Anasayfa
7 Mayıs 2021, 14:34
Oruc
Yönetici

Sakız orucu bozarmı? bozmaz mı?

Sakız orucu bozarmı? bozmaz mı?

Kayıtsız Üye
hocam sakız orucu bozar mı? teşekkür ederim. Oruçluyken sakız çiğnemek orucu bozar mı açıklar mısınız ?


Cevap: hocam sakız orucu bozarmı? bozmaz mı?

Hoca
Oruçlunun Sakız Çiğnemesi:

Sakız çiğnemek mutlaka mekrûhsa da, fukahadan bir kısmı yaz aylarında tarla ve bahçede veya ağır işlerde çalışan işçilerin, iyice özü alınmış sakızı çiğnemelerinde kerahet olmadığını söylemiştir.

Okudunuz mu?  Orucu bozan durumlar nelerdir? Oruç nasıl bozulur?

Bunun dışında içindeki özü alınmadan çiğnenen sakız orucu bozar. Özü iyice alınmış olanı ise, orucu bozmaz, ama mekruhtur. (El-Muhit – Radıyüddin Serahsi – Fetâvâ-yi Hindiyye; Celal Yıldırım, Kaynaklarıyla İslam Fıkhı, 2/212.)
Sakız çiğnemenin sadece mekruh olup orucu bozmaması için, şu şartların bulunması gerekir:

a. Ağız yaşlığıyla, sakızdan mideye tatlılık v.s. gibi bir şey’in gitmemesi.

Okudunuz mu?  Adet öncesi gelen kahverengi lekeler adetten sayılır mı?

b. Sakızın önceden çiğnenmiş beyaz sakız olması.

c. Sakızın ağızda eriyip dağılır cinsten olmaması…

Bu şartları taşımayan sakızlar, orucu bozarlar.


Cevap: hocam sakız orucu bozarmı? bozmaz mı?

Hoca
Şekerli sakızı çiğnemek orucu bozar mı? Eğer bozarsa kaza mı kefaret mi gerekir? Her sorduğum hoca farklı cevap veriyor, hangisine uyacağız?

Okudunuz mu?  Burnum kanadı. Bu arada genzime giden kanı yuttum. Orucum bozuldu mu?

Prensip olarak ağızdan mideye inmeyen bir şey orucu bozmaz. Sakız da boğazdan mideye inmediğine göre orucu bozmaz. Ancak şekerli sakızdan mideye inen bir şeyler / şeker vardır. Bu sebeple bir tadı olan (tatlı, tuzlu, acı vs.) bir maddeyi ağızda çiğnemek orucu bozar. Çünkü ondaki tadın da bir maddesi var ve o madde mideye iniyor…

Okudunuz mu?  Dün gece niyet ettim bugün az adet kanamam geldi orucumu bozmalımıyım?

Bununla beraber, yenilen bir şeyin hem kaza hem kefaret gerektirmesi için, onun bir gıda veya tedavî maksadına hizmet etmiş olması gerekir. Hayatımız içinde beslenme anlamı ve amacı taşımayan, ayrıca yenilip içilmesi alışılmış olmayan, yani insan tabiatının istek, eğilim göstermediği şeylerin yenilip içilmesinden oruç bozulur, fakat bu oruç için sadece kazâ gerekir, kefâret gerekmez. Bu ölçüyü esas alan Hanefî alimlerine göre, gıda alma veya tedavî olma amacını taşımayan ve buna hizmet etmeyen bazı maddelerin yutulması halinde, orucu gününe gün kaza etmek gerekir, kefaret gerekmez.

Okudunuz mu?  Kaza orucunu bozmak kefaret gerektirir mi?

Dişler arasında kalmış ve bir mercimek tanesi kadar olan bir yemek artığını yutmak, bal, pekmez gibi tadı güzelleştirici herhangi bir maddeye bulaştırılmayan çiğ pirinç, çiğ hamur veya un yemek, oldukça tiksindirici, fazlaca bir miktar tuzu bir defada yutmak, ham meyve yemek, fındık, badem ve cevizi kabuğuyla yutmak gibi durumlar da orucu bozan, fakat kefaret gerektirmeyen maddeler arasındadır.(bk. V. Zuhaylî, el-Fıkhu’l-İslamî, 2/652).

Okudunuz mu?  1932 senesinde ramazan hagi ay ve günde başlamıştır

Hocalardan farklı görüşün belirtilmesi, yukarıda arz ettiğimiz ölçüyü farklı değerlendirmekten kaynaklanmaktadır. Sakızdaki şekeri, yukarıda saydığımız -gıda veya ilaç değeri olmayan- maddeler arasında sayanlara göre, bu sakız orucu bozar, fakat kefaret gerektirmez. Şekerli sakızı, insanların hoşuna giden ve bir gıda değeri olan bala bulaşmış hamur veya az tuz gibi maddeler arasında sayanlara göre şekerli sakızı çiğnemek, hem kazayı hem kefareti gerektirir. Buna bakarak sakızı hiç çiğnememek en uygun yoldur.

Okudunuz mu?  Hanefi mezhebine göre oruçluyken gusül abdesti nasıl alınır

Bizim kanaatimize göre ise, şekerli sakız çiğnemekten dolayı kefaret gerekmez, sadece kaza gerekir. Bunu tercih etmemizin sebebi, şekerli sakızın -gerçek manada- bir gıda değeri taşımamasıdır.

Fakat şunu da belirtelim ki, kullukta esas olan, bir cezaya çarpılıp çarpılmama düşüncesine göre değil, Allah’a karşı takınması gereken saygının boyutuna ve kulluğun onuruna göre hareket etmektir.

Okudunuz mu?  Hz. Muhammed (sav) orucu nasıl tutardı?

Bu sebeple, kefareti olmasa da orucu bozacak işlerden mutlaka sakınmak şarttır. Bir takım hafifletici bahaneler arkasına sığınarak bir ibadeti bozup Allah’a isyan etmek, O’na gösterilmesi gereken saygıyı zedelemek, kullukla bağdaşmaz.

Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet


sakiz abdesti bozarmi

Bu kategoride yer alan Oruçla ilgili kudsi hadisler başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Sakız orucu bozarmı? bozmaz mı? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.