Anasayfa
26 Mayıs 2022, 21:31
Namaz
Abone

Cuma namazı, Bayram namazı, Cenaze namazı ve Teravih namazı hakkında kısa bilgi

Cuma namazı, Bayram namazı, Cenaze namazı ve Teravih namazı hakkında kısa bilgi

Kayıtsız Üye
Cuma namazı,Bayram namazı,Cenaze namazı ve Teravih namazı hakkında 6. sınıfa uygun kısa bilgi verirmisiniz?


Cevap: Cuma namazı, Bayram namazı, Cenaze namazı ve Teravih namazı hakkında kısa bilgi

Hoca
CUMA NAMAZI

Cuma gününün özelliklerinden biri ve en önde geleni Cuma namazıdır. Cuma namazı hicret esnasında farz kılınmıştır. Peygamberimiz ilk Cuma namazını, Ranûna vadisinde kıldırmıştır. Yüce Allah, "Ey inananlar! Cuma günü namaz için çağırıldığınızda, alışverişi bırakıp Allah’ı anmaya koşun. Eğer bilirseniz bu, sizin için daha hayırlıdır." buyurmaktadır (Cum’a, 62/9).

Cuma namazı, farz namazlardan olup, Cuma günü öğle namazı vaktinde kılınır. Cumanın farzı iki rekattır. Hanefîlere göre farzdan önce dört ve sonra da dört rekat sünnet kılınır. Cuma namazının özelliklerinden birisi de namazdan önce hutbe okunmasıdır. (bk. Hutbe)

Okudunuz mu?  Namaz dualarını bilmeyen biri, öğreninceye kadar dua okumadan namaz kılabilir mi?

Cuma namazı, akıllı, buluğ çağına erişmiş, sağlıklı, hür ve mukim erkek Müslümanlara farz kılınmıştır; kadınlara, kölelere, yolculara ve cemaata gelemeyecek kadar mazereti olanlara farz değildir. Bununla birlikte, Cuma namazını kılmaları halinde geçerli olup, ayrıca öğle namazı kılmaları gerekmez.

Hanefîlere göre Cuma namazının Cuma günü öğle namazı vaktinde kılınması, namazdan önce hutbe okunması, Cuma kılınan yerin halka açık olması, imam hariç en az üç kişilik bir cemaatin olması, Cuma kılınan yerin şehir hükmünde olması gerekir.

Cuma günü namazdan önce gusül abdesti almak, temizlik yapmak ve namaza hazırlanmak, temiz elbiseler giymek, güzel kokular sürünmek Cuma’nın adabındandır. (İ.P.)

____________________________________

BAYRAM NAMAZI

Bayram namazı, biri Ramazan Bayramı ve diğeri Kurban Bayramında olmak üzere yılda iki defa kılınan iki rekatlık bir namazdır. Hanefî mezhebine göre, Cuma namazı kılmak farz olan kimselerin bu namazı kılması vaciptir. Bayram namazının sıhhatinin şartları, hutbe hariç, Cuma namazının şartları gibidir. Farklı olarak bu namazda hutbe sünnetidir.

Okudunuz mu?  Cuma namazından sonra öğle namazı kılmak gerekıyormu

Bayram namazı cemaatle kılınan namazlardan olup, tek başına kılınmaz. Bu namazın kılınışında diğer namazlardan farklı olarak, birinci rekatta iftitah tekbiri ve "sübhaneke" duasının okunmasından sonra, Fatiha sûresinin okunmasından önce üç ve ikinci rek’atte rükudan önce üç olmak üzere fazladan altı tekbir alınır. Bunlara zevâid tekbirleri denir. Namaz tamamlandıktan sonra hutbe okunur.

Bayram namazının vakti, kuşluk vaktidir. Bir mazeret sebebiyle birinci günü bayram namazı kılınamamış ise, Ramazan bayramında ikinci; kurban bayramında ise ikinci ve üçüncü günler kılınabilir.

Okudunuz mu?  Balgam yutmak namazı bozar mı

Bayram namazında imama birinci rekatta zait tekbirlerden sonra yetişen kişi, iftitah tekbirini aldıktan sonra peşinden zait tekbirleri de alır. Rükûda iken yetişir ise, ayakta tekbir alıp imama uyar ve rükûa giderek burada tesbihlerin yerine elleri kaldırmaksızın zait tekbirleri alır. İkinci rekatta yetişen kimse ise, imam selam verdikten sonra, ayağa kalkıp önce kıraatleri tamamlar sonra zait tekbirleri alır. (İ.P.)

_____________________________

CENÂZE NAMAZI

Cenâze için dua olan cenâze namazı, farz-ı kifayedir; yalnız bir erkeğin veya bir kadının bu namazı kılmasıyla farz yerine getirilmiş olur. Ebû Hanife’ye göre, cenâze namazı, Allâh’a övgü, Rasulullah’a salavât ve ölüye duadan ibarettir.

Cenâze namazı rükû ve secdesi olmayan bir namazdır; rükünleri kıyam ve tekbirdir. Cenâze namazında iftitah tekbirinden başka, üç tekbir bulunmaktadır. Selam vermek vaciptir. Sünnetleri ise, Allâh’a hamd ve senâ etmek, Rasulullah’a salât ve selam getirmek, hem ölüye hem de Müslümanlara dua etmekten ibarettir.

Okudunuz mu?  Namaz kıldıktan sonra elimin kanadığını görmek

Cenâze namazında taharet, kıbleye yönelmek, setr-i avret ve niyet gibi şartlara riâyet edilir. İslâm âlimlerinin çoğunluğuna göre, kerahet vakitleri de dahil günün her saatinde cenâze namazı kılınabilir.

Namazı kılınacak cenâzenin Müslüman olması, yıkanıp kefenlenmiş olması, cemaatin önünde sabit bir yere konmuş olması, bedeninin tamamı veya yarıdan fazlası, yahut başı ile birlikte en az yarısının bulunması gerekir. Canlı olarak doğan çocuk yıkanır ve cenâze namazı kılınır. Birkaç cenâze bir araya gelmiş olursa, bunların namazlarının ayrı ayrı kılınması daha iyidir. Bununla birlikte, hepsine birden bir namaz kılmak da yeterli olur.

Cenâzeye karşı ve kıbleye yönelik olarak saf bağlanır ve niyet edilir. İmam tekbir alarak ellerini bağlar; cemaat da tekbir alarak ellerini bağlar. Tekbirden sonra imam ve cemaat içlerinden, "ve celle senâüke" cümlesiyle birlikte "Sübhaneke" duasını okurlar. Ardından imam ellerini kaldırmadan tekbir alır, cemaat da içinden tekbir alır ve hepsi içlerinden "Salli" ve "Barik" dualarını okur. Tekrar aynı şekilde tekbir alırlar ve bilenler cenâze duasını, bilmeyenler de, dua niyetiyle "Fatiha" sûresini veya başka bir dua okur. Daha sonra yine aynı şekilde tekbir alınır ve arkasından sağa ve sola selam verilir. Böylece namaz tamamlanmış olur.

Okudunuz mu?  Şizofreni namaz kılar mı?

Müslümanın ölen bir müslümana karşı görevlerinden olan cenazeyi yıkama, kefenleme, namazını kılma ve defnetmenin bir amacı da hayatta kalanlar için ölümü ve âhireti hatırlamak ve ölümden ibret almaktır. Bu itibarla cenaze törenlerinde, bağırıp çağırmayı ve feryat emeyi İslâm, uygun görmediği gibi cenazenin taşınması ve defni esnasında alkış tutmayı da uygun görmez, İslâm kültür tarihinde böyle bir davranış da olmamıştır. (İ.P.)

Okudunuz mu?  Namaz sırasında kapı çalar ise ne yapalım

__________________________

TERÂVİH NAMAZI

Sözlükte "rahatlatmak, dinlendirmek" anlamlarına gelen tervîha kelimesinin çoğulu olan terâvih, dinî bir kavram olarak, Ramazan ayında, yatsı namazından sonra kılınan nafile namaza verilen isimdir. Namazın her dört rekatının sonunda bir miktar oturulup dinlenmek müstehap olup buna tervîha denilmiştir. Sonra bu kelimenin çoğulu olan terâvih kılınan bu namaza isim olmuştur.

Terâvih namazı yirmi rekat olup, erkek ve kadınlar için sünnet-i müekkededir. Hz. Peygamber, "Kim inanarak ve sevabını Allah’tan bekleyerek Ramazan namazını (terâvih namazını) kılarsa, onun geçmiş günahları bağışlanır." buyurmuştur (Buhârî, Salâtü’t-Terâvih, 1; Müslim, Müsâfirîn, 174). Nafile namazların münferid olarak kılınması daha faziletli olduğu halde, terâvih namazının cemaatle kılınması sünnettir. Hz. Peygamber terâvih namazını iki defa cemaatle ashaba kıldırmış, ancak daha sonra farz olur düşüncesiyle cemaatle kıldırmamıştır (Buhârî, Salâtü’t-Terâvih, 1; Müslim, Müsâfirîn, 177). Terâvih namazını iki rekatte bir selam vererek ve dört rekatin sonunda biraz dinlenerek kılınması müstehabdır. Bu dinlenmelerde tehlîl (lâ ilâhe illallâh demek) ve salavât ile meşgul olunur.

Okudunuz mu?  Tesbih namazı nasıl kılınır diyanet işleri başkanlığı

Terâvih namazını kıldıran imamın, okuyuşu uzatarak cemaati bıktırıp dağıtmamalı; çabuk kıldırarak namaza noksanlık getirmemelidir. Namazda kıraatin gereği gibi yapılmasına ve ta’dil-i erkana riâyet edilmesine özen gösterilmelidir. (İ.P.)

KAYNAK: DİYANET DİNİ KAVRAMLAR SÖZLÜĞÜ


Cevap: Cuma namazı, Bayram namazı, Cenaze namazı ve Teravih namazı hakkında kısa bilgi

ayşenur
çok iyi bilgiler. sizlere çok ama çok teşekkür ederim

Okudunuz mu?  Seferi iken namazı tam kılmak

Allah senden razı olsun kardeşim.Çok işime yaradı.Saol


Cevap: Cuma namazı, Bayram namazı, Cenaze namazı ve Teravih namazı hakkında kısa bilgi

azra eylül
Size çok teşekkür ederim. Bana çok yardımcı oldunuz, zaten yarın ki Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersine yetiştirmem gerekti ve sizin sayenizde yaptım çoook Sağolun.


ASİ°SES°
Çok harika olmuş çok teşekkürler ama biraz daha kısa olabilirdi ama çok güzel yapmışsınız 🙂 ;}


Kayıtsız Üye
çok teşekkürler yapanların eline sağlık çok güzel bir site olmuş çok güzel bir site yazanın eline sağlık 🙂 🙂 🙂 Ödevimde çok işime yaradı çok saoulun


Misafir
Çok güzel yazmışsınız.Sağ olun.Yarınki Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersine yetiştirmem gerekiyordu ve sayenizde yaptım.Yarın tahtada okuyup artı alacağım.Sayenizde….


Kayıtsız Üye
Çok güzel iyi ki war bu site çok işime yaradı inşAllah sınavdan da 100 alırsam tam olur çok teşekkürler

Okudunuz mu?  Hacet namazı için boy abdesti şart mı?

Kayıtsız Üye
bayram namazı farz mı sünnet mi vacip mi


Şema
< bayram namazı farz mı sünnet mi vacip mi >
Bayram namazının hükmü hakkında mezhep imamları ihtilaf etmişlerdir.
Hanefi mezhebine göre vacip, Şafii mezhebine göre sünnettir.
Hiç bir mezhepte farz değildir.


melike kuzu
CUMA NAMAZI :Akılli, ergenlik çagina girmiş her muslimana kilinmasi farz olan bir namazdır .4 ilk sünnet, 2 si farz,4 son sünnet toplam 10 rekattir.


Kayıtsız Üye
Çok teşekkür ederim çok işime yaradı . Ödevimi sizin sayenizde yetiştireceğim. 🙂


Kayıtsız Üye
Allah senden razı olsun öğretmen bana aferin vericek çok işime yaradı çoooook saol


Kayıtsız Üye
Çok teşekkür ederim. Allah hepinizden razı olsun. İnşAllah elleriniz dert görmez.

Okudunuz mu?  Bayram günü sabah namazı Bayram namazından sonra kılınır mı?

Kayıtsız Üye
Okuyunca imana geliyorsun
ÇOK GÜZEL OLMUŞ


cuma namazı hakkında bilgi, cuma bayram cenaze ve teravih namazları hakkında bilgi, cuma namazı bayram namazı cenaze namazı teravih namazı hakkinda uzun bilgiler

Bu kategoride yer alan Namazda iken Subhaneke ve Besmele Sesli Söylenir mi başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Cuma namazı, Bayram namazı, Cenaze namazı ve Teravih namazı hakkında kısa bilgi Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.