Anasayfa
7 Mayıs 2021, 20:16
Namaz
Abone

Alkollü iken namaz kılınır mı

Alkollü iken namaz kılınır mı

Kayıtsız Üye
Alkol aldıktan sonra namaz kılınır mı İçki içtikten sonra namaz kılınabilir mi ?


Cevap: Alkollü iken namaz kılınır mı

Ravza Sevdam
Değerli kardeşimiz;
Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki alkollü içkiler ve uyuşturucu maddeler dinen haram kılınmıştır: Rasûl-i Ekrem (s.a.v.) şöyle buyuruyor:
"Farak" takriben 43,5 kg.lık bir ölçü kabıdır.
Bu nedenle bir Müslümanın alkollü içki içmesi ve uyuşturucu kullanması düşünülemez. Ancak bu haramı işleyen kişi bunun haramlığını inkar etmediği müddetçe Müslümandır; bu nedenle ibadetleri yerine getirme mükellefiyetinden kurtulamaz. Zira her emir ve yasak müstakil bir borçtur.

Okudunuz mu?  İmam Şâfii'nin Hacet Namazı

Bununla birlikte ibadet bir idrak ve şuur işidir. Bunun içindir ki bütün ibadetlerde Müslüman olmanın ve buluğ çağına ulaşmanın yanında akıllı olmak şart koşulmuştur. İbadetlerin makbul olması için ibadet niyetiyle ve ihlasla yapılması gerekir. Bu nedenle namaz kılacak oruç tutacak kimsenin ne dediğini ne yaptığını bilecek kadar ayık olması, aklının başında bulunması gerekir. Yüce Allâh Nisa suresinin 43. ayetinde,
buyurmuştur. Bu itibarla alkol alan kişi ne dediğini bilecek kadar sarhoş değilse namazlarını kılması gerekir. Aynı şekilde imsak vaktinde ne dediğini bilecek kadar ayık olan kişi orucunu tutması gerekir.

Okudunuz mu?  Şafii mezhebine göre teravih namazı nasıl kılınır?

Sarhoş olduğu için bu ibadetleri yerine getiremeyen kimsenin, işlemiş olduğu hem içki günahından hem de farzları zamanında yerine getirmeme günahından dolayı tövbe etmesi ve daha sonra da o ibadetleri kaza etmesi gerekir.
Umarız ki, zamanında, eksiksiz ve layıkıyle kılınan bir namaz, namazı kılanın günah işlemesine de engel olur:
Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet


Yorum: Alkollü iken namaz kılınır mı

Yarbay
az önce arpa maltı yani bira içtim ama birazdan namaz kılacağım sarhoş değilim zaten biradaki alkol oranı çok düşük diğer içkilere nazaran. namaz kılmama engel olurmu bu durum saygıdeğer kardeşlerim?

Okudunuz mu?  Namaz neden temiz bir yerde kılınır?

Yorum: Alkollü iken namaz kılınır mı

Şem’a
Arpa maltı ekstraktında alkol var mı?

Alkolsuz ise adı bira olması haram olmasını gerektirmez. Şayet alkol varsa o zaman içmek haram olur ama sarhoş olunmamış ise abdest alıp namaz kılabilirsiniz.


Acizanekul
Şema hocam şöyle bı tespit var internette alkolsüz diye satılan biralarda da alkol var sadece derecesi düşük

Okudunuz mu?  Namazın dinimizdeki yeri ve önemi nedir?

Alkolsüz bira diye piyasaya sürülen bira, içerisinde %5-7 nisbetinde etil alkol bulunan biranın, etil alkol oranının vakumla azaltılmasıdır. İçerisinde kesinlikle %1-1,5 nisbetinde etil alkol bulunur. (Gıda Bilimi ve Teknolojisi. AÜ Ziraat Fak Teksir No: 113, s.173, Ankara, 1983)

Bu yüzden caiz kabul edilmiyor.

Okudunuz mu?  Tevbe namazı nasıl kılınır

alkollü namaz kılınır mı, alkollü iken namaz kılınırmi, alkollu namaz kılınırmi

Bu kategoride yer alan Teheccüd namazı hiç uyumadan kılınabilir mi? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Alkollü iken namaz kılınır mı Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.