Anasayfa
8 Mayıs 2021, 22:53
missa03
Abone

Gerçek babayiğit, güreşte rakîbini yenen değil, öfkelendiği zaman nefsine hâkim olandır (Hadis)

Gerçek babayiğit, güreşte rakîbini yenen değil, öfkelendiği zaman nefsine hâkim olandır (Hadis)

Kayıtsız Üye
Gerçek babayiğit,güreşte rakîbini yenen değil,öfkelendiği zaman nefsine hâkim olandır


Cevap: Gerçek babayiğit, güreşte rakîbini yenen değil, öfkelendiği zaman nefsine hâkim olandır (Hadi

Hoca
EbûHüreyre radıyAllahu anh’den rivayet edildiğine göre Peygamber sallAllahu aleyhive sellem şöyle buyurdu:
Gerçek babayiğit güreşte rakîbini yenen değil öfkelendiği zaman nefsine hâkimolan kimsedir. Buhârî Edeb 102; Müslim Birr 106-108
Açıklamalar
Dinimizin övüp takdir ettiği yiğit yarışta güreşte rakîbini yenen kimse değilkin ve öfkeyle dolduğu zaman nefsini kötü bir söz ve davranıştanalıkoyabilendir. Bu sebeple bir hadîs-i şerîfte: Nefisle mücâdele düşmanlamücâdeleden daha zordur buyurulmuştur. Bir başka hadiste ise: En azılıdüşmanın nefsindir denilmiştir (bk. Aclûnî Keşfü’l-hafâ I 143).
Hadisimiz bir taraftan içimizdeki rakiplerle mücâdelenin dışımızdaki rakiplerlemücâdeleden daha zor olduğunu ortaya koymakta bir yandan da yiğitlik duygu ve gösterileriniinkar etmeden onları iyiye yönlendirmektedir. Böylece inananları tehlike ileburun buruna geldikleri kızgınlık ve öfke anlarında sabırlı davranmaya teşviketmektedir. Sabır kin ve öfkeyi değilse bile böylesi hallerde gayr-i meşrû biriş yapmayı önleme gücü olmaktadır.
Özellikle yiğitlik taslayan kahramanlıktan hoşlanan ve bunu fizikî güçgösterisinde sananları asıl kahramanın kim olduğu konusunda uyarmakta ve herinanan kişiyi böyle bir kahramanlığa davet etmektedir. Bu mânada yarış güreşsavaş her zaman söz konusudur. O halde böyle bir babayiğit olmaya bakmakgerekir.
Her şeye rağmen bir kere kızmış olan kimseyi teskin etmek için ne yapılmasıgerekir? Bu sorunun cevabını aşağıdaki hadiste bulmaktayız.
Hadisten Öğrendiklerimiz
l. Nefisle mücâdele ve ona hâkim olmak düşmanla cihad etmekten daha zordur.
2.
Ferdi ve sosyal zararını düşünereköfkelenmemeye çalışmak gerekir. Unutmayalım ki öfkeyle oturan zararla kalkar

3)Öfkesine hakim olamayan bir insan hayatı boyunca kaybetmeye mahkumdur.


Cevap: Gerçek babayiğit, güreşte rakîbini yenen değil, öfkelendiği zaman nefsine hâkim olandır (Hadi

Kayıtsız Üye
güçlü kimse insanları güreşte yenen değil öfkelendiği zaman öfkesine hakim olandır

Okudunuz mu?  Anne,baba Ve Büyüklere Saygı

güçlü kimse güreşte güçlü olan değil kızgınlık anında kendine hakim olandır, güçlü kimse güreşte rakibini yenen değil öfkelendiği zaman kendine hakim olabilen kimsedir, guclu kimse gureste rakibini yenen değil ofkelendigi zaman kendine hakim olabilen kimsedir hadisiyle bir yazi

Bu kategoride yer alan Evde Yetişen çicek Isimleri başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Gerçek babayiğit, güreşte rakîbini yenen değil, öfkelendiği zaman nefsine hâkim olandır (Hadis) Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.