Anasayfa
8 Mayıs 2021, 10:15
missa9
Abone

İdrardan sonra gelen meni mi, mezi mi?

İdrardan sonra gelen meni mi, mezi mi?

Kayıtsız Üye
Es Selamu Aleykum. idrarla birlikte sıvı akıyor. Meni mi, mezi mi bilemiyorum, çünki idrarsız çıkmıyor, idrarla çıkıyor ve şehvetsiz çıkıyor, haz olmuyor, heyecan da olmuyor. Beni şüphelendirense o ki, çok üzür diliyorum, uzvum durmuş halde oluyor, sonra her şey geçiyor, ve idrarla birlikte bu ince sıvı geliyor. İnce olduğu için mezi zann ediyorum ve abdest alıyorum namaza gitmemiş, ama idrarla geldiyi için, şüpheleniyorum, belki meniydi, idrarla karıştığı için inceleşti. Böyle bir şey ola bilir mi, yoksa yüzde yüz mezi mi çıkıyor böyle durumlarda?

Okudunuz mu?  Arap Harflerinin Türkçe Anlamı?

Cevap: İdrardan sonra gelen meni mi, mezi mi?

Fetva Meclisi
Ergenlik çağına gelmiş kişide dört çeşit su vardır bunlar

1- İdrar
2- Meni
3- Mezî
4- Vedî.

Bunlardan guslü gerektiren yalnız menidir. Menininde üç özelliği vardır:

1- Sıçrayarak çıkması,

Okudunuz mu?  Peygamberimizin katıldığı en son savaş hangisidir?

2- Hazzın hasıl olması.

3- Yaş iken hamur kokusunu, kuru iken yumurtanın beyaz kısmının kokusunu vermesidir.

Vedî. idrardan sonra çıkan katı ve beyaz bir sudur. Mezî de beyaz ve ince bir su olup şehvet hissi galebe çaldığı anlarda meydana gelen bir sudur. Binâenaleyh söz konusu vedi ve mezi den dolayı gusül gerekmez.

Okudunuz mu?  Gece yatağa uzanmış vaziyette ezberden abdestsiz kuran okumak caiz midir ?

Şehvetten dolayı kadından gelen ıslaklığa ise "kazi" denilmektedir. Bundan dolayı sadece abdest bozulur ancak orucu bozmaz ve gusül gerekmez.

Guslü Gerektiren Haller:

1. Cinsel ilişkide bulunmak:Meni gelmese bile erkekle kadının cinsel organları birbirine kavuşursa gusül gerekir.

Resulullah (s.a.v.) bu konuda şöyle buyurmaktadır: "Kadının ve erkeğin sünnet mahalleri birbirine dokunur da kertik kaybolursa gusül, lazım gelir. "(1)

Okudunuz mu?  Arkadaş nedir, arkadaşlık dayanışması ile ilgili yazı

2. İhtilam olmak: Erkek veya kadından uyku ya da uyanıklık halindeyken şehvetle meninin çıkması da guslü gerektirir. Resulullah (s.a.v.)’a: "Bir kimse elbisesinde ıslaklık bulsa, ancak ihtilam olduğunu hatırlamasa yıkanması gerekir mi?" diye soruldu. Resulullah (s.a.v.): "Evet gerekir" diye cevapladı. Sonra ihtilam olduğunu görüp de yaşlık göremeyen kimseden soruldu. Resulullah (s.a.v.): "Ona gusül gerekmez" dedi.."(2)

Okudunuz mu?  Eşinin ailesine karşı tavırlar

(1) Buhârî, Gusl 28; Müslim, Hayz 87; Ebu Dâvud, Taharet 84; Nesâî, Taharet 129; Ibn Ma’ce, Taharet 111; Muvatta, Taharet 71

(2) Ebu Dâvud, Taharet 95; Tirmizî, Taharet 82


İdrardan sonra meni, idrardan sonra mezi

Bu kategoride yer alan Zamanımızdaki haram ve helal mallar birbirine karışmış olup nasıl davranılır? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İdrardan sonra gelen meni mi, mezi mi? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.