Anasayfa
8 Mayıs 2021, 23:58
sizden5
Abone

Yalan nedir? Yalan ne demek

Yalan nedir? Yalan ne demek

hasan19080
Bir insanı üzmemek için veyahut bir durumu düzeltmek için yada insanların arasını yapmak için kötü giden bir durumu düzeltmek için. Yalan söylenilirse günah olur mu? Yani o yalan hayra vesile oluyorsa günah olur mu?


Cevap: Yalan nedir? Yalan ne demek

Kaside
Ibn Sihab şöyle der:
“Insanların söylediklerinden hiç birinde yalana ruhsat verildiğini duymadım. Ancak üç şey müstesna: Harpte, insanların arasını bulmakta, kocanın karısına, karının kocasına söylediklerinde”.(Müslim, Birr 27)


Tirmizî`de de Müslim`dekine benzer şu hadis vardır:
“Yalan sadece üç yerde helâl olur: Kişinin karısını memnun etmesi konusunda, harpte, insanların arasını bulmakta”, “Insanların arasını bulmak için hayır söyleyen ya da hayır söz taşıyan yalancı değildir”.
(Tirmizî, Birr 26)

Okudunuz mu?  Sehiv secdesini yanlış yapmak

Yalan nedir? Yalan ne demek

Mustafa olt
İyi geceler hocam. Diyelim ben bir maç izliyorum ve maçta bu futbolcu sabahtan beri kaleye şut atıyor dedim bu yalanmı oluyor ? Yalandan kasıt nedir ? biz günlük hayatta bu gibi şeyleri çok söylüyoruz 2 GÜNDÜR BİR ŞEY YEMEDİN MESELA VEYA KAFAYI YİCEM SİNİRDEN BU GİBİ ŞEYLER

Okudunuz mu?  Bir hadisin sahih olup olmadığını nasıl anlayabiliriz

Yorum: Yalan nedir? Yalan ne demek

ACİLSERVİS
Bunu sabah söylemiyorsan yalan söylemiş oluyorsun. Çünkü adam sabahtan beri top oynamıyordur. Doğru olmayan her şey yalandır.


Zekter
Yemin Kefareti Eğerki yemin bozulursa o yemin kalktığını biliyorum yani tekrardan aynı yemini etmeden bozamam peki bir yemini uygulamaya koysak gene bunun gibimi olur yoksa gene devammı eder bozana kadar yemin. Örnek: ŞUNU yaparsam BUNU yapacam diye yemin ettim misal şimdi ben ŞUNU yapıp BUNU yapınca yeminimi uygulamış oluyorum ve yemin bozulmuyor şimdi tekrardan ŞUNU yapsam BUNU yapmasam yeminim bozulmuşmu oluyor yoksa 1 defa uyguladığımdan dolayı yemin kalkmışmı oluyor ?

Okudunuz mu?  İmsak saati kime göre neye göre?

Yalan Nedir kafam Karıştı Yalanın tam olarak ne olduğunu anlamadım. Karşımdaki kişi söyleyeceğim şeyin yalan olduğunu biliyorsa bu yalanmıdır? Gerçeklikle alakası olmayan birşeyi gerçek bir şey üzerinden anlatmak/aktarmak yalan mıdır ? Eğlenmek için saçma sapan bilerek gerçek dışı şeyler hakkında şakalaşmak yalan mıdır? Örnek:Aslında yerçekimi yok gök itiyor.

Okudunuz mu?  Rüyada ihtilam olmak günah mı

arifselim
Edilen yeminin aksine bir şey yapıldı mı o yemin bozulmuş olur. Tekrar yemin edilirse aynı hüküm devam eder. Aslı olmayan ve gerçeğe aykırı olan şey yalandır ve söylenmesi caiz değildir.


Zekter
Şimdi ben yeminin aksine bişi etmedim ve tekrarda yemin etmedim şimdi ne olucak ? Ben sadece yeminde dediğim şeyi uygulamaya soktum. Gayet anlaşılır biçimde yukarıda yazıyor.

Okudunuz mu?  Gusül abdesti aldıktan sonra kulaktan kir çıkması gusle engelmidir

ACİLSERVİS
Yemin edilen şeyin dışına çıkıp çıkmadığını ancak sen bilirsin. Bir defa için mi sürekli geçerli olması için mi yemin ettin kendin ne düşündüysen odur. Bir kere için dediysen o iş yapıldıktan sonra yemin bitmiştir.


Zekter
Sürekli olsun diye aklımdan geçirmedim ama tek seferlik olsun diyede geçirmedim bu yüzden tek seferlik etmişim gibi kabul mu etmeliyim?

Okudunuz mu?  Varoluş sebebimiz nedir?

arifselim
Eğer düşünmemişsen normalde tek bir seferlik için geçerli olur ama yinede biz tam bir şekilde konuyu bilmediğimiz için tam bir cevap için bir hocaya git ve yüz yüze soruyu sormalısın. Yada istersen alo fetva hattını da arayarak bilgi alabilirsin.

Bu kategoride yer alan Allaha küfür ve şirk başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Yalan nedir? Yalan ne demek Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.