Anasayfa
8 Mayıs 2021, 9:17
missa93
Abone

Vatan sevgisi kuran’da nasıl zikredilmiştir?

Vatan sevgisi kuran’da nasıl zikredilmiştir?

Kayıtsız Üye
vatan sevgisi kuran’da nasıl zikredilmiştir?


Cevap: vatan sevgisi kuran’da nasıl zikredilmiştir?

Altundal
Vatan sevgisi, yüreğimizi sımsıcak saran en nezih sevgilerdendir. Dinimizde elbette yeri ve önemi vardır. Sevgili Peygamberimiz Aleyhissalâtü Vesselâm, hicret esnasında Mekke’den ayrılırken Hezreve denilen yerde devesini durdurdu. Doğduğu ve çocukluk yıllarından beri yaşadığı yer olan mukaddes belde Mekke’ye son kez hüzünle baktı, baktı. Ve şöyle buyurdu: VAllahi sen bana Allah’ın yarattığı yerlerin en hayırlısı, Allah’ın katında en sevgili olanısın. Bana senden daha sevgili, daha güzel yurt yoktur. Çıkarılmaya zorlanmamış olsaydım, senden aslâ ayrılmaz, senden başka yerde yurt ve yuva tutmazdım. (Suruç s.Peygamberimizin hayatı 1/288)
Uğrunda binlerce şehit verilmiş, içinde binlerce masum yaşayan vatanımız şüphesiz göz nûrumuz, baş tâcımızdır. Ve herkesin vatanı kendisi için aynı önemi hâizdir. Vatan edinilmiş bir toprağa düşman gözünün eğri bakması bile o vatanda yaşayan herkese savunma hakkı verir. Vatan için ölmek bir borç olur bazen. Merhum Mehmet Akif Ersoy’un ifâdesiyle:
Sahipsiz olan vatanın batması haktır.
Sen sahip olursan bu vatan batmayacaktır.
Her milletin, uğrunda şehid vererek vatan edindiği toprakları koruması ve tehlîke anında savunması en tabiî hakkıdır. Toprağı vatan yapan sır da, toprağı savunma hakkı veren temel de budur. Şâirin dediği gibi, Toprak, eğer uğrunda ölen varsa vatandır.
İçinde çoluk, çocuk, genç, yaşlı, ihtiyar, kadın, erkek, hasta, vs. binlerce masumun ve günahsızın barındığı vatan topraklarını düşman istilâsından kurtarmak için çalışmak, bunun için askerlik eğitimi almak, bunun için nöbet beklemek, iç ve dış barışı korumak için çalışmakla beraber, gerekirse vatanını savunmak ve bunun için ölmek dînî bir terbiyenin getirdiği üstün ahlâkî fazîletlerdendir. Dinimiz bundandır ki, bir Müslümanın vatanı için ölmesiyle, din için ve Allah için ölmesini bir saymıştır ve vatan için ölene şehitlik rütbesi vermiştir.
Cenâb-ı Hak buyurur ki: Allah, sizinle din uğrunda savaşmayan ve sizi yurtlarınızdan çıkarmayanlara iyilik yapmanızı ve onlara âdil davranmanızı yasaklamaz. Çünkü Allah, adaletli olanları sever. Allah, yalnız sizinle din uğrunda savaşanları, sizi yurtlarınızdan çıkaranları ve çıkarılmanız için onlara yardım edenleri dost edinmenizi yasaklar. Kim onlarla dost olursa işte zalimler onlardır. (MÜMTEHİNE SÜRESİ 8-9)
Bir diğer âyette Cenâb-ı Hak şöyle buyurur: Onlara karşı gücünüz yettiği kadar—Allah’ın düşmanı ve sizin düşmanlarınızı ve bunların dışında Allah’ın bilip sizin bilmediklerinizi yıldırmak üzere—kuvvet ve besili atlar hazırlayın. Allah yolunda sarf ettiğiniz herşey size haksızlık yapılmadan, tamâmen ödenecektir.'(ENFAL SÜRESİ-60.AYET)
Burada Kur’ân, din ve vatan savunması için Asr-ı Saadetin diliyle besili at ve kuvvet hazırlanması gerektiğinden bahsetmekle, konuyla ilgili ileri teknolojiyi teşvik ederek, savunma amaçlı tank, füze , top ve bomba hazırlamada ihmalkâr olmamamız gerektiğini vurgulamaktadır.
Âyette geçen besili at ifâdesi, savaş malzemesi olabilecek her yeniliği kapsar mâhiyettedir. Zâten, buradaki besili at deyimini yine aynı yerde geçen kuvvet tâbiri tefsîr etmektedir. Yani bu âyete göre, din ve vatan savunması için savaş malzemesi olabilecek çapta bütün imkânlar seferber edilecek, bütün yenilikler tâkip edilecek ve çağa göre en gelişmiş imkânlarla gerekli savunma donanımı eksiksiz ikmal edilecektir.
Süleyman Kösmene (Yeni Asya)

Okudunuz mu?  Gençlerin İlgi Alanları Nelerdir?

vatan sevgiriyle ilgili ayetler

Bu kategoride yer alan Adalet ile ilgili atasözleri başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Vatan sevgisi kuran’da nasıl zikredilmiştir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.