Anasayfa
8 Mayıs 2021, 11:45
missa3
Abone

Merhamet ve affetmek ile ilgili hadisler

Merhamet ve affetmek ile ilgili hadisler

Kayıtsız Üye
Merhamet ve affetmek ile ilgili hadisler nelerdir Merhamet ve affetmek hakkında hadisi şerifler paylaşabilir misiniz ?


Cevap: merhamet ve affetmek ile ilgili hadisler

Yetim
Ömer bin el-Hattâb -radıyallâhu anh-‘dan nakledilen şu rivayet Allah’ın kullarına olan merhametini tasvir etmesi bakımından oldukça dikkat çekicidir. Hz. Ömer diyor ki:

Okudunuz mu?  Tebarekel Mufassal Hangi Sure Olduğunu öğrenebilir Miyim ?

(Bir keresinde) Resûlullah -sallallâhu aleyhi ve sellem-‘e esirler getirildi. Bir de baktık ki esirlerden bir kadın (ayrı kaldığı çocuğunu) araştırıyor da, esirler arasında bir çocuk bulduğu vakit, onu alıyor göğsüne bastırıyor ve emziriyordu. Resûlullah -sallallâhu aleyhi ve sellem- bize:

" – Bu kadının çocuğunu ateşe atacağına ihtimal verir misiniz?" diye sordu.

Okudunuz mu?  Hz.Adem döneminden kıyamet kopmadan önceki döneme kadar ölen insanların başlarına kıyamet kopmayacaksa?

– Hayır, vAllahi asla atamaz! dedik.

Bunun üzerine Nebiyy-i Ekrem -sallallâhu aleyhi ve sellem- :

"- İşte Allah Teâlâ kullarına, bu kadının yavrusuna olan şefkatinden daha merhametlidir" buyurdu. (Müslim,Tevbe, 22)

Merhamet cevherinin sadece insanlara değil, bütün mahlûkâta verilmiş büyük bir lütuf olduğunu ve bize verilen merhametin Allah’ın nezdinde olana göre çok sınırlı bulunduğunu Resûlullah şöyle dile getirir:

Okudunuz mu?  Haşhaş yemek günah mı?

"Cenâb-ı Hak rahmetini yüz parçaya ayırdı; bunun doksan dokuzunu kendi katında tuttu da bir parçasını yeryüzüne indirdi. İşte bu bir parça rahmet sebebiyle yaratıklar birbirine merhamet eder. Ana atın, (süt emzirirken) yavrusuna zarar verir diye ayağını yukarı kaldırması bile, bu yüzde birlik rahmetin eseridir. " (Buhârî, Edeb, 19, Müslim, Tevbe, 17)

Okudunuz mu?  Geçmiş yıllarda ödenmeyen zekatlar şimdiki ile birlikte mi ödenir hesaplaması nasıl yapılır?

Peygamber Efendimiz -sallallâhu aleyhi ve sellem-‘in ümmetine öğrettiği merhamet, sadece yakınları ve inanları değil, bütün insanlığı ve hatta bütün mevcûdâtı kucaklamaktadır. Bir hadiste bu husus şöyle ifade edilmiştir:

"İnsanlara merhamet etmeyene Allah da merhamet etmez. " (Müslim, Fedâil, 66)

"Merhamet edenlere, Allah da merhamet eder. Siz yeryüzündekilere merhamet edin ki, göktekiler de size merhamet etsin. " (Ebû Dâvûd, Edeb, 58; Tirmizî, Birr, 16)

Okudunuz mu?  Arefe günü ölüler ne yapar?

Bir başka hadîs-i şerifte ise yaptığı fuhuş ve ahlaksızlık sebebiyle günah bataklığına saplanmış bir kadının, bir köpeğe acıyıp yardım ettiği için Allah’ın af ve mağfiretine kavuştuğu bildirilmektedir. Öyle ki güneşin ortalığı kasıp kavurduğu bir günde, zikri geçen bu günahkâr kadın çölde susuzluktan yorgun düşer. Gördüğü bir su kuyusuna inerek susuzluğunu giderir. Yukarı çıktığında susuzluktan bitkin hale gelmiş, nerdeyse ölmek üzere olan bir köpeğin kuyunun etrafında dolandığını, nemli toprağı yalayıp durduğunu görür. Hayvanın bu durumuna acıyan kadın, tekrar kuyuya inerek ayakkabısına su doldurup köpeği sular. Onun bu merhametli davranışından hoşnut olan Allah Teâlâ, işlemiş olduğu günahları affeder. (Müslim, Selâm, 153-155)

Okudunuz mu?  Yalanım ortaya çıktı ne yapmalıyım

Cevap: merhamet ve affetmek ile ilgili hadisler

Kayıtsız Üye
Merhamet ve affetmek ile ilgili hadis paylaşımı için Allah razı olsun konu hakkında bilgi edindim


Cevap: merhamet ve affetmek ile ilgili hadisler

Kayıtsız Üye
Hadisler çok açıklayıcı affetmek ile ilgili bilgi edinmiş oldum

Okudunuz mu?  Beden dilinde işaret parmağı

affetmek ile ilgili hadisler, affetmekle ilgili hadisler, peygamber efendimizin affetmek ile ilgili hadisleri

Bu kategoride yer alan Cübbeli Ahmed hoca güvenilir bir ehli sünnet alimi midir görüşünüz nedir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Merhamet ve affetmek ile ilgili hadisler Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.