Anasayfa
8 Mayıs 2021, 4:47
Hadisler
Yönetici

Kocanın kadın üzerindeki hakkı ile ilgili hadisler

Kocanın kadın üzerindeki hakkı ile ilgili hadisler

@hmet
Kocanın kadın üzerindeki hakkı hakkında hadisler

Hz. Aişe radıyAllahu anha anlatıyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Eğer bir kimsenin bir başkasına secde etmesini emretseydim, kadına, kocasına secde etmesini emrederdim ve eğer bir erkek karısına kırmızı bir dağdan siyah bir dağa ve siyah bir dağdan kırmızı bir dağa taş taşımayı emretseydi, uygun olan, kadının bu emri yerine getirmesidir."

Okudunuz mu?  Ayakta Bevl Etmek

6530 – Abdullah İbnu Ebi Evfa radıyAllahu anh anlatıyor: "Hz. Muaz Şam’dan dönünce Resulullah aleyhissalatu vesselam’a secde etmişti. Aleyhissalatu vesselam hayretle : "Ey Muaz! Bu da ne?" dedi. O açıkladı: "Şam’a gitmiştim, onların reislerine ve patriklerine secde ettiklerine rastladım. İçimden, aynı şeyi size yapmak arzusu geçti." Aleyhissalatu vesselam, bunun üzerine: "Bunu yapmayın! Zira, şayet ben, bir kimseye, Allah’tan başkasına secde etmeyi emretseydim, kadına kocasına secde etmesini emrederdim. Muhammed’in nefsi elinde olan Zat-ı Zülcelal’e yemin ederim ki, bir kadın, kocasının hakkını eda etmedikçe Rabbinin hakkını da eda edemez. Kadın (deve sırtındaki) semere binmiş iken kocası nefsini talep edecek olsa, kadın bu isteğe mani olamaz."

Okudunuz mu?  Müellifin Mukaddimesi (Yazarlara örnek bir mukaddime/sunuş)

Cevap: Kocanın kadın üzerindeki hakkı ile ilgili hadisler

Üstad
Kocanın Karısı Ve Karının Kocası Üzerindeki Hakkı hakkında hadisler

4290- Ebû Hureyre radiyAllahu anh’dan: (ALLAH Resulü sallAllahu aleyhi ve sellem buyurdu

"Eğer bir kimsenin bir kimseye secde etmesini emretseydim, kadının kocasına secde etmesini emrederdim." [Tirmizî][230]

Okudunuz mu?  Kur'an ve Hadise uymaya dair açıklamalı hadisler-Kütub-u Sitte

4291- Bezzâr, başına şu ilaveyi yaptı: "Peygamber sallAllahu aleyhi ve sellem bir bostana girdi, bir deve gelip ona secde etti. Bunun üzerine dediler ki:

«Biz sana secde etmekte bu deveden daha hak sahibiyiz.» Bunun üzerine şöyle buyurdu:

«Eğer ben bir kimsenin bir kimseye secde etmesini emretseydim..»

Okudunuz mu?  Elhamdülillah demenin sevabı

Yukarıdaki hadisi zikretti."[231]

4292- İbn Mâce "kocasına" kelimesinden sonra şu ibareyi ilave etti:

"Eğer bir adam hanımına, kırmızı dağdan siyah dağa; siyah dağdan kırmızı dağa taşınmasını emrederse, yakışık olan, onun bu emrini yerine getirmesidir."[232]

4293- İbn Ebî Evfâ radiyAllahu anh’dan: "Muâz, Şam’dan geldiği zaman, Peygamber sallAllahu aleyhi ve sellem’e gelip secde etti; Peygamber sallAllahu aleyhi ve sellem sordu:

Okudunuz mu?  Güneş nereye gidiyor/nereye batıyor? (hadis)

«Ey Muâz nedir bu?» Cevap verdi:

«Şam’a vardığımda, insanların papazlarına ve patriklerine secde ettiklerine rastladım. Sana da böyle yapmamızı içimden istedim.»

Şöyle buyurdu:

«Böyle yapmayın; eğer ben ALLAH’tan başkasına secde etmeyi emretseydim, kadına kocasına secde etmesini emrederdim. Muham-med’in canı elinde olana yemin ederim ki, kadın, kocasının hakkını ödemedikçe, Rabbinin hakkını ödeyemez. Kocası, eğer kendisiyle cinsî ilişki kurmak isterse deve semerinde bile olsa, inip onun arzusunu yerine getirmelidir. Bu işi ondan menetmemelidir»." [İbnMâce][233]

Okudunuz mu?  Ramazan Dışında Tümünde Oruç Tutulan Ay Hangisidir?

koca ile ilgili ayetler, koca ile ilgili hadisler, kari koca hakkinda hadisler

Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Kocanın kadın üzerindeki hakkı ile ilgili hadisler Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.