Anasayfa
8 Mayıs 2021, 5:38
Hikayeler
Yönetici

Asi nehrinin hikayesi nedir?

Asi nehrinin hikayesi nedir?

@hmet
Hz Ali’ye asi nehri neden asilik yaptı

Asi nehrinin hikayesi nedir?

Asi Nehri’nin isim hikayesini ta Efendimiz’in dönemine kadar götüren Evliya Çelebiye göre, Peygamberimiz (s.a.v) zamanında Hama susuz bir şehirdir .
Yahudi’nin biri Nil nehrinden su getirerek Hama’nın verimli topraklarını değerlendirmek ister.
Nil’den dört şişe su alır, bir efsun okuyarak Hama yolunu tutar. Yahudi tam şehre varmak üzereyken Peygamberimiz bu durumdan haberdar olur ve Hz. Ali’ye Yetiş ya Ali! diye seslenir. Hz. Ali Düldül isimli atına binerek Yahudi’nin peşine düşer ve onu öldürür.
O sırada bir de bakar ki nehir ters akmakta. Bütün nehirler hak huzuruna varıp kıbleye doğru akarken sen neden batıya doğru akarsın.
Dön geri, asilerden oldun deyince, nehir Allah’ın izniyle dile gelip şöyle der: Ya Ali! Allah’ın emriyle Humus, Hama nice şehirleri sulayarak Habib-i Neccar’ı da ziyaret ettikten sonra kıbleye doğru akayım der.
Hz. Ali Dön geriye ey ‘asi nehir’. Yoksa seni keskin kılıcımla ikiye bölerim deyince nehir.
Eğer bana vurursan, bir parçamdan kan bir parçamdan irin aksın. Ve kıyamet gününe kadar Allah’ın kulları benden fayda ummasın cevabını verir.
Hz. Ali o zaman Senin adın Asi olsun. Senden içen şifa bulsun diye dua eder.
Asi Nehri, üzerinde bulunan su dolaplarıyla ünlüdür. Bu yüzden Hama, Medinetün Nevair (Su dolabı şehri) diye de bilinir. Bu dolaplar, Anadolu’da bulunan su değirmenlerine benzemiyor.
Romalılar tarafından tarım amacıyla kullanılmak için yapılmış. Toplam yüze yakın dolaptan sadece 17 tanesi günümüze kadar ayakta kalmayı başarmış.
En az 1500 yıllık tarihi olan dolaplardan her birinin ayrı bir ismi var ve isimlerini dönerken çıkardıkları sesten aldıkları söyleniyor.

Okudunuz mu?  Gerçek Dostluk Böyle Olur Hikayesi

Bunlardan biri olan Ya Muhammed adlı dolabın hikayesi yine Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinde şöyle geçiyor:
Asi Nehri üzerine bir türlü döndürülemeyen bir dolap vardır. Dolaba, Hz. Adem’i seversen dön, Ulu’l azm peygamberi seversen dön… denir ama dolabın dönmesini sağlamayı başaramazlar.
En sonunda Son peygamber Hz. Muhammed’in (s.a.v) hakkı için dön! denince dolap birdenbire dönmeye başlar ve Ya Muhammed! sesiyle yeri göğü inletir.
Asi Nehri’nin sularına kavuşunca dönmeye başlayan su dolaplarının başlıca görevi, suyu 16 metre derinlikten alarak su kemerlerine ulaştırmaktır. Bu şekilde şehrin su ihtiyacını karşıladığı gibi halkın verimli topraklarını sulayarak lezzetli meyve ve sebzelerin hayat suyunun taşıyıcısı olur.
Şimdilerde herhangi bir işlevi bulunmayan bu dolaplar yalnızca turistik amaçla ayakta tutulmaya çalışılıyor.
Asi nehrinin hikayesi nedir?

Okudunuz mu?  Hz. Ademin kaç çocuğu olmuştur?

asi nehri hikayesi, asi nehri efsanesi, asi nehrinin hikayesi

Bu kategoride yer alan Hz. Süleyman ve Karınca hikayesi başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Asi nehrinin hikayesi nedir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.