Anasayfa
8 Mayıs 2021, 10:17
missa8
Abone

Ebu Talib kaç yılında vefat etti?

Ebu Talib kaç yılında vefat etti?

Kayıtsız Üye
bir şey sormak istiyorum.Ebu TALİB kaç yılında öldü?


Cevap: Ebu Talib kaç yılında vefat etti?

Darusselam
Ebu Talib’in Vefatı

Ebu Talib’in vefat tarihi hususunda da ihtilaf vardır. Muhaddis-i Kumi bi’setin onuncu yılının sonlarında Receb ayının 27’sinde vefat ettiğini ileri sürmektedir.[30] Makrizi, Zilkade ayının başında öldüğünü savunmaktadır.[31] Zerkani ise şöyle yazıyor: Bi’setin onuncu yılının, Ramazan ayının 12’sinde Ebu Talib vefat etti "[32] İbn-i Sa’d ise Ebu Talib’in bi’setin onuncu yılının, Şevval ayının ortasında, 80 küsür yaşındayken vefat ettiğini, Hatice’nin de bundan 35 gün sonra dar-u faniden göçtüğünü ve vefat anında 65 yaşında olduğunu nakletmektedir.
Resulullah böylece hem Ebu Talib’i ve hem de Hatice’yi kaybetmiş oldu.[33] Bu yüzden bu yılı "hüzün yılı" olarak adlandırdı.[34] Ebu Talib "Hucun" denilen yerde defnedildi. Özellikle de Ebu Talib’in vefatı onu çok üzdü. Zira en büyük hamisini kaybetmiş ve dolayısıyla da Kureyş için Resulullah’a (s.a.a) eziyet etmek hususunda hiç bir engel kalmamıştı.
Resulullah (s.a.a) bu hususta şöyle buyuruyor: "Ebu Talib hayatta oduğu müddetçe Kureyş bana eziyet edemiyordu."[35] İmam Sadık (a.s) şöyle buyuruyor:
"Ebu Talib küfrü aşikar kıldı, imanı ise gizledi. Ebu Talib vefat edince allah-u Teala Peygamber’ine Mekke’de kenidisini himaye edecek birinin kalmadığını ve bu yüzden hicretetmesinin gerektiğini vahyetti. Böylece Resulullah (s.a.a) Medine’ye doğru hicret etti."[36] Ebu Talib vefat edince Emir’el Müminin Ali (a.s) Peygamber’in (s.a.a) yanına gelip babasının vefatını bildirdi. Resululah (s.a.a) bu haberi duyunca çok üzüldü ve Hz. Ali’ye (a.s) şöyle buyurdu: "Git onun gusül ve kefenleme işlemlerini yap ve bir tabutun içine koyduğun zaman bana haber ver."
Hz. Ali (a.s) denilenleri yerine getirdikten sonra Peygamber’e (s.a.a) haber verdi. Resulullah (s.a.a) Ebu Talib’in cenazesinin yanına vardığında keder ve üzüntü içinde şöyle buyurdu: "Ey Amca! Seninle akrabalık ilişkim vardı. Allah tarafından mükafatlandırılacaksın. Beni çocukken terbiye ettin. Büyüdüğümde bana yardımcı oldun." Daha sonra da halka dönerek şöyle buyurdu: "Allah’a andolsun amcama öyle bir şefaatte bulunacağım ki, ins ve cin topluluğu şaşıracaktır."[37] Daha sonra Hz. Ali (a.s) babasının mateminde şöyle dedi:
"Ey Ebu Talib, ey sığınanların sığınağı, ey rahmet yağmuru, ey karanlıkların nuru. Gerçekten de senin yokluğun, gayretli ve büyük insanları perişan etti. Sen Peygamber’e iyi bir amca idin."[38]

Okudunuz mu?  Sinirli bir haldeyken eşime 3 kez boş ol dedim pişmanım

ebu talip kaç yılında vefat etti, Hz Ebu Talip kaç yılında vefat etti, ebu talip kaç yaşında öldü

Bu kategoride yer alan Kalp hakkında hadisler başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Ebu Talib kaç yılında vefat etti? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.