Anasayfa
31 Mayıs 2021, 0:36

Şart olsun ki, sözü yemin yerine geçer mi?

Şart olsun ki, sözü yemin yerine geçer mi?

Fetva Meclisi
Şart olsun ki, sözü yemin yerine geçer mi?

Dinen yasaklanmayan ve insanlar tarafından yemin oluşu örf haline gelen her söz, yemin sayılır (Aynî, el-Binâye fî şerhi’l-Hidâye, V, 168). Şart olsun sözünde de, kullanıldığı yerdeki örfî anlamın ve bu sözü söyleyen kişinin niyetinin önemi büyüktür.
Yurdumuzun bazı yörelerinde Şart olsun. sözü, genellikle talak yani Karım boş olsun. anlamında kullanılmaktadır. Böyle yerlerde, bir işi yapmak veya yapmamak için Şart olsun diyen kişi, sözünde durmazsa eşi kendisinden bir ric’î talak, yani iddet süresi içinde, yeniden nikahlanmaya gerek olmadan; iddet süresi dolduktan sonra ise, yeniden nikahlanarak evliliklerini devam ettirebilecek boşama şekli ile boşanmış sayılır.
Diğer iki nikah bağı ile evlilikleri devam eder. Bu sözü, eğer bir işi yapmak veya yapmamak konusundaki kararlılığını pekiştirmek için, yemin kastı ile söylemişse, yemin hükmündedir. Sözünü yerine getirmezse yemini bozulmuş olur ve yemin keffareti gerekir (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 45, 60).

Okudunuz mu?  Zikir çekerken olan garip olay

Cevap: Şart olsun ki, sözü yemin yerine geçer mi?

Kayıtsız Üye
Sayenizde öğrenmiş oldum teşekkürler


Yorum: Şart olsun ki, sözü yemin yerine geçer mi?

İkbal
Ben bayanım eşim her kavgamızda defol git istemiyorum boşan benden gibilerinden laflar ediyor bende son kavgamızda çok sinirlendim ve şart olsunki bu hafta bitmeden boşanma davası açıcam dedim. Bu sözümün hükmü nedir yerine getirmezsem ne olur

Okudunuz mu?  Doğum yapan kadının günahları silinir mi?

Yorum: Şart olsun ki, sözü yemin yerine geçer mi?

arifselim
Kadının böyle söylemesi talakı etkilemez ve bir şey yapman gerekmez. Ama eşinin bu sözleri söylemesi eğer boşama niyeti ile olursa her seferinde bir talak gitmiş olur. Eşler arasında ise 3 talak hakkı bulunur.


Kayıtsız Üye
Eşimin ailesiyle birlikte yaşıyoruz. Eşim komsumuzla kavga etti babası araya girdi eşim ı içeri kattı ve sadece kızdı kötü bir şey demedi ama eşim çok sinirliydi annesi yanımıza geldi sakinleştirmek için oğlunu kıvamda 3 den 9 şart olsun ben bu evde durmayacam bu evden ayrilacam dedi yine 3 den 9 a da şart olsun o adamı öldürecek dedi
Benim sormak istedigim bu 3 den 9 a şart etti iki şey için bu bozulur mu nasıl bozulur nikahimiza bir zarar geldi mı simdi

Okudunuz mu?  At eti helal midir?

arifselim
3 9 a şart olsun demek sadece haddi aşan ve asla uygun olmayan bir kelimedir. Bu söz verilir de gereği yapılmazsa bir talak gitmiş olur. Nikahın şakası olmaz hafife alınamaz. Size tavsiyem bir müftülüğe gidin ve onların tavsiyelerine göre hareket edin.


Kayıtsız Üye
Esimle aramda sorunlar vardi bana bircok kez 3 ten 9 a sart olsun dedi hepsini hatirlamiyorum ama genellikle alkolluyken soyledi nikahimiz bozulmusmudur ? Bu durumda ne yapmaliyiz?

Okudunuz mu?  Tavuktan adak olur mu ?

arifselim
Talak hafife alınamaz. Hatırlamamak da olmaz. Alkollü iken veya sarhoş edici uyuşturucu herhangi bir madde ile talak geçerli olur. Hangi durum ve şartlarda ve tam olarak nasıl olduğunu bilerek cevaplanması için mutlaka bir müftülüğe gidip danışın.


Kayıtsız Üye
Eşime(kocama) çok sinirli bir anımda "eğer teyzenin evine gidersen ve teyzenin oğlunun düğününe katılırsan şart olsun seni boşarim"dedim…sizce dini nikahimiz bozulmuş mudur ya da nikah zedelenmiş midir?beni duyduğunda emin değilim belki şart olsun lafini duymamis olabilir de…

Okudunuz mu?  Kuranı Kerimin yazılması, toplanması ve kitap haline getirilmesi hakkında

arifselim
Kadının kocasına söylediği boşama ile ilgili sözleri geçersizdir. Bunları ancak erkek boşama niyeti ile söylerse her defasında bir talak gitmiş olur. Bu durumda nikahınıza bir zarar gelmez.


Kayıtsız Üye
esimle her gittiğimiz yerde tartışıyoruz en son gıtdipimiz yerde yemin sart olsun senle biryere gitmiyorum diye yemin ettim bozulması için neyapmalıyım


ACİLSERVİS
Neyin şartı bu şart. Hem eş ne demek ? Karım veya kocam diyeceksiniz.


Kayıtsız Üye
Ben nişanlıyım dini nikahım var. Babamla bir tartışmamda öfkeli bir halde dedim ki madem sen destek olmuyorsun bende artık şart olsun ki o işi yapmayacam dedim (bi iş yeri alıp çayocağı işletecektim). Ben her ne kadar da nikahımı kast etmemiş olsamda benim nihakıma bir zararı olur mu? Bu şartın bozulması için bunun kefareti nedir? (Her hangi bir iş yeride açmadım)

Okudunuz mu?  Süt kardeşler evlenebilir mi?

Hoca
nikahla alakası yok kefaret de gerekmez vesvese yapmayın


Kayıtsız Üye
S.a ben eşime kavga ederken sinirli iken boşol boşol boşol cumlemin devamına 3 ten 9a şart olsun boşol dedim durumumuz nedir 1 talak mı gitti yoksa 3 talak birden mi gitti ne yapmamız lazım hanefiyim


Hoca
Hanefi ve şafii mezheplerine göre boşandınız
Fetva arıyorsanız bir hocaya ve müftü ye gidin


Kayıtsız Üye
eşime (kocama) tartışma esnasında 3 ten 9 za şart olsunki. ailen gelmek istediğinde arayıp gelmenizi istemiyorum diyecem dedim. ilk defa kullanıyorum bu şartı ne yapmam lazım yardımcı olurmusunuz

Okudunuz mu?  Vav harfi kolye ile tuvalete girilir mi

ACİLSERVİS
9 milyon defa desende bir geçerliliği yok.


Kayıtsız Üye
Kocam bana adetliyken şart olsun telefonla birdaha uğraşırsan biter dedi sonra bugünden itibaren uğraşabilirsin dedi ama bn uğraşmadım uğraşırsam nikahımız düşer mi? Son talak hakkımız kalmıştı bizim..


mum
Hayır telefonla uğraşmak nikahı bitirmez çünkü açık söz kullanmamış


Can100
Merhaba öncelikle 18 yaşın altındayım ve ergenlik çağındayım biliyorum kesinlikle bahane olmayacak bir durum fakat ergenlik çağına girmeyene kadar cinsel konular hakkında bilgim yoktu taki girene kadar, ergenlik çağına girdikten sonra hormonel bir durum sanırım müstehcen videolar izlemeye başlayarak tatmin olmaya başladım.
Bu sabah ise üzgün bir şekilde tövbe ederek yemin ettim fakat inanın bilmiyorum belirli bir durumdan sonra izlemek isteyip eğer izleyemezsem sonra bunalıyorum bu yüzden devamlı bir istek var içimde fakat bozmakta istemiyorum yardımcı olur musunuz? Neler önerirsiniz bana ama inanın ergenlik çağına girmeden önce bu şekilde değildim. Orucumu tutup elimden geldiğince namaz kılmaya çalışıyorum.

Okudunuz mu?  Saç jölesi kullanmak abdeste ve namaza zarar verirmi?

2. Sorum ise
Eğer bozarsam bilmiyorum bu yaşlarda fitre veriliyor mu? İnternet üzerinden kızılay’a vs versem olur mu? Bir sakıncası var mıdır?

Şimdiden çok teşekkür ederim.


ACİLSERVİS
Ramazan ayı orucu bozulmaz bir kere bunu kafana koyman gerekir fidye verme işlerini değil. Ramazan orucu Ramazan ayında tutulur. Orucunu bozarsan Duruma göre kaza veya 6 gün kefaret orucu tutman gerek. Para veremezsin. Ergen olan ve daha olmayan binlerce milyonlarca çocuk oruç tutuyor.

Okudunuz mu?  Sakal kesme hakkında mezhep sahiplerinin fetvaları nelerdir?

Kayıtsız Üye
Abi ben annemle sürekli telefon konusunda kavga ediyorum ve en son kavgada 3 ile 9 şart olsun ki o telefonu elinden alacam dedi bende vermemek için evden kaçtım yani ne olur telefonu almazsa başımıza ne gibi sorunlar gelir


arifselim
Annenin böyle bir sözü demesinin bir bağlayıcılığı veya önemi yoktur. Bu yemin değildir. Evli bir erkek bu sözleri boşama niyeti ile söylerse o zaman eşinden boşanma gerçekleşebilir.

Okudunuz mu?  Hanefi, Şafii, Maliki ve Hanbeli Mezheplerinde köpeğin hükmü nedir

şart olsun yemini nasıl bozulur, şart olsun yemin midir, şart olsun demek yemin midir

Bu kategoride yer alan Üç talakla boşandıktan sonra tekrar nikah kıyılır mı? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Şart olsun ki, sözü yemin yerine geçer mi? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.