Anasayfa
7 Mayıs 2021, 14:04
Sozler
Yönetici

Muaviye hakkında çeşitli sözler söylenmektedir. Muaviye kimdir?

Muaviye hakkında çeşitli sözler söylenmektedir. Muaviye kimdir?

Kayıtsız Üye
Muaviye hakkında çeşitli sözler söylenmektedir. Muaviye kimdir?


Cevap: Muaviye hakkında çeşitli sözler söylenmektedir. Muaviye kimdir?

Yetim
Hz. Muaviye sahabedir. Onun sahabe olduğunda şüphe yoktur. Hz. Muaviye, Hz. Peygamber sallAllahu aleyhi ve sellem’den yüz altmış üç hadis rivayet etmiştir. O, bazı hadiseleri diğer sahabelerden rivayet ettiği gibi, diğer sahabelerde ondan hadis rivayet etmiştir. İmam-ı Nevevi onun hakkında şöyle demiştir:
Hz. Muaviye, Hudeybiye günü müslüman oldu. Müslümanlığını anne ve babasından gizli tuttu. Hz. Peygamber sallAllahu aleyhi ve sellem’le Huneyn savaşında bulundu. Hz. Peygamber sallAllahu aleyhi ve sellem’e gelen vahyi yazan katiplerden biriydi.
Sahabe-i kiram dünyevi endişelere kapılarak veya birbirlerine hased ederek ihtilaf etmemiştir. Nitekim Şeyh İbn-i Hacer, Savaik adlı kitapta der ki:
Hz. Muaviye’nin Hz. Ali ile çekişmesi, içtihad yollu yapılan bir çekişmedir. Bilindiği gibi, içtihad yapan bir müçtehid içtihadında isabet ederse iki sevap, isabet edemezse bir sevap alır. Burada Hz. Ali içtihadında isabet ettiği için iki sevap, Muaviye içtihadında hata ettiği için bir sevap almıştır.
İmam-ı Rabbani 251. mektubunda şöyle demiştir:
Bu mesele de en doğru ve sağlam yol, Hz. Peygamber sallAllahu aleyhi ve sellem’in arkadaşları arasında cereyan eden hususlarda susmaktır ve onların çekişmelerinden konuşmamaktır.
İmam Muhammed, Siyer-i Kebir isimli eserde Hz. Peygamber sallAllahu aleyhi ve sellem’in şu hadis-i şerifini rivayet etmiştir:
Ashabım hakkında allah-u Teala’dan korkun! Onları hedef edinmeyin. Kim onları severse, muhakkak beni sevmiş olur ve kim onlara eziyyet ederse, bana eziyyet etmiştir. (Tirmizi)
Sonuç olarak Hz. Peygamber sallAllahu aleyhi ve sellem’i seven bir kimse sahabeleri hayırla anmak mecburiyetindedir. Çünkü Hz. Peygamber sallAllahu aleyhi ve sellem yukarıda geçen hadis-i şerifte buyurduğu gibi: Kim onları severse beni sevmiş olur. buyurmuştur


muaviye kimdir, muaviye

Bu kategoride yer alan Olumlu düşünce ve iyimserlik ile ilgili sözler başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Muaviye hakkında çeşitli sözler söylenmektedir. Muaviye kimdir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.