Anasayfa
7 Kasım 2023, 6:57
Sohbet
Yönetici

Peygamberimiz’in hayatında “SPOR” ile ilgili örnekler

Peygamberimiz’in hayatında "SPOR" ile ilgili örnekler

melle
Peygamberimiz Hz. Muhammed’in hayatında "SPOR" ile ilgili hadisler

Peygamberimiz spor yapmış, spor yapanları takdr ve teşvik etmiştir.

Koşuculuk:

Asr-ı saadette yapılan sporlardan biri de koşuculuktu. Hz. Peygamber Seleme b. Ekva ile Ensar’dan birine, Medine’ye kadar koşu yarışı yapma izni vermişti. Bir sefer esnasında, hanımı Hz. Aişe (r.anha)’yle geride kalan Rasûlullah (sav), onunla koşu yapmış ve bu yarışı Hz. Aişe kazanmıştı. Birkaç yıl sonra yeniden yapılan başka bir koşuyu ise Hz. Peygamber kazanmış ve Hz. Aişe (r.anha)’ye Bu birincilik, önceki birinciliğin rövanşıydı demiştir (Ebu Davud, Cihad 61; Ahmed b. Hanbel, Müsned, VI/264; Hamidullah, İslam Peygamberi, 11/1016). Hz. Ali’nin de iyi bir koşucu olduğu nakledilir. (Akyüz, Bütün Yönleriyle Asr-ı Saadet’te İslam, 111/508

Okudunuz mu?  Hz. Muhammed (s.a.v.) saat kaçta vefat etti ?

Atıcılık (Okçuluk ve Mızrakçılık):

Hz. Peygamber’in Çocuklarınıza ok atmayı, ata binmeyi ve yüzmeyi öğretiniz (Tayalisi, Sünen, 2096) hadisi az önce de geçmişti. Ok atma, hem bir savaş hazırlığı, hem de spor ve eğlence amacı güdüyordu. Eslem kabilesinden bir grup ok atışırken, Hz. Peygamber, yanlarından geçti ve Ey İsmailoğulları! Haydi, ok atınız. Sizin babanız da mahir bir ok atıcısıydı. Bu yarışta ben de Seleme b. Ekva tarafındayım buyurdu. Hz. Peygamberin bu sözü üzerine, karşı takımın okçuları duraksadılar. Rasûlullah (sav) onlara Ne oldu ki ok atmıyorsunuz? diye sordu. Ya Rasûlullah Siz, karşı takımdayken, biz nasıl ok atarız? cevabını verdiler. Bunun üzerine Rasûlullah (sav), Haydi atın! Ben hepinizle beraberim buyurdu (Zebidi, Tecrid-i Sarih, IX, s. 133–134, no: 1386). Rasûlullah (sav), hem savaş gücünü arttırmak, hem de boş vakitleri değerlendirmek üzere, gençlerin okçuluk sporuyla meşgul olmalarını ve kendi aralarında yarışlar düzenlemelerini teşvik ediyordu.

Okudunuz mu?  Tevbe süresi neden besmeleyle başlamaz

Deve Yarışları:

Arabistan’da bol olan develer de birbiriyle yarıştırılmıştır. Hz. Peygamber’in Abda adlı devesi katıldığı bütün yarışları kazanırdı. Bir yarışta genç bir deve üzerinde gelen bir bedevi, yarışta Abda’yı geçti. Sahabiler buna çok üzüldüler. Hz. Peygamber Yükselen her dünyevi nesnenin düşmesi, ilahı hikmet gereğidir buyurarak üzülenleri yatıştırdı (Buhari, Cihad 56/59; Nesai, Hayl 4;87), Bunların yanı sıra kaynaklarda eşek yarışlarının yapıldığı da rivayet edilir. İslam öncesinden günümüze kadar uzanan bir adet de horoz, manda, tosun, kaz, köpek gibi hayvanları dövüştürüp seyretmek ve eğlenmektir. Zevk ve eğlence uğruna hayvanlara eziyet etmekten ibaret olan bu âdeti, Hz. Peygamber yasaklamıştır. (Ebu Davud, Cihad 51; Tirmizi, Cihad 30)

Okudunuz mu?  Düşünmek dinden çıkarır mı

Avcılık:

Maide Suresinin 2. ayetindeki izne bağlı olarak Asr-ı saadette avcılık da yapılmıştır. Sahabe avcılığın bütün ayrıntılarını Hz. Peygamberden öğrenmiştir. İhramlıyken avlanmak yasaktır. (Maide, 5/1) Nitekim Hudeybiye Seferi sırasında Ten’im mevkiinde askerlerin çevresini av kuşları ve vahşi hayvanlar sarmasına rağmen bunların avlanmaması şiardı. (Zebidi, Tecrid-i Sarih, XII/3–4)

Okudunuz mu?  Yalan ve iftiranın topluma zararları

Cevap: Peygamberimiz’in hayatında "SPOR" ile ilgili örnekler

AYSEN
peygamber efendimiz spora karşı ilgiliydi ve etrafındakileride teşvik ederdi koşular düzenlenir ve efendimizde katılırdı ayrıca okculuk yüzme deve yarışı gibi etkinliklerdede bulunurdu

Bu kategoride yer alan Tevbe süresi neden besmeleyle başlamaz başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Peygamberimiz’in hayatında “SPOR” ile ilgili örnekler Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.