Anasayfa
7 Mayıs 2021, 20:25
Namaz
Abone

Cuma namazı kılamayan ne yapmalı?

Cuma namazı kılamayan ne yapmalı?

Kayıtsız Üye
Cuma namazı kılamayan ne yapmalı? Cuma namazını kaçıran kişinin ne yapması gerekmektedir ?


Cevap: Cuma namazı kılamayan ne yapmalı?

Fetva Meclisi
Cuma namazı kaçırıldığında yerine nasıl ve ne vakit namaz kılınması gerekiyor

Akıl-bâliğ, hürriyeti elinde ve sağlığı yerinde olan Müslüman erkeklere cuma namazı farzdır. Hapis, esaret, yolculuk, hastalık gibi şer’î mazeretler sebebiyle cuma namazını kılamayan kimse öğle namazını kılar. Ancak cuma namazının kılınmasından sonra öğleyi kılması müstehap görülür. Çünkü cuma namazına engel olan mazeretin ortadan kalkıp namaza katılması ihtimal dâhilindedir. Mazeretsiz olarak cuma namazını kılmayan kimse, bu yüzden günahkâr olsa da, tevbe ve istiğfar ederek yine öğle namazını kılar.
Cuma namazı kılmakla yükümlü olmayan kadınlar, cumaya iştirak etmeleri halinde öğle namazını kılmış olurlar. Öğle namazını evlerinde kılan kadınların cuma cemaatinin dağılmasını beklemeleri gerekmez.
Hangi sebeple olursa olsun cuma namazını kılmayan bir Müslüman erkek, şu açık âyet ve hadis üzerinde tekrar düşünmelidir: Ey iman edenler! Cuma günü namaz için çağrıldığınızda alış verişi bırakıp Allah’ı anmaya koşun. Eğer bilirseniz, bu sizin için hayırlıdır (Cum’a 62/9).
Kim cuma namazını hiçbir mazeret (geçerli sebep, zarûret) olmaksızın üç defa terk ederse, Allah onun kalbini mühürler (Tirmizî, Cum’a 7; Nesâî, Cum’a 2; İbn Mâce, İkâmet 93; Ahmed b. Hanbel, I, 402; Muvatta’, Cum’a 20).

Okudunuz mu?  Namazda ayakta iken namaz bozulursa ne yapmak gerekir?

cuma namazını kılamayan öglen namazını mı kılmalı, cuma namazını kılamayan ne yapmalı

Bu kategoride yer alan Namaz esnasında rekatları şaşırırsak ne yapmalıyız? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Cuma namazı kılamayan ne yapmalı? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.