Anasayfa
27 Haziran 2022, 17:27
sizden01
Abone

Namazda surelerin okunuş sırası hakkında sorum var.

Namazda surelerin okunuş sırası hakkında sorum var.

sstrn
Selamun Aleyküm,

Namazda kevser ihlas felak ve nas surelerini bu sırayla okuyorum bu durum namazın sıhhatine engel midir ?
Birde İkinci rek’atta, ilk rek’atta okuduğu sûre ve âyetin üstündeki sûre ve âyeti okumak namazı bozmaz, ancak mekruhtur. buna göre nası sıralama olmalı ?


Cevap: Namazda surelerin okunuş sırası hakkında sorum var.

musab
belirttiğin sıra zaten doğru


Cevap: Namazda surelerin okunuş sırası hakkında sorum var.

musab
şu sureleri sırayla okuma neden gerekiyor diye soru sorarsak karşımıza sadece, kuranı tersten okuyanın kalbi tersine çevrilir hadisi çıkıyor.başka hadis var mı bu konuya delil?

Okudunuz mu?  Sabah mümin akşam kafir akşam mümin sabah kafir oluyorum

Cevap: Namazda surelerin okunuş sırası hakkında sorum var.

Ravza Sevdam
benim bildiğim surelerin manaları ve birbirleriyle bağlantılı konular anlatıldığı için sırayla okumak gerekir ki mana bozulmasın.Birde surelerin tertibine uymakta sünnettir.sünnete uymak lazım.
bilmem anlatabildim mi .Benim bildiğim bu.

< Namazda Kur’ân’da düzenlendiği gibi sûrelerin tertibine uymak sünnettir. Bunun müstehab olduğunu söyliyenler de var. O halde birincilere göre, birinci rek’atte okuduğu sûreden önce geleni ikinci rek’atte okumak mekruhtur. Âyetler arasındaki tertibe böylece riâyet gerekir. Bir rek’atte birkaç âyet okurken, sıra ve tertibi atlamak, yani bir âyet okuduktan sonra bir ya da birkaç âyet atlıyarak başka bir âyet okursa, bunda kerahet var diyenler olduğu gibi, bir beis yoktur, diyenler de var. Hüküm, tamamen sûreler hakkındaki gibidir. (El-Muhit / Serahsi – Fetâvâ-yi Hindiyye.)Bütün bu söylenenler farz namazlarla ilgilidir. Sünnet ve nafile namazlarda ise belirtilen tertibe riâyete gerek yoktur. Nasıl kolayına gelirse öyle okur.

Okudunuz mu?  Hint kınası Dövme yaptırmak

Namaz surelerinin sırası şu şekildedir;

  • Fil suresi
  • Kureyş suresi
  • Maun suresi
  • Kevser suresi
  • Kafirun suresi
  • Nasr suresi
  • Tebbet suresi
  • İhlas suresi
  • Felak suresi
  • Nas suresi

Sureleri art arda okumalı yada 2 sıra atlayıp 3.sıradaki sureyi okumak faziletledir, aksi takdirde bazı hocalar sıraya riayet edilmediği takdirde mekruh olur demektedir. Allah ancak temiz niyetle namaz kılanların namazını kabul etmektedir. İnşAllah Allah hepimizin namazını kabul eder.
Namaz surelerinin sırrı nedir?
Namaz surelerini namaz içerisinde güzelce okunmalıdır. Namaz surelerinin anlamlarını bilmekte büyük fayda vardır. İnsanoğluna güzel mesajlar içeren namaz surelerinin sırrı ve fazileti de büyüktür. Bu yüzden okunurken ve dinlenirken dikkatli olmakta fayda vardır. Namaz surelerinin hepsini bilmekte fayda vardır. Çünkü art arda iki rekatta aynı sureyi okumak dinimize göre mekruhdur. Mekruha girmemek için namaz surelerini ve sırasını bilmekte fayda vardır.

>

Okudunuz mu?  İslâmi İlimler Nelerdir?

ismail
< şu sureleri sırayla okuma neden gerekiyor diye soru sorarsak karşımıza sadece, kuranı tersten okuyanın kalbi tersine çevrilir hadisi çıkıyor.başka hadis var mı bu konuya delil? >
sureleri birer atlayarak veya tersinden okumak hakkında mezhepler arasında değişik görüşler var,

Okudunuz mu?  Namazdan sonra tesbihatı elle mi yapmak daha iyidir? Yoksa tesbihle mi?

hanefi mezhebinde bu mekruhdur, lakin namazı ifsad etmez.


musab
< benim bildiğim surelerin manaları ve birbirleriyle bağlantılı konular anlatıldığı için sırayla okumak gerekir ki mana bozulmasın.Birde surelerin tertibine uymakta sünnettir.sünnete uymak lazım.
bilmem anlatabildim mi .Benim bildiğim bu.
>

mesela hangi sure peşpeşe ve anlam birliği var?ben sünnet değil demedimki bana bunu diyorsun.ben delili olarak benim söylediğim hadisten başka hadis var mı dedim.

Okudunuz mu?  Vitir namazında kunut dualarını bilmeyenin durumu hakkında

ismail;ben 4 mezhep bu konuda aynı görüşte diye biliyorum


Hoca
sstrn
Farzda sadece ilk iki rekatta zammı süre okunur.
___________________________-
malt1
4 mezhepte süreleri sıra ile okumak sünnettir.
Delil için bakınız: Vehbe Zuhayli "islam fıkhı ansiklopedisi"

bakmıştım ama şimdi hatırlamıyorum. inşAllah unutmazsam eve gittiğimde okur yazarım.
______________________

Okudunuz mu?  Yapıştırıcı üzerine alınan abdestle ilgili bir sorum var

Ravzasevdam
Delil mana değildir.
___________________________

malt1
Süreleri tersten okursanız kalbiniz döner hadisi bu anlamda değildir (Allahu alem)
Fatiha süresini tersten okuyarak duvarda arpayı yürütüp sihir yapanlaradır
en iyisini Allah bilir.


musab
zaten bende 4 mezhepte sırayla okumanın hükmünün aynı olduğunu yani sünnet olduğunu terkinin mekruh oldugunu söylemek istedim.mananın delil olarak alınmadığını söylemek içinde hangi sure peşpeşe ve anlam birliği var diye sordum.tersten okuyanın kalbi tersine dönerdeki ters okumanın sondan başa doğru okumanın kastedildiğini okumuştum ama sihir işini şimdi sizden duydum:)

Okudunuz mu?  İslam ve Enerji

sstrn
< sstrn
Farzda sadece ilk iki rekatta zammı süre okunur. >

Ya ben farzda sadece 3.rekatta okunmaz diğer rekatlarda okunur diye biliyordum ve hep böyle kıldım birkaç aydır ne yapacam boşa mı gitti ibadetlerim,yanlış olduğu için kabul olmadı mı ?


musab
ben cevap vereyim mum hoca şimdi yatsı için camidedir.:)farz namazda 3.ve 4.rekatta fatiha okumak hanefide genel olarak kabul edilen görüşe göre sünnettir.fatihanın üzerine ayet eklemeniz sehiv secdesini dahi gerektirmez.yani namaz geçerli ama artık okumayın

Okudunuz mu?  Keşke Allah irademi elimden alsa ben ne yapacağım ?

Hoca
ibadetlerin boşa gitmedi. bundan sonra doğrusunu yaparsın.
Mutlaka bir namaz ilmihali oku
ya da diyanet islam ilmihali


sstrn
ALLAH razı olsun eğer bilmeseydim böyle gidecekti ama şimdide içimi huzursuzluk kapladı.Önceden namaz kıldıktan sonra mutlu olurdum huzur bulurdum ”oh namazımı kıldım şeytana uyup dünyaya aldanmadım” yani hep bu düşünceler namazı yanlış kıldın vesvesesi de olmuyordu bende rahat rahat 5 vakiti kılıyordum.Zaten okumuştum ama ben nedense 4.rekat için de bir namaz suresi okunacak diye anladım.


Ravza Sevdam
< Ravzasevdam
Delil mana değildir. >

Biliyorum zaten delil olsun diye yazmadım ben onları.sadece bildiğimi yazdım.

Okudunuz mu?  Necis nedir? kısaca

< zaten bende 4 mezhepte sırayla okumanın hükmünün aynı olduğunu yani sünnet olduğunu terkinin mekruh oldugunu söylemek istedim.mananın delil olarak alınmadığını söylemek içinde hangi sure peşpeşe ve anlam birliği var diye sordum.tersten okuyanın kalbi tersine dönerdeki ters okumanın sondan başa doğru okumanın kastedildiğini okumuştum ama sihir işini şimdi sizden duydum >

Kardeşim ben onu sana delil olarak sunmadım zaten benim bildiğim bu dedim değil mi ,delil bu demedim.
Bende daha önce sıraya uymuyordum çünkü bilmiyordum.sıra atlamanın mekruh olduğunu ve sıraya uymanın sünnet olduğunu öğrenince elimden geldiği kadar uymaya ve uygulamaya çalışıyorum.Zaten çok fazla surede ezbere bilmiyorum.

Okudunuz mu?  Kuranı Kerim'e hürmet ve belden aşağı tutma hakkında???

namaz sureleri sırası, namaz surelerinin okunuş sırası, namaz surelerinin sırası

Bu kategoride yer alan Sabahları Gelen Köpük Kıvamlı Sıvı ve Gusül Abdest başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Namazda surelerin okunuş sırası hakkında sorum var. Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.