Anasayfa
8 Mayıs 2021, 2:22
Namazlar
Yönetici

Husuf ve küsuf namazları nedir ve nasıl kılınır?

Husuf ve küsuf namazları nedir ve nasıl kılınır?

Fetva Meclisi
Husûf ve küsûf namazları nedir ve nasıl kılınır?
husuf ve kusuf namazı nasıl kılınır

Güneş tutulmasına küsûf, ay tutulmasına husûf denir. Peygamberimiz (s.a.s.), oğlu İbrahim’in öldüğü gün güneş tutulması üzerine şöyle demiştir: Ay ve güneş Allah’ın varlığını ve kudretini gösteren alâmetlerdir. Bunlar hiç kimsenin ölümünden veya yaşamasından/doğmasından dolayı tutulmazlar. Ay veya güneş tutulmasını gördüğünüz zaman, açılıncaya kadar namaz kılın, dua edin (Buhârî, Küsûf, 1, 15; Müslim, Küsûf, 5).
Hz. Peygamber (s.a.s.)’in kendisinin de güneş tutulduğunda mescide giderek namaz kıldığı rivâyet edilmiştir (Müslim, Küsûf, 3-5).
Küsûf namazı, nafile namazlar gibi ezansız, kametsiz ve hutbesiz olarak, en az iki rekât olmak üzere, gündüz, cemaatle kılınır. Sünnet olduğunda ittifak vardır. İmam her rekâtta normal namazlara göre daha uzun, Ebu Hanife’ye göre gizli, İmameyn’e göre açıktan Kur’an okur. Namazdan sonra imam ayakta kıbleye karşı veya cemaate dönük şekilde oturarak güneş açılana kadar dua eder. Cemaatle kılınmadığı durumlarda bu namaz tek başına da kılınabilir. Kerahet vakitlerinde küsûf namazı kılınmaz (Mergînânî, el-Hidâye, I, 88; Kâsânî, Bedâi’û’s-sanâi’, Beyrut, 1982, I, 280-282; İbn Nüceym, el-Bahr er-Râik, II, 181).
Şafiî mezhebine göre ise, kerahet vakitlerinde küsûf namazı kılınabildiği gibi, kılarken de her rekatında iki rükû yapılır. Her bir rükûdan sonra Fatiha okunur. Namazdan sonra da cuma ve bayram hutbesi gibi hutbe okunur (Nevevî, el-Mecmu’, Dâru’l-Fikr, ts. , V, 44-53; İbn Rüşd, Bidâyetü’l-müctehid, Mısır, 1395/1975, I, 210-213).
Husûf namazına gelince, bunun sünnet olup olmadığı ve cemaatle kılınıp kılınmayacağı tartışmalıdır. Ay tutulması güneş tutulmasından daha fazla olduğu halde Peygamberimiz (s.a.s.)’inbu sebeple namaz kılmadığını öne süren Ebû Hanîfe ve Mâlik, husûf namazının sünnet olmadığını söylemişlerdir. Ancak böyle bir durumda tek başına iki rekât namaz kılınabilir, fakat cemaat yapılmaz. Şâfiî ve Ahmed b. Hanbel’e göre ise hüsûf namazı da küsûf namazı gibi sünnettir, cemaatle kılınır (Kâsânî, Bedâi’û’s-sanâi’, Beyrut, 1982, I, 282; Nevevî, el-Mecmû’, Dâru’l-Fikr, ts. , V, 44-45; İbn Rüşd, Bidâyetü’l-müctehid, Mısır, 1395/1975, I, 213).

Okudunuz mu?  Affolma Namazı

Cevap: Husuf ve küsuf namazları nedir ve nasıl kılınır?

Kayıtsız Üye
husuf namazı nedir yazmamışsınız ama yine de mükemmeldi küsuf namazı


Yorum: Husuf ve küsuf namazları nedir ve nasıl kılınır?

#UguR
Husûf Namazı
Ay tutulduğu zaman kılınan iki veya dört rekât namazdır. Müstehaptır. Ferdî olarak da kılınabilir.[1]

Okudunuz mu?  İkindi namazını terkeden kimsenin işlediği amelleri boşa gider. diye bir hadis var

Küsûf Namazı
Güneş tutulduğu zaman cemaatle kılınan iki rekât namazdır. Ezan okunmaz, kamet getirilmez. Cuma namazını kim kıldırıyorsa bu namazı da o kıldırır. İmam yoksa cemaat kendisine kılabilir.[2]

——————————————————————–
[1]Namaz Muhasebesi | Nureddin Yıldız – Sayfa: 121
[2] Namaz Muhasebesi | Nureddin Yıldız – Sayfa: 124

Okudunuz mu?  Sabah namazı kılarken güneş doğarsa ne yapmalıyız

küsuf ve husuf namazı, küsuf namazı nedir, kusuf ve husuf namazı nasıl kılınır

Bu kategoride yer alan Cuma Namazı Kaç Rekattır? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Husuf ve küsuf namazları nedir ve nasıl kılınır? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.