Anasayfa
4 Eylül 2022, 8:58
sizden4
Abone

Namaz hakkında secdede ve rükuda vesvese

Namaz hakkında secdede ve rükuda vesvese

HamzaAdam
Selamün Aleyküm efendiler, şöyle bir sorum olacaktı. Bana rüku ve secdede şüphe gelir, rükudan kalkarken insan biraz öne doğru vücudunu eğerde kalkar ya, o şekilde eğilip kalkıyorum, ve bana şu şekilde şüphe geliyor hep aynı şey oluyor, acaba rükudan kalkarken duraklayarak mı kalktım(bazen küçük aksaklıklar ve duraklamalar oluyor kafadaki vesveseye bağlı olarak ama bu dışarıdan bariz bir şekilde duraksama olarak görünmeyebilir), tam o anda rüku ile kalkma arasındayken duraksama yaptımda rükuda bozukluk mu oldu, acaba rükudan kalkarken rükuya doğru bir daha mı eğildim de ondan sonra mı rükudan kalktım(bu şüphe dün geldi bana ilk defa), secdede aynı şekilde, kafamı kaldırırken acaba kafamı yere bir daha mı koydumda ondan sonra mı asıl kalkışı yaptım(bu şüphede ilk defa dün geldi), ve rükudaki aynı şüphelerin secdede var, bunlar hem secdeden veya rükudan kalkarken oluyor bazen de namaz içinde geliyor şüpheler ben rüku veya secdede değilken, lan acaba şöyle mi yaptım ben? Bu şüphelerin hayatında ilk defa gelmesi halinde namazı tekrar mı kılmak lazım? Tekerrrür ettiği için vesvese mi demek lazım? Başımı ilk defa geldiği halde ben bunlar için namaz bozmadım veya sehv secdesi yapmadım? Ne yapmalıyız, yoksa bunlar sadece vesvese mi?

Okudunuz mu?  Helalleşme nasıl yapılır

Cevap: Namaz hakkında secdede ve rükuda vesvese

yasemin
Vesvesedir . Şeytanın bu oyununu yemeyen de yoktur . Tahıyyattan 3. rekata kalkarken hemen fısıldar, (acaba ile başlayan cümleler vesvese cümleleridir) 3. rekattamısın 4. rekattamısın acaba der , muallakta kalırsın . eğildin mi eğilmedin mi der , secdeyi bir mi yaptın üç mü yaptın der , der de derr kısacası . Hepsi vesvesedir . Daha dikkatli, düşmanını tanıyarak kıl namazını , gerçekten yanlış yaptığını farkedersen sehiv secdesini yap


Cevap: Namaz hakkında secdede ve rükuda vesvese

HamzaAdam
Yardımcı olduğunuz için çok teşekkür ederim, dikkatli kılsamda aynı şey gene oluyor, vehim gibi bir şey. Ve bir sorum daha olacak, benim hayatımda soru sorabileceğim 10 yıl boyunca vesvese geçirmiş, manen kendini yetiştirmiş çok bilgili bir zat vardır, bu kişi benim babamdır, ama ben ona soru sormaya bazen cesaret edemiyorum, bazen utanıyorum, bazen de imkanım varken kendimi alıkoyuyorum. O kişi hep önümdeyken benim bu fiilleri yapmam günah mıdır? Kendi kendime vesvesedir deyip geçmek istiyorum ama diyor ki içimden bir ses şüphelendiğin konular vacip ve farz hakkındadır, üstelik sen de bilgisizsin bu konularda, sorup öğrenmelisin ki amelin düzgün olsun, Allah’a nasıl hesap vereceksin, imkanın varken neden sormadın da şüphe içinde amel ettin, doğruya imkanın varken neden yanlışa düştün, Seni alıkoyan neydi, bunlar yüzünden başına bir musibet gelebilir. Şimdi bu konuşan benim vicdanım mıdır? Sizin hakkınızdada şu şekilde düşünür; Bu Yasemin de kim? Karşında şöyle şöyle bir zat dururken, sen… kim olduğunu…bu konularda ne kadar bilgisi olduğunu…. neye dayanarak hüküm verdiğini bilmediğin bir şahsa… soru sormaya yeltenirsin? Ona nasıl güvenirsin? Bu doğru değildir?

Okudunuz mu?  Kul hakkı işledim ama helallik alacağım kişiyi bulamıyorum ne yapmalıyım?

Cevap: Namaz hakkında secdede ve rükuda vesvese

yasemin
< manen kendini yetiştirmiş çok bilgili bir zat vardır, bu kişi benim babamdır, >
Ne kadar şanslısın , birebir konuşabilceğin etrafında seni ALLAHA götürebilcek hemde en yakının olan birisi var . Bu şüphe vehim vesvese hepsi ancak üzerine bilgi geldikçe silinir , bilgi vesvesenin antibiyotiğidir . Kafanda ki sorulara tatmin edici cevaplar bulamazsan , böyle devam eder . Tatmin olman için ise ilim lazım , ilim için soru sorman lazım , çünkü ilmin yarısı soru sormaktan geçer . O yüzden cesaretini topla , ve sorularını sor , öğren .

Okudunuz mu?  Evlilik konusunda Ailenin rızasının önemi nedir?

Yasemin ,sadece bir gönül işçisi 🙂


Kayıtsız Üye
Genelde Namazda hangi rekatdayım diye hep içimden ses gelir. Bu gün de yatsı Namazındayken 3cü rekatı kıldımmı diye sanki kılmadım dedim amma o an kıldığımı düşünüp dikkat etmedim. Bi defa da akşam Namazında rükuya gitmediyimi zann ederek Namazı yeniden kıldım. Onun için bu sefer 4deyim diye inandığlmdan Namazı yeniden kılmadım. Bir sorun olur mu? Yeniden kılmam gerekirmi?

Okudunuz mu?  Ölünün yüzüne kimler bakabilir

bbgbbg
Kardeşim çok içinde kaldıysa kıl ama namazlarda daha yavaş ve anlayarak kılmaya özen gösterirsek inşaAllah bu hanfi rekattaydım olayları kalmaz.Namazda sureleri yavaştan okuyarak secde ve rukularda acele etmeyerek namazını kılmaya çalış.Daha az bu tarz olaylar olur Allah’ın izniyle.Ben hızlı kılınca rekatları şaşırıyorum ama yavaş kılarken bu tarz olaylar olmuyor.

Okudunuz mu?  Bir kişiye münafık veya kafir demek

Hoca
< Bir sorun olur mu? Yeniden kılmam gerekirmi? >
Namaz bittikten sonra gelen vesveselere aldırmayın ve yeniden kılmayın


namazda secde vesvesesi, iki secde yaptım mi vesvese, Namaz secdesi birmi ikimi

Bu kategoride yer alan Şeriat istemeyen kişi Müslüman olabilir mi? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Namaz hakkında secdede ve rükuda vesvese Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.