Anasayfa
9 Mayıs 2021, 0:31
missa
Abone

İhfa ne demektir?

İhfa Ne Demektir?

Fetva Meclisi
İHFÂ NEDİR?
Sözlükte "gizlemek" anlamına gelen ihfâ, tecvit ilminde, harfi, kendinde gizlemeye denir. İhfâ idğam ile ızhâr arası bir haldir. İdğamsız gunnedir. Tenvîn veya sâkin nûn’dan sonra 15 harften (te,se, cim, dal, zel, ze, sin, şın, sâd, dât, tı, zı, fe, kaf, kef) biri gelirse ihfâ olur. Entüm, fe sabrün Cemîl gibi. Bunun uygulaması ancak tecvidi iyi bilen birinden duyarak öğrenilebilir. (İ.K.)

Okudunuz mu?  Şeytan takvayı kullanarak vesvese verir mi?

İhfa ne demektir?

Kayıtsız Üye
İhfa nasıl yapılmalıdır ? İhfa nedir İhfa ne demektir İhfa ne anlama gelmektedir ?


Cevap: ihfa ne demektir?

Galus
İHFÂ NEDİR?
Sözlükte "gizlemek" anlamına gelen ihfâ, tecvit ilminde, harfi, kendinde gizlemeye denir. İhfâ idğam ile ızhâr arası bir haldir. İdğamsız gunnedir. Tenvîn veya sâkin nûn’dan sonra 15 harften (te,se, cim, dal, zel, ze, sin, şın, sâd, dât, tı, zı, fe, kaf, kef) biri gelirse ihfâ olur.

Okudunuz mu?  Aksam-ı seb'a nedir?

ihfa nasıl yapılır

İHFA: Tanımı; Tenvin veya nunu sakinden sonra ihfa harflerinden biri gelirse, ihfa olur. Arkadaşlar ihfa yapılırken genizden bir sesin gelmesi gerekiyor. İhfanın esası budur. Bazen arkadaşlar genizden ses getirdiklerini sanarak yanlış bir uygulama yapıyorlar. Bunun doğru yapılıp yapılmadığını şöyle anlayabiliriz. Sesimizi genizden getirirken burnumuzu sıkalım. Şayet ses kesilir ve burun tıkanırsa ihfa olur. Yoksa ses hala geliyorsa o zaman ihfa olmaz ama biz ihfa yaptığımız zannederiz. Şimdi ihfa harflerini görelim: İhfa harfleri 15 tane olup yazacağımız beytin ilk harfleridir:

Okudunuz mu?  Allah neden "zina yapmayın" değil de "zinaya yaklaşmayın" diyor?‏

İhfa ne demektir?

Şimdi bu harfleri tek tek yazalım:

İhfa ne demektir?

Şimdi ihfanın bir kez daha tanımını yapalım: Tenvin veya nunu sakinden sonra bu onbeş harften biri gelirsen ihfa olur. İhfanın genizden gelen bir ses olduğunu belirtmiştik. Örnekleri görelim:

İhfa ne demektir?

Arkadaşlar bu örneklere dikkat edelim. İlk örnekte nunu sakin dediğimiz cezzimli nun gelmiştir. Onun hemen arkasından da ihfa

Okudunuz mu?  Zina edip tövbe eden zina ettiği kadının kızıyla evlenebilir mi?

harflerinden İhfa ne demektir? gelmiştir. Öğle ise ses genizden getirilerek ve birazda tutularak okunur. İkinci örnekte ise

tenvinden sonra İhfa ne demektir? harfi gelmiştir. Bu takdirde yine ses genizden ve tutularak okunur. Üçüncü örnekte aynı şekilde okunur.

ÖRNEKLER

İhfa ne demektir?


Cevap: İhfa Ne Demektir?

@hmet
İhfa nedir, İhfa ne demek? Kısaca bilgi.

Okudunuz mu?  Sohbete baslamak icin ve bitirdigimizde okunacak dua

Saklamak. Gizlemek. Ketmetmek. Gizlenilmek.


Kayıtsız Üye
Genizden gelen ses demektir.


Kayıtsız Üye
Güzel cevap Teşekkür ederim 😊😊


ihfa nedir, ihfa ne demek, ihfa

Bu kategoride yer alan Kuranı kerim arapça rakamlar başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İhfa ne demektir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.