Anasayfa
29 Mayıs 2021, 15:09
Namazlar
Yönetici

Secdede Ayakların Yerden Kaldırılmasıyla Namaz Bozulur Mu Hakkında

Secdede Ayakların Yerden Kaldırılmasıyla Namaz Bozulur Mu Hakkında

elif07
NAMAZ KILARKEN SECDEDE AYAKLARIN İKİSİNİN BİRDEN YERDEN KALDIRILMASIYLA NAMAZ BOZULUR MU?
Rasûlüllah’ın,
“Alın, iki el, iki diz ve iki ayak uçları olmak üzere yedi kemik üzerine secde etmekle emrolundum” (Tecrid-i Sarih Tercümesi, II, 847) hadisi gereğince sözü edilen yedi uzvun yere değmesi gerekir.
Alınla birlikte burnun da değdirilip değdirilmeyeceği konusunda tam bir görüş birliği olmamasına rağmen; hadisi rivayet eden Abdullah b. Abbâs, Hz. Peygamber’in alnını gösterirken burnunu da işaret ettiğini bildiriyor. Bir başka hadisi de Ebu Said el-Hudri rivayet ediyor: “Rasûlüllah’ın halka kıldırdığı bir namazda, alnında ve burnunda çamur eseri görüldü” (Sünen-i Ebu Davud, II, 54).

Secde etmek farzdır. Bu nedenle secdenin yapılmaması namazın sıhhatine engeldir. Secdenin en mükemmel şekli iki eli, iki dizi, iki ayağı ve alın ile birlikte burun kemiğini aşagıda sayılacak sırayla yere koymaktır.Secdeye giderken sırası ile;

Okudunuz mu?  Cenaze Namazı nasıl kılınır ? (Hanefi)

a) Sağ diz, sonra sol diz, sağ el, sonra sol el, burun ve alın yere konur.

b) Ayak parmakları kıble istikâmetinde bükülür.

c) Baş iki elin arasına konur,

d) Elin parmakları bitişik tutulur,

e) Avuç içleri yere yapıştırılır. Dirsekler yere yapıştırılmaz.

Secdeye giderken, hadis-i şerif gereğince önce dizleri sonra elleri yere koymak gerekir. Rasûlüllah’ın bu konuda, ellerin dizlerden önce konulmasını emreden hadisleri varsa da, bunların daha sonra neshedildiği hakkındaki rivayetler daha güçlüdür. Ancak, İmam Malik, sözkonusu hadisler uyarınca secdeye inerken önce ellerin sonra dizlerin konması görüşündedir. Hanefi ve Şafiîler ise şu hadise göre amel ederler: “Vail b. Hucur’dan; Rasûlüllah’ı secde ederken dizlerini ellerinden önce koyduğunu, secdeden kalkarken de ellerini dizlerinden önce kaldırdığını gördüm” (Sünen-i Ebû Davud, II, 5):

Bununla beraber ayakların sadece bir parmağının yere değmesiyle farz gerçekleşir. Eğer bir kimse iki ayağınıdan hiç birini yere koymazsa secde sahih olmaz. Kadın ve erkek için aynıdır. Ayaklardan biri alınla beraber sübhanellah diyecek kadar yere değse daha sonra kaldırsa bile secde tamam olacağı için namaz bozulmaz.

Okudunuz mu?  Tahiyyat bize Miracı anlatır

Şayet alın secdede iken, ayaklar hemen zeminden yukarı kalkmış halde boşlukta ise secde tamam olmamaktadır. Bu namazın sahih olduğunu söylemek de mümkün değildir.

En azından, bir defa fazla (sübhane rabbiyel ala) denecek kadar ayak parmaklarının uçları, alın secdede iken zeminde dikili durması gerekmektedir ki, yapılan secde tamam sayılsın.

Secde süresince ayakların her ikisinin de yerden kesilmesi namazı bozar.
Ancak bir rükün yerine getirilinceye kadar ayakların ikisi veya biri yerde olursa namaz geçerlidir. Buna göre az da olsa ayaklardan ikisi ya da biri secde anında yere değmişse namaz olur. Fakat secde boyunca ayaklardan biri bile yere hiç değmediyse namaz olmaz.

Topuklar kıyâmda, birbirinden dört parmak eni kadar uzak, rükü’da, kavmede ve secdede bitişik tutmak sünnettir.

Ayağa kalkarken, ellerle yerden kuvvet alınmaz ve ayaklar yerinden oynatılmaz. Secdeden kalkarken önce alın, sonra burun, sonra da sol el ve sağ el, sonra sol diz ve sağ diz yerden kaldırılmalıdır.
Secde tesbihini bir defa söyledikten sonra ayaklar yukarı kaldırılmışsa bu secdenin yine sahih olacağı söylenmiştir.

Okudunuz mu?  Namazdaki Hareketlerin Anlamları

Secdede dikkat edilecek diğer bir konu da alnın secde yerine temasını önleyen baş giysileri.
Başa konulan takke, terlik, sarık gibi örtüler bazen alnın üzerine kadar iniyor, alnın secdede yere temasını önlüyor. Böylece zeminle alın arasında bir perde oluşturuyor.

Bu durumda alın (hakiki) olarak değil de (hükmen) zemine temas etmiş sayılıyor, secde kerahetten kurtulamıyor…

Öyle ise baştaki örtü, secdede alnın zemine temasını önlememeli, alın hep açık olarak zemine temas etmelidir. Çünkü alnın zemine teması farz, burnun teması vaciptir.
Kadınların da, namazda alnı açık olması lâzımdır. Yerin sertliğini duyacak kadar, ya’nî başını bastırınca, alnı artık gömülmiyecek kadar bastırarak, halı, hasır, sedîr, kanepe üzerinde secde etmek sahîh olur.

Secde edilecek yer ayakların bastığı yerden diz boyundan yaklaşık otuz santimetreden fazla yüksek olmamalıdır. Bundan daha azı ise namaza bir zarar vermez. Ancak cemaatle kılınan bir” namazda yerin darlığı nedeniyle secdeyi yerde yapma imkanı olmadığı durumlarda arka saftaki cemaat ön saftakilerin sırtına secde edebilir. Bu ise, secde yapanla sırtına secde yapılan kişinin aynı vaktin namazını kıldığı durumlarda geçerlidir.

Okudunuz mu?  32 Farz Nelerdir

Yeri gelmişken secdedeki tesbih sayılarına da bir işarette bulunayım.
Secdede, yine en az üç defa “Sübhâne rabbiyel a’lâ” dedikten sonra Allahü ekber diyerek ayağa kalkılır.
İmam olan zat, rüku ve secde tesbihlerinde üçü geçmemeli, cemaatin zorlanmasına sebep olmamalıdır.

Ancak tek başına kılanlar bu tesbih dualarını üç, beş, yedi kere de söyleyebilirler.

Okudunuz mu?  Duhâ, Evvâbin ve Teheccüd namazları

Namazın farzlarından olan görünen maddi pisliklerden temizlenmek, secde yapılacak yer için de geçerlidir; dolayısıyla temiz bir yere secde yapılır. İnsanların yoğun olarak gelip geçtikleri sokaklar, gübrelik, çöplük gibi yerlerde namaz kılınmaz. En değerli secde, alnın kuru toprağa değdiği andaki secdedir; ancak hasır, kilim, halı, elbise, çimen gibi şeylerin üzerine de yapılabilir. Özürsüz dahi olsa yere serilen herhangi temiz bir şey üzerine secde edilebilir

Efendimiz (SallAllahu aleyhi ve sellem) namaz kılanın en değerli vaktinin secde anı olduğunu bildirdiği hadisinde şöyle hatırlatmada bulunmaktadır:

– Kulun Rabb’ine en yakın olduğu an, secde anıdır. O değerli anda duayı çokça ve uyanık gönülle yapın…

Yazar:
Ahmed Şahin


Cevap: Secdede Ayaklarin Yerden Kaldirilmasiyla Namaz Bozulur Mu Hakkinda

elif07
resimlerle secdede ayakların şekli

Secdede Ayakların Yerden Kaldırılmasıyla Namaz Bozulur Mu Hakkında


Yanıt: Secdede Ayaklarin Yerden Kaldirilmasiyla Namaz Bozulur Mu Hakkinda

Yusuf
Allah razı olsun elif bilgiler için…sağol


Soru: Secdede Ayaklarin Yerden Kaldirilmasiyla Namaz Bozulur Mu Hakkinda

Medine
Allah razı olsun bu önemli bilgiler için elif kardeşim 🙂


öznur
Allah razı olsun kardeşim böyle güzel bir konuyu bizlerle paylaştığın için

Okudunuz mu?  3. ve 4. rekatta zammı süre okunur mu?

suara
Allah razı olsun elif bu güzel bilgi ve paylasim için.


malik eşter
Bismillahirrahmanirrahim.

Allah Razı olsun elif07 kardeşim, sağolasın

selam ve dua ile.


Mumtehine
Allahu Teala razı olsun ,hayirla mukafatlandirsin insaAllah!


Hoca
< Bununla beraber ayakların sadece bir parmağının yere değmesiyle farz gerçekleşir. Eğer bir kimse iki ayağınıdan hiç birini yere koymazsa secde sahih olmaz. Kadın ve erkek için aynıdır. Ayaklardan biri alınla beraber “sübhanellah” diyecek kadar yere değse daha sonra kaldırsa bile secde tamam olacağı için namaz bozulmaz. >
secde halinde hanefilere göre en az bir ayak, şafiilere göre iki yerde olmalıdır. bilgiler için teşekkürler


Sedanur
Kulun Rabb’ine en yakın olduğu an, secde anıdır. O değerli anda duayı çokça ve uyanık gönülle yapın…

Okudunuz mu?  Namaz İnsanı Kılar (Ismet Ozel)

Allah cc razı olsun…


imam
namazda iki ayağın yerden kalkması namazı bozmaz ama secde boyunca hiç yere değmese namaz olmaz.


Kayıtsız Üye
Kardeşim Selamun aleykum. Allah yazdığın yazının hayrına senden razı olsun inşAllah.
Benim sorunum şu, ben sporla uğraşıyorum kickboks ve de çok nadiren de futbol oynuyorum.
En son yaptığımız idmanda sağ ayak baş parmağım çok zedelendi. (Daha bu akşam oldu) Acısından parmakları kıvırmayı bırak ters şekilde yani tırnak alta gelecek şekilde bile yere zor koyuyorum. Secdeye varması esnasında yatsı namazında sol dizimi ilk önce koyabildim ve el yardımıyla kalktım. Şimdi benim namazlarımı nasıl kılmam gerekir. Tabureye mi oturayım. Otursam nasıl kılayım. Yardımcı olabilecek takva sahibi biri varsa acilen bilgi verirse çok sevinirim. Bir de diyelim ki seccadede namaz kılarken seccade bazen toplanıyor. Ayağımın topuğu seccadeden dışarı taşabiliyor. Bu durumda ortam temiz olursa nasıl davranmalıyım?
Şimdiden teşekkür ediyorum

Okudunuz mu?  Askerde namaz kılma imkanı varmı?

Şema
< Secdeye varması esnasında yatsı namazında sol dizimi ilk önce koyabildim ve el yardımıyla kalktım >
Bu konuda hiç bir sorun yok. nasıl rahat edebiliyorsan öyle kıl.
Secdeye gidebiliyorsa tabureye oturarak namaz kılmazsın.


Kayıtsız Üye
Ben bu zamana kadar bilmeden namaz kılıyordum secdede ayaklarım bazen yerden kesiliyordu şimdi öğrendim şimdi kaza namazımı kılmam gerekir mi


Şema
< ayaklarım bazen yerden kesiliyordu şimdi öğrendim şimdi kaza namazımı kılmam gerekir mi >
Kardeş sen yanlış anlamışsın
Ayakların yerden kesilmesi namazı bozmaz, secde halinde ayakların ikisi secde boyunca havada kalırsa o zaman namaz olmaz


Kayıtsız Üye
hayır bozulmaz:
bozan seyler:
1:namazda gülmek
2:bır sey yemek icmek
3.namazda gulmek


Kayıtsız Üye
Namazda secdede iken iki ayak kalkarsa namaz tamammımı yoksa sadece kıldığım son sünnetinimi kılim


arifselim
Bir rükun eda edecek kadar yani örneğin bir secde edecek kadar her iki ayak birden havaya kalkarsa ancak o zaman namaz bozulur. Yoksa hafif kalkar ve hemen yere indirilirse namaz bozulmaz.

Okudunuz mu?  Kuranda namaz kaç vakit geçmektedir

Kayıtsız Üye
Rukuda ve secdede topuklarına birleşiyor deniliyor,bazı yerlerde ornegin elif kardeşin paylaşiminda ayaklar birleşmiş secdede.Uygulaması nasıl oluyor acaba eğer kıyamda 4 parmak açıklık var dersek ne zaman hangi ayak nereye,nasıl ve ne zaman geliyor?rukuda mı yoksa secdede mi.lütfen bilen birisi cevap verirse sevinirim.


arifselim
Namaz kılarken ancak secde halinde iken ayaklar birleştirilir. Kıyam ve rükuda ayaklar birleştirilmez. Her müslüman mutlaka bir İslam ilmihalini en az ve mutlaka iki üç defa baştan sona okumalıdır.


Kayıtsız Üye
Kiyama kalkınca hangi ayak saga veya sola acilir


arifselim
Secdeden ayağa kalkarken sol ayak genellikle hareket ettirilir ancak bu konuda bir zorlama veya bir şart söz konusu değildir.


Kayıtsız Üye
Bilgiler için Rabbim razı olsun sizden ricam bu çok güzel bilgilerin kaynakcalarını yazarsaniz duacınız olurum. Selam ile…

Okudunuz mu?  Yatsı Namazı nasıl kılınır ? (Hanefi)

imam
< ricam bu çok güzel bilgilerin kaynakcalarını yazarsaniz >
Kaynakçaya gerek yok bu bilgiler tüm ilmihallerde geçer


Kayıtsız Üye
Ama secde anında topukların bitişik olması gerekiyor . Ayrı değil!


Kayıtsız Üye
Secdeye giderken oturken kalkarken saf ayak basparmagi yerinden kayarsa namaz bozulurmu


Hoca
Sağ ayak baş parmağı oynarsa namaz BOZULMAZ


namazda ayakların yerden kesilmesi, namazda iki ayağın yerden kalkması, namaz kılarken ayakların yerden kesilmesi

Bu kategoride yer alan Namazı sesli mi kılmalıyız sessiz mi? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Secdede Ayakların Yerden Kaldırılmasıyla Namaz Bozulur Mu Hakkında Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.