Anasayfa
26 Eylül 2023, 9:37
sizden3
Abone

Abdesti bozan göz hastalığı hakkında soru

Abdesti bozan göz hastalığı hakkında soru

sstrn
Selamun Aleykum

Göz kapağımın altında bir yara var(kanamayan bir yara) şişik bir şekilde ve içine su girip çıkabiliyor. Çok olmasa da sümüksü bir sıvı ağrımadan çıkıyor. Şimdi sorum o yara içine su girip çıkması veya göz bebeğimin sıvısının girip çıkması abdesti bozar mı ? Diyelim su girip çıktı veya göz bebeğimin sıvısı girip çıktı ve çıkarken de bu sümüksü maddeyi çıkardı bu abdesti bozar mı ?

Okudunuz mu?  Aklıma sürekli takılan kötü şeyler geliyor

Cevap: Abdesti bozan göz hastalığı hakkında soru

Darusselam
Gözden vucudun her hangi bir yerinden çıkan irin akıntısı abdesti bozar mı?

Tabii Yolların Dışında Vücudun Herhangi Bir Yerinden Kan, İrin, Kanlı Su ve Benzeri Şey Çıkarsa Abdesti Bozar Mı?

Vücudun herhangi bir yerinden çıkan kan, irin, kanlı su ve benzeri bir akıntı, çıktığı yeri aşıp etrafa yayılırsa, o takdirde abdesti bozmuş olur. Yaranın ucunda kalır, etrafa yayılmazsa -bir kolaylık olmak üzere- abdesti bozmaz. Fethulkadir, Bahrirâik ve Fetâvâ-yı Hindiyye’de bu meseleye yer verilmiştir. Serahsî’nin Muhitin’de yeterince açıklanmıştır. En sahih olan görüş de budur.

Okudunuz mu?  Şapka takan kafirmidir

Çıkan kan ya da irin, yaranın başından büyür, ama etrafa yayılmayıp çıktığı yerde kalırsa, yine de abdesti bozmaz.

Bir hastalık ya da illetten dolayı çıkan kan, irin, kanlı su, yara akıntısı, meydana gelen bir kabarcıktan akan su, göbek, göğüs, göz ve kulaktan yine illet sebebiyle çıkan akıntı, en sahih görüşe göre hükümde eşittirler.

Okudunuz mu?  Komedi programları izlemek caizmi

Kulak ve gözden çıkan kan ya da irin gibi bir akıntıya bakılır: Hiç bir ağrı sızı yokken akıp geliyorsa, abdesti bozmaz. Aksi durumda ise bozar. Çünkü ağrı ve sızı ile birlikte meydana gelen bir akıntının bir yaradan çıktığı açıktır. Şemsü’l-Eimme El-Helvanî’nin fetvâsı da bu anlamdadır. Zahire, Tebyîn ve Siracü’l-Vehhac kitaplarında da aynı mesele belirtilmiş ve yukarıdaki hükme bağlanmıştır.

Okudunuz mu?  Hüda Kelimesini kullanmak uygunmudur ?

Cevap: Abdesti bozan göz hastalığı hakkında soru

sstrn
Güzel kardeşim bunların hepsini araştırıp öğrendim. Benim sorunum göz kanalı içine su girip çıkması abdesti bozar mı ? Bugün doktora gittim ve o yarayı gösterdim aslında yara değilmiş gözün yapısı ile ilgili bir şeymiş normalmış yani ama kalbim hiç tatmin olmadı.

Bu kategoride yer alan Besmele çekmenin sevabı hakkında hadsler başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Abdesti bozan göz hastalığı hakkında soru Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.