Anasayfa
8 Mayıs 2021, 23:05
missa01
Abone

Neden salavat getirilir?

Neden salavat getirilir?

ne haber
Neden salavat getirilir? dinimizde neden salavat getirildiği hakkında bilgi verir misiniz ?


Yorum: Neden salavat getirilir?

imam
Salavat neden getirilir? Ayet ve hadislerle

Peygamberimizin ismi anıldığında ve namazda son oturuşta Peygamberimize salavat okumak Allahın emridir, büyük ibadetlerdendir.
Salavat okumanın dindeki yeri Kitap ve sünnet ile sabittir.
Yüce Allah Kur’ân-ı Kerim’de şöyle buyurur:
Allâh ve O’nun melekleri Peygamber’e hep salat ederler. Ey mü’minler, siz de Ona salat (ve dua) ediniz ve samimiyetle selam veriniz"
Kaynak (el-Ahzab, 33/56).
——————————
Peygamber Efendimiz Hz Muhammed (sav) de, "Yanında benim adım anılıp da bana salât getirmeyen kişinin burnu sürtünsün, hakarete uğrasın " buyurmuştur (et-Tâc, V, 145).
————————————
Salavatın en kısa şekli: Allahumme salli ala Muhammed


Yorum: Neden salavat getirilir?

Kayıtsız Üye
Kuranı kerimde ALLAH ‘ın emri olduğu için salavat getiriyoruz…

Okudunuz mu?  Sünnet duası

Neden salavat getiririz?

Kayıtsız üye
Peygamberimizin ismi anıldığında neden "SallAllahu aleyhi ve sellem" deriz? Lütfen kısaca açıklar mısınız. Çok aciil….


Şem’a
Salavat okumak, Allahın emridir, Bu dini bir görevdir, bizim için hayatı pahasına çabalayan Peygamberlere karşı ahde vefadır.

—————————-
"Niçin salavat getiririz" sorusuna yukarda imam hadisle ve ayet ile açıklamış.

Okudunuz mu?  Yarı yolda bırakıldım

bizlerde ayetin tefsirini yazalım:

Ahzab 56. ayetin kısaca tefsiri

Muhakkak Allah, Peygamberine merhamet eder, şanını yüceltir ve makamını yükseltir. Onun itaatkâr melekleri de, Peygamber için dua eder ve bağışlanmasını dilerler. Allah’tan, kulu ve elçisi olan Muhammed (s.a.v.)’i yüceltmesini ve en yüksek mertebeye erdirmesini isterler. Kurtubî şöyle der: Allah’ın salâtı, O’nun rahmeti ve rızası demektir. Meleklerin salâtı, dua ve istiğfar mânâsmdadır. Ümmetin salâtı ise, dua ve Onun emrine saygı göstermek demektir. Sâvî şöyle der: Bu âyette. Peygamber (s.a.v.)’in üzerine rahmet inen bir kimse olduğuna ve mutlak olarak öncekilerin ve sonrakilerin en üstünü olduğuna en büyük delil vardır. Çünkü, Allah’ın Peygamberine salâtı, yüceliğini ifade ile birlikte rahmetidir. Peygamber’in (s.a.v.) dışındakilere salâtı ise, mutlak rahmettir. Nitekim Yüce Allah şöyle buyurmuştur: "Allah size salât edendir. Melekleri de salât eder" İki salât arasındaki farka ve iki makam arasındaki üstünlüğe bak. İşte bu sebeple, Hz. Muhammed (s.a.v.) rahmetlerin kaynağı ve tecellilerin menbaı olmuştur. siz de ey mü’minler! Peygambere çokça salât ve selâm getiriniz. Onun, sizin üzerinizde çok hakkı vardır. Sizi sapıklıktan hidayete ileten, karanlıklardan nura çıkaran odur. Öyleyse, onun şerefli ismi ne zaman anılırsa, Allah’ım! Muhammed’e ve âline rahmet et. Ona çokça selâm et" deyin. Kâ’b b. Ucre’den şöyle rivayet edilmiştir: Dedik ki, yâ RasulAllah! Sana selâm vermeyi biliyoruz, sana salât nasıl olur? Rasulullah (s.a.v.) şöyle buyurdu: "Ey Allah’ım! İbrahim’e salât ettiğin gibi, Muhammed’e ve âline de saiât et…" deyin. Sâvî şöyle der: Meleklerin ve mü’minlerin Peygambere (s.a.v.) salât etmelerinin hikmeti, onları bununla şereflendirmektir. Şöyle ki, onlar Peygambere (s.a.v.) salat ve onu yüceltme hususunda Allah’a uymuşlardır. Aynı zamanda, onun insanlar üzerindeki bazı haklarından dolayı bir mükâfattır. Çünkü Hz. Peygamber (s.a.v.), insanlara ulasan bütün nimetlerde en büyük vasıtadır. Bir kimseye herhangi bir şahıstan bir nimet gelirse, o şahsı mükâfatlandırması onun üzerine bir haktır. Ancak insanlar Rasulullah (s.a.v.)’a mükâfat vermekten âciz oldukları için, herşeyin sahibi ve herşeye güç yetiren Allah’tan ona mükâfat vermesini istediler. İşte, "Allah’ım! Muhammed’e salât et" sözünün sırrı budur.

Okudunuz mu?  Kuranda adı geçen 25 peygamberlerin ismi nedir?

Ayet ve hadisler için bakınız forumduasi.com/sizden-gelen-sorular/165228-salavatla-ilgili-ayet-ve-hadisleri-paylasirmisiniz.htmlTIKLA


niçin salavat getiririz, niçin salavat getirilir, salavat niçin getirilir

Bu kategoride yer alan Kızın kaçarak evlenmesi kader mi yoksa kendi iradesinin sonucu mu? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Neden salavat getirilir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.