Anasayfa
8 Mayıs 2021, 10:50
missa7-2
Abone

Amenerrasulü nüzul sebebi

Amenerrasulü nüzul sebebi

Kayıtsız Üye
amenerrasulü nüzul sebebi


Cevap: amenerrasulü nüzul sebebi

Hoca
amenerrasulü nüzul sebebi
İniş Sebebi

Aşağıdaki ayet-i kerime bölümünde, "Ayetlerden Çıkan Hükümler" başlığı altında Müslim ve Ahmed’in Ebu Hureyre’den yaptıkları rivayette bu ayetin nüzul sebebi açıklanmıştır. Müslim ve başkaları da İbni Abbas’tan buna yakın bir rivayette bulunmuşlardır
< Ayetten Çıkan Hüküm Ve Hikmetler

Bu ayet-i kerime, insan Allah’ın mülkiyetinde olduğundan, Allah da onun fiillerine muttali olup büyük küçük bütün amellerinden hesaba çekeceğinden dolayı insanı yüce Allah’ın hesaba çekmesinden büyük ölçüde korkutma ve uyarmayı ihtiva etmektedir. Bu durum ise ruhlara korkunun salınmasına sebep olmuş ve insanı şiddetli azaba uğrama endişesine düşürmüştür. Bu işi kayıtsız şartsız olarak yalnızca Yüce Allah’a havale etmekten başka bir çıkar yol bırakmamıştır. Ahmed ve Müslim’in rivayetlerine göre Ebu Hureyre şöyle demiştir: Resulullah (s.a.)’a, "Göklerde ne var yerde ne varsa (hepsinin) mülkü Allah’ındır. îçinizdekini açıklasınız da gizleseniz de Allah sizi hesaba çeker" ayeti nazil olunca bu Resulullah (s.a.)’ın ashabına çok ağır geldi. Resulullah (s.a.)’ın yanına vardılar ve dizlerinin üzerine çökerek dediler ki: "Ey Allah’ın Rasulü, namaz, oruç, cihad ve sadaka gibi gücümüz yeten bir takım amellerle mükellef tutulduk. Ancak Yüce Allah bu ayet-i kerimeyi indirmiş bulunuyor. Biz bunun altından kalkamıyoruz." Resulullah (s.a.) buyurdu ki: Sizler de sizden önce Kitap Ehli’nin, "İşittik ve isyan ettik" dedikleri gibi mi demek istiyorsunuz? Hayır, onun yerine, "Dinledik, itaat ettik, mağfiretini dileriz, Rabbimiz, dönüş yalnız sanadır" deyiniz." Müslümanlar bu buyruğu okuyup dilleri de bunu rahatlıkla söyler hale gelince, onun akabinde Allah, "O peygamber kendisine Rabbinden indirilene iman etti, müminler de…" ayetini indirdi. Bunu yapmaları üzerine Allah (önceki) o ayeti neshetti ve, "Allah hiç bir kimseye gücünün yeteceğinden başkasını yüklemez" ayetini indirdi.

Okudunuz mu?  Tuvalette ekmek kırıntısı

Ebu Hureyre’nin, "Allah onu neshetti" ifadesi, zahiren bu ayet-i kerimenin kendisinden sonraki ayet olan, "Allah hiç bir kimseye gücünün yeteceğinden başkasını yüklemez" ayeti ile neshedildiğine delâlet etmektedir. Bazı müfessir-ler de [146] bundan, bu ayet-i kerimenin neshedilmiş olduğu manasını çıkarmışlardır. Çünkü ayet-i kerime vesveselerden ve içten geçenlerden dolayı hesaba çekilmeyi ifade etmektedir. Tercih edilen görüş ise bu ayet-i kerimenin neshe-dilmemiş olduğu, "Allah onu neshetti" ifadesi ile kastedilenin onların korkularını giderdiği, "Allah hiç bir kimseye gücünün yeteceğinden başkasını yüklemez" ayet-i kerimesinin de neshedici olmadığı ve açıklayıcı bir ayet olduğu şeklindedir. Bunu da Kütüb-i Sitte sahiplerinin kitaplarında naklettikleri Ebu Hurey-re’den gelen şu hadis-i şerif göstermektedir: Resulullah (s.a.) buyurdu ki: "Konuşmadıkça veya (gereğince) amel etmedikçe muhakkak Allah ümmetimin içlerinden geçenleri bana bağışlamıştır." İbni Abbas, İkrime, eş-ŞaTaî ve Mücahid derler ki: Ayet-i kerime muhkem ve tahsis edilmiştir: Bu ise Yüce Allah’ın gizlenmesini yasakladığı şahitlik ile alâkalıdır. Daha sonra bu ayet-i kerimede şahitliği saklayıp gizleyenin bundan dolayı hesaba çekileceğini bildirmektedir.

Okudunuz mu?  Enerji içeceği içmek caiz mi

Aşağıdaki deliller de ayet-i kerimenin neshedilmediğini göstermektedir:

1- Yüce Allah’ın, "Allah onunla sizi hesaba çeker." buyruğu bir haberdir. Haberler ise usul alimlerinin çoğunluğuna göre nesholmaz.

2- Azaları üzerinde etkisi ister görülsün ister görülmesin Kitap, sünnet, icma ve kıyasla sabit olduğuna ve ona karşılık mükâfat ve cezanın gerektiğine delâlet eden kalbin kesbi (kazancı ve ameli), Yüce Allah’ın şu buyruklarında şu şekilde dile getirilmiştir:

Okudunuz mu?  Göz Zinası Nedir? Göz Zinasının Hükmü Nedir? Göz Zinası Ne Demektir?

"Allah sizi yeminlerinizdeki lağivden dolayı sorumlu tutmaz. Fakat kalplerinizin kazandığından dolayı sizi sorumlu tutar." (Bakara, 2/225); "Çünkü kulak, göz ve kalbin her biri ondan sorumludur." (Nisa, 17/36).

3- Arızî vesveseler ile kesin bir kasıt ve köklü bir karar derecesine ulaşmayan, gelip geçen düşünceler, muhakkik alimlerin dedikleri gibi, ayet-i kerimenin kapsamına girmemektedir.

Okudunuz mu?  Ölüm düşüncesi beni tedirgin ediyor

4- Takat yetmeyecek şeylerin teklifi, ilâhî hikmete aykırıdır.

5- Mükelleflerin maslahatının değişmesi dolayısıyla hükmün değişmesi anlamındaki neshin manası burada ortaya çıkmamaktadır. Çünkü insanın nefsinde bulunan şey, zaman ve hallerin değişmesiyle değişikliğe uğramaz, farklılık göstermez.

Ashab-ı kiramın ve Tabiînin nesholduğunu söylemelerine gelince, bu, bu gibi kimselerin yüksek mertebelerine ve kemaline uygundur. Çünkü onlar insanın içinden geçen vesveselerin de hesaba konu olacağı görüşündedirler ve günahın bütün etkilerinden tertemiz olmayı isterler. İştje bundan dolayı, "İyi kimselerin hasenatı mukarrebler için günah hükmündedir" denilmiştir. Bu gibi şeylerden çekinmeleri, tam bir şekilde arınmaktan, tam bir olgunluk ve kendilerinin eksik olduğuna inanmalarından kaynaklanır. [147]

Okudunuz mu?  Peygamberimiz Kürtlerin Devleti olmayacağını söylemiştir doğruluğu var mıdır?

>
Tefsirul munir.


amenerrasulü nüzul sebebi, amenerrasulu nuzul sebebi, amenerrasulu inis sebebi

Bu kategoride yer alan Naîm cenneti ne demektir? Kaç çeşit cennet vardır? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Amenerrasulü nüzul sebebi Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.