Anasayfa
8 Mayıs 2021, 12:31
missa2
Abone

Paygamberimiz insanlara nasıl hitap ederdi?

Paygamberimiz insanlara nasıl hitap ederdi?

Kayıtsız Üye
Hz. Muhammedin ailesine ve diğer insanlara hitabı nasıldı?


Cevap: Paygamberimiz insanlara nasıl hitap ederdi?

kaars
Resulullah’ın konuşma tarzı nasıldı?
Peygamber Efendimiz’in (asm) konuşma adabı nasıldı?

Peygamber Efendimiz (asm) tane tane konuşurduHz. Peygamber (asm) tane tane, açık-seçik ve herkesin takip edip anlayabileceği bir tarzda konuşurlardı. O kadar ki, dinleyenler eğer kelimelerini saysa, onları teker teker sayabilirlerdi. Yerine göre de konuşması sırasında geçen cümlelerini üçer defa tekrar ederlerdi. (Peygamberimiz’in Şemaili)

Okudunuz mu?  Dargın kardeşleri barıştırmak için dua

Peygamber Efendimiz (asm) cevami’ul kelim ile donatılmıştıBen, az-öz söz söyleme cevami’ul kelim özelliği ile donatılmış olarak gönderildim. (Buhari)

Peygamber Efendimiz (asm) Kur’an-ı Kerim okurken sesini yükseltirdi Ümmü Hani’nin (ra) şöyle dediği rivayet edilmiştir:
Hz. Peygamber (asm) Kâbe’de Kur’an-ı Kerim okur, biz de evlerimizde sedirlerimizin üzerinde uzanıp dinlerdik. (Ebu Davud)

Okudunuz mu?  Aşere-i mübeşşere nedir? Cennette mujdelenen on sahabi

Peygamber Efendimiz’in (asm) hitabet ve belagati harikulade idiPeygamber Efendimiz’in (asm) hitabet ve belagati harikulade olduğu gibi farklı bir ifade gücüne de sahipti. (Peygamberimiz’in Şemaili)

Peygamber Efendimiz’in (asm) Ashabına (ra) karşı konuşma tarzıPeygamber Efendimiz (asm) sohbet ederken; ashabına (ra) karşı daima mütevazi bir kardeş, şefkatli bir öğretmen ve merhametli bir baba gibi davranmış; bazı görgü kurallarını öğretmeyi arzu ettikleri zaman da, onlara, tatlı bir üslupla hitap etmişlerdir. (Peygamberimiz’in Şemaili)

Okudunuz mu?  Umre ziyaretinde buğday okuyup dilek tutmak

Peygamber Efendimiz’in (asm) yaşlı kadınlarla, küçük çocuklarla ve fakir-fukara ile konuşma tarzıPeygamber Efendimiz (asm) yaşlı kadınlara, küçük çocuklara ve Allah (cc)-Peygamber (asm) aşığı, fakir fukara taifesi ile çaresizlere karşı, söyleyeceklerini bazen şakacı bir tarzda; bazen gönül alıcı, sevindirici, ümit verici ve teşvik edici bir biçimde; yerine göre kinayeli, teşbihli, ufuk açıcı ve düşündürücü bir üslupla söylemişlerdir. (Peygamberimiz’in Şemaili)

Okudunuz mu?  Kadın eziyet ve bakımsızlık halinde kocasını boşaması caizmidir?

Peygamber Efendimiz’in (asm) yöneticilik vazifesi verdiği sahabelerle konuşma tarzıResul-i Ekrem Efendimiz (asm), Muaz Bin Cebel (ra) ve Ebu Musa El-Eşari (ra) gibi yöneticilik vazifesi ile vazifelendirdiği sahabelerle ise yarı tavsiye, yarı talimat havasında, onların büyük bir sorumluluk yüklendiklerini kavratıcı ve kesin olarak başarıya ulaşmaları gerektiğini vurgulayıcı tarzda konuşmuştur. (Peygamberimiz’in Şemaili)

Okudunuz mu?  Cüzi irade ne demektir örnekler

Peygamber Efendimiz’in (asm) hutbe esnasındaki konuşma tarzı Resulullah Efendimiz’in (asm) topluluk karşısında yaptıkları hutbe tabir edilen en uzun konuşmaları veda hutbesi dir.
İbn-i Sad’ın (ra) verdiği bilgiye göre:
Halka hitaben yaptığı konuşmalarda, Hz. Peygamber’in (asm) gözleri kızarır, sesinin tonu yükselir ve heyecanı iyice artar; aynen sabah akşam birliğini kontrol edip onlara çeki düzen veren bir komutan edasını takınırdı. Bu neviden konuşmalarını yaparken, elinde hem dayanmakta, hem de öteye beriye işaret etmekte kullanılan mıhsara denen asa, baston, değnek türünden bir çubuk bulundururlardı. (Peygamberimiz’in Şemaili)

Okudunuz mu?  İstenmeyen ağacı kurutmak

Hz. Hasan (ra), Peygamberimiz’in (asm) konuşma adabını şöyle anlatmıştır: Hz. Hasan’a (ra) bir gün:
Hz. Peygamber (asm) nasıl konuşurdu? diye sorulunca şöyle cevap verdi:
Hz. Peygamber (asm) daima düşünen bir insan olarak görülürdü.
Çoğu kez sessiz durur, hiçbir zaman gereksiz yere konuşmazdı.
Her cümleyi ayrı ve net olarak söylerdi.
Eliyle işaret ederken bütün elini kaldırır, bir şeye hayret ettiğinde avucunun içini çevirir,
konuşma sırasında bezen elini elinin üstüne vurur, konuşma sırasında bazen keyiflenir,
sevindiğinde gözlerini yere çevirirdi.
Çok az güler, güleceği zaman tebessüm ederdi, işte bu, O’nun (asm) gülmesi idi. (Tirmizi)
Kaynak: sorusorcevapbul Resulullah’ın konuşma tarzı nasıldı?
alıntı

Okudunuz mu?  Annem çok sinirli ne yapabilirim

peygamberimiz insanlara nasıl hitap ederdi, peygamberimize iyi insan oldugu için nası hitap ederlerdil

Bu kategoride yer alan Dinimiz ile ilgili kanalı değiştirince günaha girmiş olur muyuz? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Paygamberimiz insanlara nasıl hitap ederdi? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.