Anasayfa
8 Mayıs 2021, 9:50
missa91
Abone

Ticari ortaklık akit ve bozulması

Ticari ortaklık akit ve bozulması

garipsofu
Selamün aleyküm.

Biri ile ortaklık üzeri bir işde birleşmeye karar verdik.Kişinin açık bir işletmesi vardı.Kişi açık dükkanında kitap ferace vs… satıyordu.Biz bu kişi ile içerisinde üretimde olmak üzere iş kurmaya karar verdik.Ben karşı tarafa 14000 tl nakit, 2000 tl iş gücü ve makineler ile ortak oldum.Ben karşı tarafa sermeye olması için para verdim.Kişi ise beni kendi malına ortak ettiği söyledi.Bir de akit yaptık ancak akitte yarı yarıya ortak olduğumuzu yazdırdı şahs-ı mühterem.Anlaşmamız şöyle idi ben sermaye verecektim ve iş gücü sağlayacaktım.Kardan pay alacaktım.O ise malı satacak ürettiğimiz malı pazarlayacak idi.Aradan biraz zaman geçtikten sonra ben tek taraflı olarak ayrıldım.

Okudunuz mu?  İsraf ile ilgili ayet ve hadisler

Bazı sorular sormak istiyorum:

Ortak olduğum şahıs beni malına ortak ettiğini idda ediyordu ancak beni ortak ettiği malın borç üzeri alındığını sonradan örendim.
Resmi olarak hiç bir işlem yapamadık.Malların kimseye ait olmadığını idda etti.
Sermaye olarak verdiğim para ile borçlarını ödemiş.Ben ona o parayı işlet mal al diye verdim.Kişi sadace 4000 tl lik mal aldığını söyledi.
Vermiş olduğum sermayenin hesabını soramazmışım.
Bir çok iş döndürmüş anladığım kadarı ile.

Okudunuz mu?  Şarap içmek günah mı

Biraz araştırma yaptım ve mudarebe ortaklı olduğunu örendim.mudarebeye göre taraflar anlaşmayı tek taraflı fes edebiliyormuş.Ben de bu hakkı kullandım.Almış olduğu malı paraya çevirmiyor kabul etmiyor.Yani sizin anlayacağınız güzel bir sofu kazığı yedim Allah c.c de onu iki cihanda …….
ne ise beni aydınlatmanızı istiyorum.

Okudunuz mu?  Sehiv secdesi gerekmezken süphede kalıp sehiv secdesi yapılırsa ne olur

Yaptığımız ortaklık mudarebe’mi dir ?
parası ödenmemiş mala ortaklık nasıl oluyor. ?
Kimsenin olmadığını idda ettiği mal ile ortaklık nasıl oluyor ?
sermaye olarak kullanması için verdiğim malı kendi kişisel ihtiyaçları(borçları) için nasıl kullanabiliyor ?
bir kaç sorum daha var cevap bekliyorum Allah c.c için katıl olacam artık.

Okudunuz mu?  Nazım ve nesir nedir? Aralarındaki farklar nelerdir?

Cevap: Ticari ortaklık akit ve bozulması

Hoca
Müslümanların en büyük cehaletlerinden biri, iş yaptıktan sonra islam fıkhına ve hocalar başvurmasıdır.
Müslüman bir işi yapmadan evvel dinin o konudaki hükümleri öğrenmesi farzdır.
____________________________________

Sen mal sahibi o senin vekilin konumundadır.
Bu yaptığınız iş mudarebedir ama seni aldatmıştır.
(ifadene göre)
____________________________________

Okudunuz mu?  Ehlibeyt sevgisi ile ilgili hadisler

Mudarebe, bir fıkıh kavramı olarak, bir taraftan sermaye, diğer taraftan emek ve çalışma olmak üzere kurulan şirkettir. Taraflar bir veya daha fazla kişi olabilir. Mudârabe şirketi, mutlak ve mukayyet olmak üzere ikiye ayrılır. Mutlak mudârabe, herhangi bir kayıtla sınırlanmayan; mukayyet ise, zaman, mekan veya bir çeşit ticaretle sınırlandırılan mudârabe şeklidir.

Okudunuz mu?  İnsanlarla iyi geçinmek ile ilgili bir ayet

Mudârabe akdinin sahih olması için, tarafların vekâlet verme ve vekil olma ehliyetini haiz olmaları, sermayenin şirket sermayesi olabilecek cinsten olması, emek ve çalışmayı üstlenen tarafa teslim edilmesi ve kârın aralarında nasıl taksim edileceğinin belirlenmesi gerekir. Kârın taksiminde 1/3, 1/2 gibi hisse belirlenmesi gerekir; 1.000 TL. gibi belirli bir miktarın şart koşulması caiz değildir.

Okudunuz mu?  Kütüphanemizde Bulunması Gereken 10 İslami Kaynak

Mudârabe akdinin usulüne uygun olarak kurulmasıyla, işi yürütecek ortak, sermaye sahibinin vekili hükmündedir, şirketin sermayesi de bu ortağın elinde emanet hükmündedir; yani bir kusuru olmaksızın helak olması halinde tazmîn etmez. İş sonucunda kâr meydana gelirse, elde edilen kârı ortaklar aralarında daha önce belirledikleri hisseye göre taksim ederler. Şirket kurulma esnasında bir kayıt konulmamış ise, işi yürüten ticaretin gerektirdiği şekilde tasarrufta bulunmakta serbesttir. Akit esnasında bir kayıt ve şart konmuş ise, bunlara riâyet edilir.

Okudunuz mu?  Hz.Muhammed'in hayatı hayatını anlatan kitap ismi ve özetine ihtiyacım var

Cevap: Ticari ortaklık akit ve bozulması

garipsofu
Cevabımı aldım teşekkür ederim.Ne yazıkki gerekli ilimi tahsil etmeden iş yaptık cezasını çekiyoruz.Aldatıldık yani 🙂 Allah c.c Onuda beni de ikimizide af etsin ne diyelim.Hayırlı Ramazanlar.


resmi ortaklık bozma şartları

Bu kategoride yer alan Hanefi mezhebine göre imam nikahını çevrendekilere duyurmak yani ilan etmek farz mıdır? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Ticari ortaklık akit ve bozulması Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.