Anasayfa
8 Mayıs 2021, 11:32
missa5
Abone

Ezan duasının hükmü nedir ve cemaatle okunması bidat

Ezan duasının hükmü nedir ve cemaatle okunması bidat

Kayıtsız Üye
Ezan duasının hükmü nedir ve cemaatle okunması bidat konu hakkında bir açıklama yapar mısınız ?


Cevap: Ezan duasının hükmü nedir ve cemaatle okunması bidat

m.deniz
Ezan duasının okumak sünnet mi farz mıdır??
Cemaatle okunması bid’at mıdır?
Ezan duası ne zaman okunur?

Ezan duasını okumak sünnettir. Delili ise şu hadis-i şeriftir: Hazreti Cabir’den (r.a) rivayet edildiğine göre, Resûlullah (s.a.s) şöyle buyurdu: Kim ezanı işittiği zaman: Ey şu eksiksiz davetin ve kılınacak namazın rabbi Allah’ım! Efendimiz Hz. Muhammed’e vesileyi ve fazileti ver. Onu, kendisine vadettiğin makam-ı mahmuda ulaştır diye dua ederse, kıyamet gününde o kimseye şefaatim vacip olur." (Buhari, Ezan 8)

Ezan duasının cemaatle yapılmasına dair bir uygulama yoktur. Fakat cemaat, ezandan sonra yapılması sünnet olan bu duayı bilmiyorsa bir kişinin bu duayı sesli olarak okuması ve zamanla cemaatin de bunu ezberlemesi hoş karşılanan bir davranıştır.

Okudunuz mu?  Esmaül hüsna çekmek

Cevap: Ezan duasının hükmü nedir ve cemaatle okunması bidat

Fetva Meclisi
İslamda ezan duasının dini hükmü nedir ? kısaca

Ezandan sonra, Peygamberimiz (sav )’e salavat getirmek sünnet; vesile duasını yapmak menduptur (İbn Abidin, Reddü’l-muhtar, I, 398; Ceziri, Kitabü’l-Fıkh ala Mezahibi’l-erbaa, I, 467). Bir hadis-i şerifte Hz. Peygamber (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: Müezzini işittiğiniz zaman, onun dediğini tekrarlayın. Sonra bana salat getirin. Çünkü gerçekten kim bana bir defa salat getirirse, Allah onu on rahmet ile anar. Sonra da benim için Allah’tan vesile isteyin. Çünkü vesile Cennet’te bir makamdır ki, ancak Allah’ın kullarından bir kula layık görülmüştür, umarım ki o kul ben olayım. Artık kim benim için Allah’tan vesile isterse, şefaatim ona helal olur. (Tirmizi, Salat, 157). Konu ile ilgili olarak Buhari’de yer alan rivayet şöyledir: Her kim ezanı işittiğinde ardından ‘Ey bu tam davetin ve kılınmak üzere olan bu namazın Rabbi olan Allah’ım! Muhammed’e vesileyi, fazileti ihsan et. Bir de kendisine va’d ettiğin Makam-ı Mahmud’u verip oraya ulaştır. ‘ derse, kıyamet gününde benim şefaatim ona vacib olur. (Buhari, Ezan, 8). Bazı kaynaklarda, duanın sonuna sen vadinden dönmezsin. ifadesi eklenmiştir (Beyhaki, es-Sünenü’l-kübra, I, 410). Ezanı bittiğinde duyanlar bu hadiste ifade edildiği şekilde dua ederler. Ezan ile kamet arasında dua reddolunmaz. (Tirmizi, Salat, 158) hadisi gereği, vesile duasının ardından başka dualar da yapılabilir (Nevevi, el-Mecmu’, III, 116-117).

Okudunuz mu?  Mucize yaratan dualar

Yorum: Ezan duasının hükmü nedir ve cemaatle okunması bidat

Kayıtsız Üye
Ezan duası cemaatle birlikte okunması peygamberimize şefaat etmek amacla yapılması biat olurmu


arifselim
Ezan duasını cemaatle birlikte okunması hakkında yukarıda cevaplar verilmiştir. Toplu bir şekilde bu duayı okuma uygulaması yoktur. Ancak cemaat bilmiyorsa öğrenmeleri açısından sesli okunabilir.

Okudunuz mu?  Hamilelikte dini açıdan dikkat edilecek hususlar nelerdir?

ezan duası bidat mıdır, ezan duası toplu yapılırmı, ezan duası sünnet mi

Bu kategoride yer alan Ailemi ikna edemiyorum ne yapmalıyım başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Ezan duasının hükmü nedir ve cemaatle okunması bidat Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.