Anasayfa
7 Mayıs 2021, 14:00
Sozler
Yönetici

Peygamberimizin şehitlerle ilgili sözleri

Peygamberimizin şehitlerle ilgili sözleri

Kayıtsız Üye
Peygamberimizin şehitlerle ilgili sözlerini paylaşır mısınız?


Cevap: peygamberimizin şehitlerle ilgili sözleri

Muhammed
Peygamber efendimizin şehitlerle ilgili hadisleri

Hz. Ömer anlatıyor: Hayber günü, Hz. Peygamber (s.a.v)’in arkadaşlarından bazı kimseler, falanca şehit oldu, filanca şehit oldu derken, diğer (öldürülmüş) bir adama rastladılar onun için de falanca adam şehit oldu dediler. Ancak Hz. Peygamber (s.a.v) buna itiraz etti ve Hayır; onun çaldığı bir hırka veya bir aba yüzünden ateşte olduğunu gördüm. diye buyurdu ve Ey Hattab’ın oğlu! Çık insanlara şunu ilan et ki, ‘Müminlerin dışında kimse cennete girmez’ dedi. Ben de çıkıp ‘Şunu iyi bilin ki, Müminlerin dışında kimse cennete girmez’ diyerek -insanlara- seslendim. (Müslim, İman, 182; İbn Kesir, Ali İmran, 3/161. ayetin tefsiri).

Okudunuz mu?  Sevgi hakkında Dini güzel sözler

Bu hadisten anlaşılıyor ki, devlet malı, şahıs malı, ganimet malı hepsi kul hakkıdır. Şehit de olsa bir kimse kul hakkının karşılığını ödemek zorundadır. Allah -kul hakkı da olsa- sahibini razı etmek suretiyle bazılarını bağışlayabilir. Fakat, bu hadis rivayetinde belirtildiği gibi bazılarını da cezalandırabilir. Bu hadis-i şerifi, sorunuz istikametinde birkaç madde halinde açıklamakta fayda vardır:

Okudunuz mu?  Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum sözü ile ilgili kompozisyon istiyorum

Bu hadis Müslim’de geçtiğine göre, prensip olarak sahih kabul edilir.

İnsanların hak-hukukuna ait olan suçlar kul hakkı olduğundan mutlaka sorguya tabi tutulacaktır. Sorgudan sonra, ceza görenler olduğu gibi, -başka hadislerde geçtiği üzere- hak sahiplerinin gönlü alınarak beraat edenler de olur.

Okudunuz mu?  Güzel ahlak ile ilgili 10 tane atasözleri

Bu hadisin bahsettiği hadisede, diğerleri için bir ibret dersi olsun diye, cezaya çarpıldığına dair Hz. Peygamber (s.a.v) tarafından durumu açıkça ifade edilmiştir. Demek ki, şehit de olsa, kul hakkı es geçilmeyen bir konumdadır.

Hadisin son cümlesi olan: Müminlerin dışında kimse cennete girmez. ifadesinden hareketle bu hırsızlık yapan zatın kâfir olduğu anlamını çıkarmak yanlıştır. Çünkü, büyük günah işleyenin de kâfir olmadığına dair bir çok ayet ve hadis vardır. Ehl-i sünnet alimlerinin görüşü de bu merkezdedir. Bu ifadeden şunu anlamak mümkündür: Cennete gitmek için sağlam ve samimi bir imana ihtiyaç vardır. Bu bir irşat üslubu olduğu için, ceza gören adamın imanını da sorgulayan bir imaj oluşturmakla muhatapların konuya dikkatleri çekilmiş ve Acaba, çalmak imana da mani midir? şeklinde bir istifham uyandırılmıştır. Bu üslup, hakimane bir irşat stratejisidir.

Okudunuz mu?  Mevlananın sözleri ingilizce ve türkçesi

Nitekim, bazı sahih hadislerde bu konuya da işaret edilmiştir:

Hz. Ebu Hureyre’den nakledildiğine göre, Peygamberimiz (s.a.v) şöyle buyurdu: Zina eden kimse, zina ederken mümin değildir. Hırsızlık eden kimse, hırsızlık ederken mümin değildir. İçki içen kimse, içki içerken mümin değildir. (Müslim, İman, 100).

Okudunuz mu?  Muaviye hakkında çeşitli sözler söylenmektedir. Muaviye kimdir?

Bu hadis penceresinden konuya baktığımızda, suç işleyen kimsenin suçu işlediği anda, gerçek mümin olmadığını anlamak mümkündür. Bu onun kâfir olduğu anlamına gelmez. Bilakis, bu kimsenin suç işlediği esnada, imanının sesine kulak vermediğini, imanının şuuruyla hareket etmediğini, imanlı kalbini devre dışı bıraktığını, onun feveranına rağmen, nefsinin arzu ve isteklerini yerine getirmeyi tercih ettiğini" anlamak gerekir.

Okudunuz mu?  Haram lokma ile ilgili atasözleri

Cevap: Peygamberimizin şehitlerle ilgili sözleri

mum
Şehitlerle ilgili sözler/hadisler

"Şehid, ehl-i beytinden (aile ve akrabasından) yetmiş kişiye şefaat eder, şefaati kabûl edilir." (Ebû Dâvud, Tirmizî).

"Kıyâmet gününde üç sınıf şefaat edecek: Peygamberler, sonra âlimler, sonra şehidler…" (Tâc)


Şehitlerle haşredilecek olanlar

Kayıtsız Üye
Rasulullah s.a.v’e sordular:"Şehitler ile beraber haşredilecek insanlar var mıdır?Resulullah s.a.v şu cevabı verdi:"Günde yirmi kez ölümü hatırlayanlar."

Okudunuz mu?  Mevlananın yardımlaşma ile ilgili sözleri

hz. Muhammed şehitler için sözleri, şehitlerle ilgili sözler, peygamber efendimizin şehitlerle ilgili hadisleri

Bu kategoride yer alan Kalbi huzura kavuşturacak olan dualar sözler başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Peygamberimizin şehitlerle ilgili sözleri Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.