Anasayfa
8 Mayıs 2021, 11:57
missa3
Abone

Rıfk ile ilgili hadisler

Rıfk ile ilgili hadisler

Kayıtsız Üye
Rıfk ile ilgili hadisler


Cevap: Rıfk ile ilgili hadisler

Galus
RIFK HAKKINDAKİ HADİSLER

Hz. Aişe (radıyAllahu anha) anlatıyor: Resûlullah (aleyhissalatü vesselam) buyurdular ki: Rıfk bir şeye girdimi onu mutlaka tezyin eder, bir şeyden de çıkarıldı mı onu mutlaka kusurlu kılar.

Okudunuz mu?  Kadında hiç bir akıntı ıslaklık olmasa gusül gerekir mi

Müslim, Birr 78, (2594); Ebu Davud, Cihad 1, (2578), Edeb 11 (4808).

Hz. Aişe (radıyAllahu anha) bir başka rivayette şunu söyler: Kendisinde dikbaşlılık olan bir deveye bindim. (Hırçınlık etmeye başlayınca ileri-geri sürmeye başladım. Bunun üzerine Resûlullah (aleyhissalatü vesselam): Rıfkla, tatlılıkla davran! diye müdahale etti…

Okudunuz mu?  Rüzgar ismi caiz mi

Müslim, Birr 79, (2594).

Cerir (radıyAllahu anh) anlatıyor: Resûlullah (aleyhissalatü vesselam) buyurdular ki: Bir kimse yumuşak davranmaktan mahrum ise hayrın tamamından mahrumdur.

Müslim, Birr 75, (2592).

Ebu Müsa (radıyAllahu anh) anlatıyor: Resûlullah (aleyhissalatü vesselam) herhangi bir işi için bir adam gönderse şu tembihte bulunurdu: Sevindirin, nefret ettirmeyin, kolaylaştırın, zorlaştırmayın.

Okudunuz mu?  Neden baş örtüsü takmamız gerekiyor Kuranda saç kapatmak yazmıyor

Ebu Davud, Edep 20, (4835); Müslim, Cihad 6, (1737).


Cevap: Rıfk ile ilgili hadisler

Hoca
Rıfk-yumuşaklık ile ilgili hadisler

25. [1:73, Hadîs No: 43] İbni Ömer (r.a.) Resûlullahın (a,s.m.) şöyle buyurduğunu rivayet etmiştir:
Kaba davranana yumuşaklıkla muamele ederek, vermeyene vererek şerefi Allah katında arayınız.

Okudunuz mu?  Günlük yapılması gereken dualar

850.[2:106, Hadîs No: 1464] Âişe’den (r.a.) rivayetle:
Allah’ım, ümmetimin her hangi bir işini üzerine alıp da onlara güçlük çıkaranın sen de işini güçleştir. Ümmetimin bir işini üzerine alıp da onlara merhamet ve yumuşaklık gösterene Sen de merhamet et ve yumuşaklık göster

Yumuşaklık ile muamele hakkında hadisler

Okudunuz mu?  Allah kimlere merhamet etmez ile ilgili hadisler

1375. [2:529, Hadîs No: 2471] Cündüb bin Abdullah rivayet ediyor:
Olgun müminin özelliklerinin bir kısmı şunlardır:
Dinde tavizsizlik, yumuşaklıkta tedbirlilik, îmanda kesinliğe ulaşmak, ilimde aç gözlü olmak, yürekte şefkat, âlim olmakla birlikte yumuşak huylu olmak, fakirlikte sabır, tamahkârlıktan sakınmak, helâl kazanç, istikâmet üzere iyilik, doğru yolda gayret, nefsânî isteklerini dizginlemek, bitkin düşene merhamet.
Allah’ın mü’min kulu, kızdığına zulmetmez. Sevdiği kişi için günaha girmez. Kendisine emânet edilen şeyi zayi etmez. Hased etmez. Başkasının şerefini lekelemez. Sövüp saymaz. Şahidi bulunmasa da üzerindeki hakkı itiraf eder. Başkasına kötü lakap takmaz.
Namazda huşu sahibidir. Zekâtını acilen verir. Sarsıcı olaylarda metanetini kaybetmez. Bollukta çok şükreder. Sahip olduklarına kanaat eder. Kendisine âit olmayan şeyi "Benimdir" diye iddia etmez. Başkalarının kusurlarını biriktirip intikam alma yoluna gitmez. Yapmak istediği bir işe cimrilik mâni olmaz. Öğrenmek için insanlarla haşir neşir olur. Meseleleri kavramak için insanlarla konuşur. Zulüm ve haksızlık da görse Rahman olan Allah bizzat intikamım alıncaya kadar sabreder

Okudunuz mu?  Kafirlerin kitaplarını okumak

1562. [3:113, Hadîs No: 2881] İbni Abbas’dan (r.a.) rivayetle Resûlullah Efendimiz (a.s.m.) şöyle buyurmuşlardır: Allah’ın onlar sayesinde sana fayda vereceği birkaç hasleti öğreteyim mi? İlme sarıl! Çürîkü o mü’minin dostudur. Hilm yardımcısı, akıl rehberi, amel gözeticisi, şefkat babası, yumuşaklık kardeşi, sabır ise maddî ve manevî duyguların kumandanıdır

Okudunuz mu?  Hadesten Tahâret Nedir? Ne Anlama Gelir?

rıfk ile ilgili hadisler, rıfk ile ilgili ayetler, rifk ile ilgili hads

Bu kategoride yer alan Veda hutbesinin önemi maddeler halinde başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Rıfk ile ilgili hadisler Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.