Anasayfa
7 Mayıs 2021, 4:35
Kavramlar
Abone

Ayn el yakin nedir?

Ayn el yakin nedir?

Sumame
Ayn-el-Yakîn KELİMESİNİN SÖZLÜK ANLAMI NEDİR?
1. Görerek bilme.
Ekvator gibi sıcak memleketlerde yaşayan kar görmemiş bir kimsenin kitabdan okuyarak veya birisinden dinleyerek karın ne olduğunu öğrenmesi, ilm-ül-yakîn, karı görerek tanıması, ayn-el-yakîn, karı eline ve ağzına alıp tadarak tanıması hakkü’l-yakîn o lur. (Ahmed Mekkî Efendi)
2. Hadîs-i şerîfte bildirilen ihsân (Allahü teâlâyı görüyormuş gibi ibâdet etme) mertebesinde bir ışığın kalbde parlaması. Zamanımızda tarîkata girmiş bir çok kimse, kendilerine tasavvufçu süsü vererek vahdet-i vücudu dillerine almış, bundan yüksek m ertebe olmaz sanıyor. İlm-ül-yakîne saplanıp, ayn-ül-yakînden mahrum kalmışlardır. (İmam-ı Rabbânî)
Ayn-ül-yakîn mertebesi ümmetin seçilmişlerine mahsûstur. (İmâm-ı Rabbânî)


Cevap: Ayn el yakin nedir?

Muhammed
aynel yakın ne demektir kısaca sözlük anlamı

  1. (Ayn-ül yakin) Göz ile görür derecede görerek, müşahede ederek bilmek. (Bak: Yakin)(İman-ı tahkikide pek çok meratib var. O mertebelerden ilm-el yakin mertebesi çok bürhanların kuvvetleriyle binler şüphelere karşı dayanır. Halbuki taklidi iman ise bir şüpheye karşı bazan mağlup olur. Hem iman-ı tahkikinin bir mertebesi de, ayn-el yakin derecesidir ki, çok mertebeleri var. Belki Esma-i İlahiye adedince tezahür dereceleri var. Bütün kainatı bir Kur’an gibi okuyabilecek derecesine gelir. Ve bir mertebesi de, hakk-al yakindir ki, onun da çok mertebeleri var. Böyle imanlı zatlara şübehat orduları hücum da etse, bir halt edemez. R.N.) (Osmanlıca’da yazılışı: ayn-el yakîn)

ilmel yakin ne demek, aynel yakin nedir, ayne l yakın ne demek

Bu kategoride yer alan İncil Ne Demektir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Ayn el yakin nedir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.