 60 gün kefaret orucu tutman gerekir. Daha sonra kaç gün kaza varsa o kadar günde kaza edilir.

Okudunuz mu?  Dinden nasıl çıkılır?

Geçerli bir mazeretten dolayı oruç bozulmuşsa sadece 1 gün kaza edersin.


TarikateSon!
< hanefide 2 gün şafide 1 gün >
Bu da gayet tuhaf bir açıklama,şayet,kefaretini ödemeye çalıştığın borcunun karşılığını Cenabı Allah değerlendirip kişinin üzerinden borç yükünü kaldırırken o kişi hangi mezheptense ona göre mi kefaretin affı konusunda karar veriyor…Doğru tektir.Şafiye göre bir doğru hanefiye göre bir doğru olmaz…

Okudunuz mu?  Birinin izlediğini hissetmek

Hoca
< Dedigim gibi, ben sizi çok anlamiyorum, evet mi hayir mi? Ama cevap için saol. >
evet sadece bir gün
< Bu da gayet tuhaf bir açıklama,şayet,kefaretini ödemeye çalıştığın borcunun karşılığını Cenabı Allah değerlendirip kişinin üzerinden borç yükünü kaldırırken o kişi hangi mezheptense ona göre mi kefaretin affı konusunda karar veriyorDoğru tektirŞafiye göre bir doğru hanefiye göre bir doğru olmaz >
Doğru birdir evet ama hata eden müçtehit de sevap alıyor değil mi?
hangisi hata Allah bilir.

Okudunuz mu?  Su toplayan yerler ve gusül abdesti

musab
< !!!
Bu ne şekil bir bilgi paylaşımıdır,bu şekilde verilen cevaplar bilgi paylaşımından çok,bilgi kirliliğine yol açar arkadaş.

Bu da gayet tuhaf bir açıklama,şayet,kefaretini ödemeye çalıştığın borcunun karşılığını Cenabı Allah değerlendirip kişinin üzerinden borç yükünü kaldırırken o kişi hangi mezheptense ona göre mi kefaretin affı konusunda karar veriyor…Doğru tektir.Şafiye göre bir doğru hanefiye göre bir doğru olmaz… >

asıl senin başkalarına karşı bu şekil davranıp polemik yaratman kirlilik yaratır.ne yani şimdide mezhepler yoktur demeye mi başladın.iyi o zaman kendi ictihadını kendin yap.ya da kafana göre al hükümleri birleştir falan.

Okudunuz mu?  Cennette iletişim nasıl olacak?

parasetemol
Öyle yapıyorum zaten,hiç de bir sıkıntım yok Rabbime şükür,öyle hiç bir zorluk çekmedim şu ana kadar.Demek ki mezhepsiz de yaşanabiliyormuş sahabeler misali…


halilcan
< Kaza orucunu önemli mazeretlerden dolayı bozmak kaza orucu için ayrı bir kaza orucu gerektirir mi >
hayır 1gün tutman lazım


Kayıtsız Üye
ya peki mesela Ramazanda 1 kez çektik sonra öğrendikki cezasi 61 gün.daha sonra bir daha çektik ceza 61 gün oldu.Bi daha bunu yaptık.yine 61 mi yoksa 122 mi olur ?

O zaman elimiz kaynayınca Şafiyi kadına değince hanefiyi taklit edelim… Mezhep üstü bir bilgiye sahipseniz ne kadar güzel… Ya da bir sahabiyi örnek alıyorsanız… Acaba hangi sahibinin dini yaşantısını tam olarak biliyorsunuz.. Söyleyinde biz de ona uyalım…

Okudunuz mu?  İkindi namazının sünnetinde Subhaneke Duasını unutup sonradan hatırlamak

mum
< yine 61 mi yoksa 122 mi olur ? >
10 defa da olsa sadece bir kefaret gerekir yani 61 gün
< ne yapmam gerek oruca devam mı ediyim.yoksa orucum bozulmuş mu sayılıyor >
orucun bozulmuş ve kaza ve kefaret sabit olmuştur.
Bir gün kaza 60 gün kefaret orucu tutman gerekir.


Kayıtsız Üye
s.a ben bu gün orucumu çeşitli yolarla bozdum ve güne gün kaza orucu gerekiyor ben hemen şimdi orucuma devam mı edeyim yoksa orucumu yiyip sonra mı tutayım


arifselim
Aleykum selam. Hanefi mezhebine göre mazeretsiz orucunu bozana kefaret gerekir. Eğer geçerli bir mazeretin olmuşsa ramazandan sonra bir gün kaza etmen gerekir. Orucun bozulmuşsa o gün yiyebilirsin.

Okudunuz mu?  Şeytanı Allah yarattıysa nasıl karşı çıkabilir

Kayıtsız Üye
Orucuna devam etmelisin ama ramazdan sonra birgün kaza orucu tutman lazım

Kardeş ilk yaptığın zaman bir gün kaza orucu tutman lazım ama sürekli olursa kefaret olur


Kayıtsız Üye
Kefaret orucunu recep ve şaban ayında tutabilirmiyim


arifselim
Kefaret orucu ramazan ayı hariç bütün zaman dilimlerinde ve aylarında tutabilirsin. Dolayısıyla recep ve şaban aylarında da kefaret orucu tutulabilir. Ama hem nafile hem kaza diyerek oruç tutulmaz.


Kayıtsız Üye
Şu soruya net aciklayici bir cevap yok. Ramazan orucunun kazasını tutarken oruç bozulursa 1 gün kaza gerekir deniliyor keffaret bahsine geçiliyor. keffaret ramazan için geçerli onu biliyoruz.
Peki Bu 1 gün neyin 1 günü Ramazanin mi yoksa kazanın kazasının mı??
Soruya bozdugumuz kaza orucunun da ayrica kazasi tutulmali mi?yoksa sadece Ramazan borcumuz olan kazamızı başka gün tutmamiz yeterli mi şeklinde cevap verilse mesele net anlaşılacak. Bozulan kazanın kazasi + ramazanin kazasi şeklinde 2 gün mü?? yoksa bozdugumuz kazayi yok sayip sadece evvelki Ramazan borcunun tekrar kazasi şeklinde 1 gün mü???

Okudunuz mu?  Kul hakkına girdim nasıl helalik istiyeceğim

arifselim
Oruçta bozulan kazanın kazası yoktur. Ramazanda bozulan orucun kazası vardır. Oruç kazasını tutarken oruç bozulursa ayrıca kaza edilmez. Sadece o gün yeniden kaza edilir. O kadar.


Kayıtsız Üye
Regl olduğumuz zaman 1 hafta oruç tutamıyoruz daha sonra yerine 1 gün mı yoksa bir hafta mı kazasını tutucaz


arifselim
Kadın adetliyken kılmadığı namazları kaza etmez ama oruçlarda ise hepsini kaza eder. Bu kolaylık sadece namaz içindir. Oruçta kaç gün ramazan orucuna denk gelmişse bütün o günleri daha sonra kaza eder.

Okudunuz mu?  Bilmeden yemin etmek

kaza orucu bozulur mu, kaza orucu bozunca ne olur, kaza orucu bozulursa

Bu kategoride yer alan Erkeğin Başka Bir Erkekle Müstehcen Konuşması başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Kaza orucu bozulunca toplam kaç gün kaza oruç tutacağım? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.