Anasayfa
17 Nisan 2022, 7:15
sizden05
Abone

İlah ne demektir? kısaca

İlah ne demektir? kısaca

nicksizz
Ilah tapınılan şeymi demek yoksa Allah gibi olan mı demek? Eger birincisi dogruysa ozaman Allahtan baska ilah yoktur demek Allah gibi ilah yoktur diğer tapinilanlar da(ilahlar) Allah tarafindan yaratilanlardir demekmidir?


Cevap: ilah ne demektir? kısaca

@hmet
İlah kavramı ne anlama gelir?

Okudunuz mu?  Şeriat kanunları İslamı temsil eder mi? bu kanunların dışında yaşamak günahmıdır

İlah nedir? kısaca açıklama

İLÂH

(الإله)

Tapılmaya lâyık görülen yüce varlık.

İlâh kelimesinin sözlükte tapınmak, kulluk etmek anlamına gelen ulûhet (ilâhet, ulûhiyyet), hayret etmek, gönülden bağlanıp sığınmak mânalarındaki veleh (eleh) veya gizli olup duyu idrakinin üstünde bulunmak anlamındaki leyh kökünden türemiş olabileceği kabul edilir. Buna göre ilâh tapınılan, yüceliği karşısında hayrete düşülen, gönülden bağlanılıp sığınılan, duyularla idrak edilemeyen varlık demektir. Âlimlerin çoğunluğu, ulûhet kavramından hareketle ilâhın mutlak anlamda ibadet etmekle irtibatlı olduğunu, dolayısıyla onun tapınılan varlığa tekabül ettiğini belirtmiştir. İlâh kelimesinin türemiş bir cins ismi veya sıfat, Allah kelimesinin ise gerçek Tanrı’yı ifade eden mürtecel ve gayr-i müştak bir özel isim olduğunu kabul edenler bulunmakla birlikte Allah kelimesinin etimolojisi hakkında ileri sürülen farklı görüşler bir arada değerlendirildiğinde (Lisânü’l-ǾArab, elh md.; Tâcü’l-Ǿarûs, elh md.) ilâhın Allah kelimesinin aslını teşkil ettiği, başına elif ve lâm harfleri gelince hemzenin hazfedilmesiyle Allah şekline dönüştüğü şeklindeki görüş ağır basmaktadır. Ebü’l-Kāsım el-Belhî gibi bazı İslâm âlimleriyle şarkiyatçılar ilâh kelimesinin Süryânîce veya İbrânîce olduğunu ileri sürmüşlerse de (Âlûsî, I, 56; Jeffery, s. 66-67) çoğunluk bunu isabetli bulmamıştır. Zira Câhiliye devrine ait şiirlerde yer alması kelimenin Arapça asıllı olduğunu gösterir. Hak veya bâtıl olsun tapılmaya lâyık görülüp ibadet edilen her varlığa ilâh adı verildiği ve âlihe şeklinde çoğulu bulunduğu dikkate alınınca mutlak olarak zikredildiği takdirde ilâhın tanrı anlamına geldiği, Allah’ın ise gerçek Tanrı’nın adı olduğu ortaya çıkar.

Okudunuz mu?  Haberimiz olmadan cenabet gezsek günahmı

Cevap: ilah ne demektir? kısaca

Kayıtsız Üye
Yine ayni sitede
Allah’u Teala’nın kanunları : Namaz kıl, oruç tut, zikir çek… gibi emirler ve içki içme rüşvet yeme, şirk koşma, gıybet etme… gibi haramlardan ( yasaklardan) oluşur. Kim ki emredilen farzı yasaklar, yasaklanan haramı serbest bırakırsa, Allah’ın kanunlarını beğenmeyip, kendisi o ilahi kanunların muhalifine, zıttına kanun koyarsa, o kişi ilah, o kişinin kanunlarını kabul edende müşrik olur.
Yazisi var. Anlayamiyorum oyuzden

Okudunuz mu?  İhtilamı engellemek

Cevap: ilah ne demektir? kısaca

Kayıtsız Üye
Ozaman Allahtan başka ilah yoktur derken ondan baska asıl ibadete layik olan, onun gibi olan varlık yoktur anlamamız gerekiyor yani?


@hmet
Kur’an-ı Kerimde ilâh kelimesi iki manada kullanılmıştır. Birincisi- hak olsun batıl olsun, ayırım yapılmaksızın, insanların kendisine tapındığı şey anlamında mabud. İkincisi; gerçekten ibadete lâyık olan varlık anlamında hak mabud.

Okudunuz mu?  Alkol satılan bir yerde çalışmak

ilah, ilah ne demek, ilah anlami

Bu kategoride yer alan Harekesiz arapça yazılı kolye takmak daha, doğrusu bu kolyeyle banyo, lavabo tarzı yerlere girmek başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İlah ne demektir? kısaca Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.