Anasayfa
7 Mayıs 2021, 14:17
Oruc
Yönetici

Ventolin, Salbutol gibi ağıza püskürtülen ilaçlar orucu bozar mı?

Ventolin, Salbutol gibi ağıza püskürtülen ilaçlar orucu bozar mı?

Ramadan
Ventolin, Salbutol gibi ağıza püskürtülen ilaçlar orucu bozar mı?
CEVAP:
Bahsettiğiniz ilaçları kullanınca oruç bozulur.
M.Ali Demirbaş


Amine

Kardeşim 5 yıldır kronik astım hastası nefesi daraldığında içmesi şart.2 yıl önce tanıdığımız birkaç hoca ‘bozar dedi’ .birkaçı da ‘bozmaz’ dedi.

Geçen sene bu soru Sorularla islamiyete tarafımdan soruldu ”hayır bozmaz” diye cevap verildi.
.sorularla islamiyetten aldığım yanıttan sonra ona tıkandığında içebileceğini söylemiştim kısaca galiba vebalini almış oldum.:(

”Astım Hastalarının Oksijen Spreyi Kullanmaları Orucu Bozar mı?

Okudunuz mu?  Şafi Mezhebinde Abdest Sırasında Ağza veya Burna Su Kaçması Orucu Bozar mı?

Nihat Hatipoğlu

Akciğer hastalarının kullandıkları spreyden, bir kullanımda 1/20 ml. gibi çok az bir miktar ağıza sıkılmaktadır. Bunun da önemli bir kısmı ağız ve nefes boruları cidarında emilerek yok olmaktadır. Bundan geriye bir miktarın kalıp tükrük ile mideye ulaştığı konusunda kesin bir bilgi de yoktur. Abdest alırken ağızda ka…lan su ile kıyaslandığında, bu miktarın çok az olduğu görülmektedir. Halbuki oruçlu, abdest alırken ağzına verdiği sudan geri kalan miktarın mideye ulaşması halinde orucun bozulmayacağı konusunda hadis (Dârimî, Savm, 21) ve İslâm bilginlerinin icmaı vardır. Hz. Peygamber’in oruçlu iken misvak kullandığı, sahih hadis kaynaklarında yer almaktadır (Buharî, Savm, 27; Tirmîzî, Savm, 29). Diğer taraftan, kesin olarak bilinen, şüphe ile bozulmaz kaidesi gereğince, mideye ulaşıp ulaşmadığı konusunda şüphe bulunan söz konusu madde ile oruç bozulmaz.

Okudunuz mu?  Yaraya konan ilaç orucu bozar mı?

Bu itibarla astımlı hastaların, rahat nefes almalarını sağlamak amacıyla ağza püskürtülen oksijenli ilaç orucu bozmaz. ”

yani sonuç


Cevap: Ventolin, Salbutol gibi ağıza püskürtülen ilaçlar orucu bozar mı?

Ramadan
sonuç ventolin orucu bozmaz diyor diyanet 🙂


Cevap: Ventolin, Salbutol gibi ağıza püskürtülen ilaçlar orucu bozar mı?

Amine
< Ventolin, Salbutol gibi ağıza püskürtülen ilaçlar orucu bozar mı?
CEVAP:
Bahsettiğiniz ilaçları kullanınca oruç bozulur. >

< sonuç ventolin orucu bozmaz diyor diyanet 🙂 >
Ramadan kardeş ilk mesajınız da cevabı kim vermiş?..

Okudunuz mu?  Yıl boyunca pazartesi perşembe günleri mümkün oldukça oruç tutuyorumdinen sakıncası olup olmadığını öğrenmek istiyorum?

Ramadan
Astım hastasının sıktığı fısfıs orucu bozmaz.
Diyanet islam ilmihali oruç bölümünün sonuna bakınız.


Amine
< Astım hastasının sıktığı fısfıs orucu bozmaz.
Diyanet islam ilmihali oruç bölümünün sonuna bakınız >

Tamam Diyanet bozulmaz demiş onu anladım.Sizin ilk yorumunz da bozulur yanıtı kimin onu öğrenmek istemiştim.

Okudunuz mu?  Nişanlılar öpüşünce oruç bozulur mu?

@hmet
Diyanet açıkladı! Orucu bozan ve bozmayan şeyler!

Diyanet İşleri Başkanlığı, Din İşleri Yüksek Kurulu sağlık sorunu olanların oruçla ilgili sorularına yanıt verdi.

Diyanetten yapılan açıklamada; "Gıda ve keyif verici olmayan enjeksiyonlar, yemek ve içmek anlamına gelmediklerinden orucu bozmazlar. Ancak gıda ve keyif verici enjeksiyonlar orucu bozar. Hastaya serum veya kan verilmesi de, orucu bozmaktadır" denildi..

Dini Soruları Cevaplandırma Komisyonu tarafından hazırlanan ve Ramazan ayında sık sorulan ‘Orucu Bozan ve Bozmayan Muayene ve Tedavi Yöntemleri’ konusunda şu görüşlere yer verildi: "Dinimiz, hasta olan ve tedavi sürecinde bulunan kişilerin oruç tutmamalarına ruhsat vermektedir.
Bu nedenle, tedavisi devam eden kişiler, sağlıklarına kavuşup, tedavileri tamamlanıncaya kadar oruçlarını erteleyebilir. Bununla birlikte, Ramazan ayında herkesle birlikte oruca devam etmeyi arzu ediyorlar ve oruç tutmalarına başka bir engelleri de bulunmuyorsa, muayene ve tedavilerini iftardan sonra yaptırmaları uygundur.
Astım hastalarının kullandığı spreyin; göz, kulak ve burun damlasının; kulak zarında delik bulunmayanların kulak yıkatmasının; dil altı kullanmanın; idrar kanalını görüntülemenin, idrar kanalına ilaç akıtmanın; su, yağ ve benzeri gıda özelliği taşıyan başka bir maddenin vücuda girmemesi kaydıyla endoskopi, kolonoskopi yaptırmanın; makat veya ferçten ultrason çektirmenin; lokal anestezi uygulamanın; makattan ve ferçten fitil kullanmanın; suyun bağırsaklara verilmesinden sonra bekletilmeyip bağırsakların hemen temizlenmesi kaydıyla lavman yaptırmanın; hastaya herhangi bir sıvı maddesi verilmeden hemodiyaliz yaptırmanın; gıda ve keyif verici olmayan enjeksiyon yaptırmanın; anjiyo, biyopsi yaptırmanın, kan vermenin, merhem sürmenin, vücuda ilaçlı bant yapıştırmanın orucu bozmayacağı ifade edildi.
KEYİF VEREN ENJEKSİYON BOZAR
Gıda ve keyif verici enjeksiyon yaptırmanın; gıda içerikli sıvıların bağırsaklara verilmesinin veya orucu bozacak kadar su emilecek şekilde lavman yaptırmanın; su, yağ ve benzeri gıda özelliği taşıyan başka bir maddenin vücuda girmesi durumunda endoskopi, kolonoskopi yaptırmanın; bölgesel ve genel anestezinin; kulak zarı delik olup, orucu bozacak kadar su mideye ulaşacak şekilde kulak yıkatmanın, periton diyaliz ve damara serum verilerek yapılan hemodiyaliz orucu bozmaktadır."
Kaynak: DHA

Okudunuz mu?  Sigara dumanı solumak orucu bozarmı ?

Kayıtsız Üye
Ventolin tarzi fisfislar cigere cekilir mideye degil. Cigere giren hava orucu bozmadigi gibi salbutamol da orucu bozmaz. Oyolcu


Kayıtsız Üye
Ben 16 yaşındayım ve 10 yıldır astımım var. Bahsettiğiniz ventolin gibi ilaćlar bana yeterli olmuyor bu yüzden inhabilatör kullanıyorum sahurda. Bu da gün içinde bana yetmiyor ve tıkanmama sebep oluyor onun hariçinde kullandığım bricanyl var içinde ilaç var yine nefes yoluyla çekiliyor ama içindeki ilaçlar boğaza da yapışıyor kimse bu ilaç hakkında yazmamış kesin bir fikri olan cevap verirse sevinirim

Okudunuz mu?  Ramazan ayı ile ilgili resimli sözler

arifselim
Geçmiş olsun kardeşim. Diyanetin bu konuda fetvası vardır ve bu tür ilaçların orucu bozmadığı söylenmiştir. Ancak içinin rahat etmesi için Diyanetin Alo fetva hattını arayarak daha net bir cevap alabilirsin.


Kayıtsız Üye
Bi şey sorcam ben orucluyum ve astım hastasıyım nefesim daraldı ve yatamıyorum doktora gidip hava verseler sizce orucum bozulur mu

Okudunuz mu?  Adet düzensizliği durumunda oruç nasıl tutulur

arifselim
Geçmiş olsun. Astım spreyi ve nefes darlığı için verilen oksijen diyanetin verdiği fetvaya göre orucu bozmaz kullanabilirsin.


astım ilacı orucu bozar mı nihat hatipoğlu, ventolin orucu bozar mı diyanet, astım ilacı orucu bozar mı

Bu kategoride yer alan Burun karıştırmak orucu bozar mı başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Ventolin, Salbutol gibi ağıza püskürtülen ilaçlar orucu bozar mı? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.