Anasayfa
8 Mayıs 2021, 4:43
Hadisler
Yönetici

Rıfk – Yumuşak huylu olmak ile ilgili hadisler

Rıfk – Yumuşak huylu olmak ile ilgili hadisler

@hmet
Yumuşak huyluluk – Rıfk hakkında hadisi şerifler

Hz. Aişe (radıyallâhu anhâ) anlatıyor: "Resülullah (aleyhissalâtü vesselâm) buyurdular ki: "Rıfk bir şeye girdimi onu mutlaka tezyin eder, bir şeyden de çıkarıldı mı onu mutlaka kusurlu kılar."Müslim, Birr 78, (2594); Ebü Dâvud, Cihâd 1, (2578), Edeb 11 (4808).


1971 – Hz. Âişe (radıyallâhu anhâ) bir başka rivâyette şunu söyler: "Kendisinde dikbaşlılık olan bir deveye bindim. (Hırçınlık etmeye başlayınca ileri-geri sürmeye başladım. Bunun üzerine Resülullah (aleyhissalâtü vesselâm): "Rıfkla, tatlılıkla davran! diye müdâhale etti…"
Müslim, Birr 79, (2594).


1972 – Cerir (radıyallâhu anh) anlatıyor: "Resülullah (aleyhissalâtü vesselâm) buyurdular ki: "Bir kimse yumuşak davranmaktan mahrum ise hayrın tamamından mahrumdur."
Müslim, Birr 75, (2592).


1973 – Ebü Müsa (radıyallâhu anh) anlatıyor: "Resülullah (aleyhissalâtü vesselâm) herhangi bir işi için bir adam gönderse şu tembihte bulunurdu: "Sevindirin, nefret ettirmeyin, kolaylaştırın, zorlaştırmayın."
Ebü Dâvud, Edep 20, (4835); Müslim, Cihâd 6, (1737).


Cevap: Rıfk – Yumuşak huylu olmak ile ilgili hadisler

Hoca
Yumuşaklık ve Rıfk Hadisleri

Okudunuz mu?  Peygamberimizin İnsani Yönleri

2144. [3:504, Hadîs No: 4131] İbni Şihob’dan (r.a.) rivayetle:
Kabalık uğursuzluk, yumuşaklık ise uğurdur

2667. [4:331, Hadîs No: 5491] İbni Abbas (r.a.) rivayet ediyor:
İlme sarıl. Çünkü ilim mü’minin dostudur. Hilm onun veziridir. Akıl onun yol göstericisidir. Salih amel onun doğru yolda sabit kılıcıdır. Şefkatlilik babasıdır. Yumuşaklık kardeşidir. Sabır maddî ve manevî duygularının kumandanıdır

Okudunuz mu?  Zulum cezasız kalmaz [hadis]

3370. [5:424, Hadîs No: 7826] İbni Ömer (r.a.) rivayet ediyor:
Bir kişiye yumuşaklık verilmişse bu mutlaka onlara fayda vermiştir.

3583. [6:75, Hadîs No: 8482] Ebû’d-Derdâ (r.a.) rivayet ediyor:
Karne yumuşaklıktan nasibi verilmişse, hayırdan nasibi verilmiştir. Yumuşaklıktan nasipsiz bırakılan da hayırdan nasipsiz bırakılmıştır

Okudunuz mu?  Dil ile ilgili hadisler

3834. [6: 361, Hadîs No: 9615] Âişe’den (r.a.) rivayetle:
Kendisine öfkeli davranıldığı halde yumuşaklık gösteren için Allah’ın sevgisi vacip olur


le ol huyluk, yumuşak huylu olmak ile ilgili ayetler, yumuşak huyluluk ile ilgili hadisler

Bu kategoride yer alan Kendisine yapılmasını istemediğin bir şeyi mümin kardeşine yapma - hadis başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Rıfk – Yumuşak huylu olmak ile ilgili hadisler Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.