Anasayfa
8 Mayıs 2021, 12:39
missa09
Abone

Cahiliye dönemi nedir

Cahiliye dönemi nedir

Kayıtsız Üye
cahiliye dönemi hakkında bilgi kısacaaaaa


Cevap: Cahiliye dönemi nedir

mum
CÂHİLİYE, CAHİLİYE DÖNEMİ

الجاهليّة

Özel olarak Araplar’ın İslâm’dan önceki dinî ve sosyal hayat telakkilerini, genel olarak da kişilerin ve toplumların günah ve isyanlarını ifade eden bir terim.

Okudunuz mu?  Cansız varlıkların Allah' ı zikri

Cehl kökünden türetilmiş olup eski sözlüklerde bu kelimeye ilmin zıddı olarak genellikle bilgisizlik anlamı verilir (Cevherî, es-Sıhâh, chl md.; Lisânü’l-Arab, chl md.; Tâcü’l-arûs, chl md.). Râgıb el-İsfahânî cehlin üç değişik anlamından söz ederek nefsin bilgiden yoksun olması şeklindeki ilk anlamın kelimenin asıl mânası olduğunu ifade eder. Diğer iki anlamı ise bir konuda doğru olanın tersine inanma ve bir konuda yapılması gerekenin tersini yapma dır (el-Müfredât, chl md.). Câhiliye (câhiliyye) kelimesi şekil bakımından ism-i mensub veya yapma (mec’ul) mastardır. İsm-i mensub olarak cahile ait, cahile özgü, cahilce gibi mânalara gelen câhilî ve bunun müennesi olan câhiliyye, sıfat tamlamaları içinde kullanılır. Ancak İslâm’dan önceki dönemi ifade etmek üzere Kur’an ve hadislerde, diğer İslâm literatüründe yaygın olarak kullanıldığı şekliyle câhiliyye, câhil kelimesine -iyyet ekinin ilâvesiyle elde edilen yapma bir masdardır. Bu durumda tek başına veya isim tamlaması içinde kullanılabilir.

Okudunuz mu?  Eve hangi ayakla girilir hangi ayakla çıkılır

İslâmî dönemde ortaya çıkmış bir terim olan câhiliye, gerek Kur’ân-ı Kerîm’de gerekse hadislerde Araplar’ın İslâm’ dan önceki inanç, tutum ve davranışlarını İslâmî devirdekinden ayırt etmek için kullanılmıştır. Bu sebeple genellikle Araplar’ın İslâm’dan önceki dönemine Câhiliye veya Câhiliye çağı (asrü’l-câhiliyye), o dönemde yaşayan şairlere de Câhiliye şairleri (şuarâü’l-câhiliyye) denilir.

Okudunuz mu?  Kızım için edanur ismine uygun bir isim aryorum

Hz. Peygamber’in ashabı câhiliye kelimesiyle İslâm öncesini, yani milâdî 610 yılında vahyin inmeye başlamasından önce yaşadıkları devri kastediyorlardı. Onlar müslüman olduktan sonra bu devirle ilgili hâtıralarını, inançlarını, tutum ve davranışlarını anlatırken veya Hz. Peygamber’e o dönemde yaptıkları işlerin İslâm’daki hükmünün ne olduğunu sorarken çoğunlukla bu kelimeyi kullanmışlardır.

Okudunuz mu?  İslamda yarım kollu giymek günah mıdır?

Cevap: Cahiliye dönemi nedir

melle
Cahiliye dönemi ne demek?
Cahiliye dönemi, Peygamberimiz Hz. Muhammede Peygamberlik verilmeden önce faizcilik kızları diri diri toprağa gömme ve ahlaksızlığın her türlüsünün yaşandığı döneme denir.


Yorum: Cahiliye dönemi nedir

Ecem kader
ËÇok teşekkür ederim yarın din sınavı var 100 alırız inşAllah amin

Okudunuz mu?  Günah işleyen bir kişi kendi iradesine uyarak mı günah işler...

Kayıtsız Üye
Yalniz benim yarin tarih sinavim var. Umarim din sinavind 100 alirsin.


cahiliye dönemi nedir, cahiliye donemi nedir, cahiliye dönemi anlamı nedir

Bu kategoride yer alan Erken adet olmak için doğal yöntemler başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Cahiliye dönemi nedir Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.